Έρχονται μικρές και μεγάλες «ανάσες» σε χιλιάδες πολίτες αλλά κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

Στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών

Ως πλέον σημαντική χαρακτηρίζεται η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών. Το μέτρο προβλέπει την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών, ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να τύχει κάποιος της στήριξης είναι να υποβάλει αίτηση ΕΔΩ.

Έρχεται το Market Pass

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η πλατφόρμα για το Market Pass θα ανοίξει εντός των ημερών και θα χαρίσει «ανάσες» σε πλήθος καταναλωτών.
Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπει την κάλυψη του 10% του κόστους των τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης. Το Market Pass θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.
Τα ποσά ξεκινούν από 22 ευρώ τον μήνα και εκτιμάται ότι θα φτάνουν τα 100 ευρώ.

«Καλάθι της Σαρακοστής»

Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και τα Σαρακοστιανά που θα ενταχθούν στο «καλάθι της Σαρακοστής», ένα καλάθι με προϊόντα χαμηλής τιμής, στα πρότυπα του «καλαθιού των Χριστουγέννων».

Το συγκεκριμένο «καλάθι» θα περιλαμβάνει στη λίστα του χαλβά, ταραμά-ταραμοσαλάτα και, πιθανότατα, κονσέρβες και θα ενεργοποιηθεί πριν από την Καθαρά Δευτέρα.

Αναδρομικά

Τεράστια ανακούφιση για τους συνταξιούχους θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα τα αναδρομικά, καθώς ακόμα περιμένουν την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει την κύρια σύνταξη και να έχουν κάνει αίτηση χορήγησης για την επικουρική μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2022.
Σύμφωνα με την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», το ποσό είναι 100 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά θα δοθούν στα μέσα Μαρτίου.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς 400 ευρώ

Η κυβέρνηση, στο μεταξύ, προσανατολίζεται στο να δώσει ένα επίδομα της τάξης των 400 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν ευνοήθηκαν από την αύξηση του 7,75% στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

Νέα επιταγή ακρίβειας

Επιπλέον, πριν από το Πάσχα αναμένεται να δοθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας που είναι αυξημένη κατά 50 ευρώ, δηλαδή στα 300 ευρώ, σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το λεγόμενο «δώρο Πάσχα» εκτιμάται ότι θα έχει τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με το επίδομα των 250 ευρώ.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Τέλος, μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ υπέβαλε χθες την επίσημη πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15%, δηλαδή στα 826 ευρώ, από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα.