Εκτοξεύθηκε η ζήτηση για τη «Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα, μετά το άνοιγμα της Κίνας, αλλά και την αλλαγή του ορίου απόκτησής της στις 500.000 ευρώ. Αν και η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει από τον ερχόμενο Απρίλιο και μόνον για ορισμένες περιοχές της χώρας (Μύκονο, Σαντορίνη, κέντρο Αθήνας, κέντρο Θεσσαλονίκης), εν τούτοις οι ενδιαφερόμενοι ν’ αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα τρέχουν για να προλάβουν την αλλαγή του ορίου.

Τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ) δείχνουν ότι στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, είχαν συσσωρευτεί 6.140 εκκρεμείς αιτήσεις απόκτησης «Χρυσής Βίζας». Εξ αυτών τα 2.634 αιτήματα προέρχονταν από επενδυτές φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 3.506 αιτήματα από τα μέλη των οικογενειών τους. Σύμφωνα δε με όλες τις ενδείξεις, στο τέλος του έτους οι εκκρεμείς αιτήσεις ξένων επενδυτών είχαν ξεπεράσει τις 3.000. Οι αιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν τόσο αρχικά αιτήματα έκδοσης «Χρυσής Βίζας» (σε ποσοστό περίπου 70%) όσο και αιτήσεις ανανέωσης (σε ποσοστό 30%).


Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στο 2022, οι υπηρεσίες του ΥΜΑ, ενέκριναν πάνω από 2.000 αιτήσεις «Χρυσής Βίζας» γεγονός που σημαίνει ότι ήδη μπήκαν στη χώρα πάνω από 500 εκατ. ευρώ για απόκτηση ακινήτων. Τα εκκρεμή δε αιτήματα μεταφράζονται σε αγορές/επενδύσεις ακινήτων ύψους 650 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος Νοέμβρη και αν συμπεριληφθεί και ο Δεκέμβριος εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ.

Από τα 2.634 εκκρεμή αιτήματα που υπήρχαν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, τα 1.847 είναι αρχικά αιτήματα απόκτησης «Χρυσής Βίζας» και τα υπόλοιπα 787 είναι αιτήματα ανανέωσης. Οι ανανεώσεις χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, καθώς συμπληρώνεται η πρώτη δεκαετία ισχύος του μέτρου και σαν συνέπεια μεγαλώνει ο αριθμός των εν δυνάμει ενδιαφερομένων.


Σήμερα, η διόγκωση των εκκρεμών αιτημάτων είναι υπόθεση των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Σχεδόν το 50% των αιτημάτων αυτής της κατηγορίας συσσωρεύθηκε τους τελευταίους μήνες, όταν άρχισε να ανοίγει δειλά-δειλά τα σύνορά της η Κίνα, αλλά κυρίως μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι αυξάνει το όριο της απόκτησης «Χρυσής Βίζας» από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ.

Η δήλωση αυτή έκανε πολλούς να τρέξουν να προλάβουν το νέο όριο. Μόνον τον περασμένο Νοέμβριο υποβλήθηκαν περισσότερες από 900 αρχικές αιτήσεις απόκτησης και αιτήσεις ανανέωσης «Χρυσής Βίζας», όταν στο α’ εξάμηνο του έτους, οι αιτήσεις αυτές δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τις 300 τον μήνα. Τον μήνα Δεκέμβριο, για τον οποίο το ΥΜΑ δεν έχει δώσει ακόμη στοιχεία, οι αιτήσεις εκτιμάται ότι αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.


Στη διάρκεια του 12μηνου Δεκ. 2021 – Νοε. 2022 υποβλήθηκαν συνολικά 4.887 αιτήματα απόκτησης/ανανέωσης «Χρυσής Βίζας» επενδυτή (δεν αφορά σε μέλη οικογενειών). Η επίδοση αυτή συνιστά ιστορικό ρεκόρ που ξεπερνά κατά 20% την προηγούμενη του 2019 -τότε είχαν κατατεθεί 4.090 αιτήματα «Χρυσής Βίζας». Μάλιστα η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε έχοντας την Κίνα, στο μεγαλύτερο διάστημα του 2022 σε καραντίνα.

Το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία καθώς περισσότερο από το 60% των κατόχων «Χρυσής Βίζας». Στην Ελλάδα είναι Κινέζοι υπήκοοι. Ακολουθούν με απόσταση οι Τούρκοι υπήκοοι (6,3%) και οι Ρώσοι (4,2%). Σήμερα βρίσκονται σε ισχύ περισσότερες από 11.000 «Χρυσές βίζες» επενδυτών και άλλες περίπου 20.000 μελών των οικογενειών τους.

Οι εκδοθείσες αυτές βίζες μεταφράζονται σε επενδύσεις ακινήτων αξίας άνω των 2,75 δισ. ευρώ στην διάρκεια της τελευταίας 10ετίας. Γι’ αυτό η «Χρυσή Βίζα» θεωρείται ως ένας από τους βασικότερος παράγοντες που κράτησε όρθια την αγορά ακινήτων σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά και ο λόγος για τον οποίο τώρα έχουν εκτοξευθεί οι τιμές αγορών και ενοικίασης ακινήτων σε δυσθεώρητα επίπεδα.