Οι τράπεζες κάνουν το µεγάλο comeback στο Χρηµατιστήριο φέτος.

Οι αριθµοί µιλούν από µόνοι τους: σχεδόν 25% τα κέρδη για τη µετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, 20% για την Alpha και 11% για τη Eurobank και 13% για την Εθνική, µε εισροές πάνω από 20 εκατ. ευρώ την ηµέρα στους τίτλους των τεσσάρων συστηµικών, τη στιγµή που οι ξένοι οίκοι προβλέπουν διπλασιασµό των τιµών τους σε σχετικές εκθέσεις που καθηµερινά πλέον βλέπουν το φως της δηµοσιότητας (πάνω από επτά εκθέσεις από το ξεκίνηµα της χρονιάς µόνο για τις τράπεζες!). Οι λόγοι είναι προφανείς.

Ο τραπεζικός κλάδος θα είναι φέτος ο µεγάλος πρωταγωνιστής των µετοχικών ανακατατάξεων, καθώς το ΤΧΣ επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής τους στον ιδιωτικό τοµέα για Εθνική, Πειραιώς και Alpha, συγκεντρώνοντας ηχηρά ονόµατα ενδιαφερόµενων επενδυτών.

Οι ισολογισµοί έχουν «καθαρίσει» και πλέον τα «κόκκινα» δάνεια έχουν υποχωρήσει κάτω από 8%. Τα κέρδη είναι επαναλαµβανόµενα και οι χορηγήσεις, δηλαδή η χρηµατοδότηση της οικονοµίας, ενισχύονται σταθερά. Τα επιτόκια δανεισµού αυξάνονται και η απόσταση από τα επιτόκια καταθέσεων είναι σηµαντική, µε τις τράπεζες να καρπώνονται τη διαφορά, όσο άδικη κι αν είναι για τους πελάτες τους, σε βαθµό µάλιστα που η κυβέρνηση πιέζει τις διοικήσεις να περιορίσουν την ψαλίδα υπέρ των καταθετών. Η προοπτική διανοµής µερισµάτων, ειδικά από τη Eurobank και την Εθνική, για φέτος είναι ορατή - για την επόµενη χρονιά από την Alpha.

Τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού Ταµείου Ανάκαµψης περνούν από τις τράπεζες και συνολικά τίποτα δεν είναι ίδιο µε την προ οκτώ ετών περίοδο, όταν και τότε το Χρηµατιστήριο βρισκόταν στις 1.000 µονάδες, πολλώ δε µάλλον όταν ήδη η αγορά προετοιµάζεται για την αναβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που θα συµβάλει καθοριστικά και στη βελτίωση του αξιόχρεου των τραπεζών, αλλά και στην προσέλκυση µεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων.
moneypro
 

Υψηλότερες τιμές 

Ολα τα παραπάνω οδηγούν στην «ανατιµολόγηση» του κλάδου από τους αναλυτές, που παραµένει ο φτηνότερος στην Ευρώπη. Στις 20/1 η Eurobank Equities αύξησε τις τιµέςστόχους στα 1,63 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,50 ευρώ), στα 5,01 ευρώ για την Εθνική (από 4,58 ευρώ) και στα 2,47 ευρώ για την Πειραιώς (από 2,02 ευρώ). Η θεµελιώδης δυναµική για τον κλάδο, αναφέρει στο report της, είναι αρκετά σταθερή, µε κυρίαρχη κινητήρια δύναµη το όφελος από την επανεκτίµηση των περιουσιακών στοιχείων υπό το πρίσµα της αύξησης των επιτοκίων. Στις 19/1, η Morgan Stanley περιλάµβανε τη Eurobank στις κορυφαίες επιλογές της για την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΕΜΕΑ), µε τον αµερικανικό οίκο να θέτει τιµή στόχο τα 1,38 ευρώ, αναφέροντας ότι η επέκταση του περιθωρίου επιτοκίων (Net Ιnterest Μargin - NIM) λόγω των αυξήσεων από την ΕΚΤ λειτουργεί ευνοϊκά. Στις 17/1 η Goldman Sachs έδινε περιθώρια ανόδου από 22% έως και 40% στις µετοχές των ελληνικών τραπεζών, αναβαθµίζοντας τη σύσταση για τη µετοχή της Πειραιώς σε αγορά (buy), όπως και της Εθνικής και της Alpha Bank.

Ουδέτερη (neutral) µένει η σύσταση µόνο της Eurobank, αλλά µε τις τιµές-στόχους πολύ πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Ειδικότερα, για την Εθνική η τιµή-στόχος είναι στα 5,20 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,40 ευρώ, για την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,20 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στο Money Pro της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 28/1