Κακά Κορίτσια
Κακά Κορίτσια Μαρία Λεμονιά Έλενα Καραμίχαλου
katotatos
Οικονομία

«Κλείδωσε» ο κατώτατος μισθός: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές εισηγήσεις - Προς αύξηση 7,75%

Καθαρή αύξηση έως 45 ευρώ επιπλέον θα λάβουν με τη μισθοδοσία του Απριλίου οι περίπου 650.000 εργαζόμενοι

Λίγες ώρες απέμειναν για τις τελικές εισηγήσεις σχετικά με τον κατώτατο μισθό, καθώς μέχρι και αύριο, Παρασκευή, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσει την εισήγηση του ΚΕΠΕ για το ύψος της αύξησης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση, προκειμένου να δώσει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο στα λογιστήρια των επιχειρήσεων να προετοιμαστούν για την ενσωμάτωση της αύξησης στη μισθοδοσία Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό της αύξησης φέρεται να έχει «κλειδώσει», στην περιοχή πέριξ του 7,75%, αντίστοιχο με την αύξηση που έλαβαν οι συνταξιούχοι. Στην περίπτωση αυτή ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 768 ευρώ μεικτά (από 713 ευρώ σήμερα).

Παράλληλα, αυξημένο φαίνεται πως θα είναι και το επίδομα ανεργίας από τον Απρίλιο και από 438 ευρώ που είναι σήμερα, με μια αύξηση 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 475 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει εκτός από το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Πιο αναλυτικά:

 • Επίδομα ανεργίας: Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα, δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
 • Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους: Σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα ανέλθει σε 462 έως 475,2 ευρώ.
 • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 • Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 • Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 277 έως 285 ευρώ.
 • Ειδικά εποχικά βοηθήματα: Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ. Με την αύξηση θα εισπράξουν από 870 έως 895 ευρώ.
 • Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.
 • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2.256 έως 2.320 ευρώ από την 1η Απριλίου.
 • Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
 • Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
 • Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
 • Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής Ασκησης: Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 25 έως 26 ευρώ.