Σε νέο μεγάλο deal ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να προχωρήσει o Αμάνθιο Ορτέγκα ή αλλιώς Mr Zara στο χώρο των ακινήτων, καθώς στο στόχαστρο του έχει μπει το κτίριο που στέγαζε κάποτε τα γραφεία του βρετανικού δημόσιου καναλιού BBC. Πρόκειται για κτίριο γραφείων που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του Λονδίνου, έχει έκταση περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και η κατασκευή του χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920. Σήμερα και έως το 2043 θα λειτουργεί ως έδρα της κατασκευαστικής εταιρείας Kier Group και ο ιδιοκτήτης του εν λόγω κτιρίου που είναι σε διαπραγματεύσεις με το Ορτέγκα είναι η επενδυτική εταιρεία Abrdn.

Η κίνηση αυτή του δισεκατομμυριούχου έρχεται αμέσως μετά τη ματαίωση της συμφωνίας ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ (588 εκατομμυρίων δολαρίων) τον Φεβρουάριο για την αγορά του κτιρίου γραφείων στο Δουβλίνο που αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής έδρας της Meta Platforms Inc. Συγκεκριμένα, η συμφωνία ναυάγησε καθώς η Meta που είχε συμφωνήσει να μισθώσει από το 2018 και για 25 χρόνια ολόκληρο το συγκρότημα Fibonacci Square στο Δουβλίνο και να καταβάλει ετήσιο μίσθωμα 22,5 εκατ. ευρώ, αποφάσισε πέρυσι ότι θα χρησιμοποιήσει μόνο ένα μέρος του συγκεκριμένου συγκροτήματος. Αυτό εν μέρει οδήγησε στον εκτροχιασμό της συμφωνίας μεταξύ του οικογενειακού γραφείου Pontegadea του Ορτέγκα και της Fortress Investment Group, της αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων που κατέχει το ακίνητο.

Ο Μr Zara που σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index έχει μία αμύθητη περιουσία που αγγίζει τα 63,5 δισ. δολάρια, η οποία απορρέει κυρίως από το 59% που κατέχει στον όμιλο Inditex στον οποίο ανήκουν οι αλυσίδες καταστημάτων ειδών ρουχισμού Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull & Bear και Stradivarius, επενδύει δυναμικά στο χώρο των ακινήτων μέσω της οικογενειακής του εταιρείας Pontegadea.

Η εταιρεία του Ορτέγκα έχει μάλιστα ευρείας γκάμα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που αποτελείται κυρίως από κτίρια γραφείων, πολυτελή κτίρια και logistics που βρίσκονται στα κέντρα μεγάλων πόλεων όπως στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ηνωμένες Πολιτείες και Ασία.

Μάλιστα με βάση τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας το 2021 το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτιμήθηκε στα 3,5 δισεκατομμύρια, δηλαδή 10% περισσότερο από ό,τι το 2020 και 900 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι στο τέλος του 2018. Η Pontegadea έτσι ρίχνει το βάρος της στη βρετανική επικράτεια καθώς τα ακίνητα που βρίσκονται εκεί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 23% της αυτοκρατορίας της.

Η επενδυτική πολιτική της Pontegadea επίσης κατέστησε τα περιουσιακά της στοιχεία πιο ανθεκτικά απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας και τις πολιτικές διακυμάνσεις και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποκτά περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας, σε εξαιρετικές τοποθεσίες και με εξαιρετικά φερέγγυους ενοικιαστές. Επιπλέον, το εισόδημα που παράγεται σε μια δεδομένη αγορά, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, συνήθως επανεπενδύεται στην ίδια αγορά, οπότε μια υποτίμηση της λίρας, όπως συνέβη μετά το Brexit, δημιουργεί ευκαιρίες για φθηνότερες αγορές.

Το 2022 μάλιστα αποτελεί χρονιά σταθμός για την Pontegadea, καθώς ο δισεκατομμυριούχος , επέκτεινε το διεθνές χαρτοφυλάκιο ακινήτων αγοράζοντας τουλάχιστον 10 ακίνητα σε περιοχές από την Βόρειο Αμερική έως το Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικού κόστους άνω των 2 δισ. δολαρίων.

Η τελευταία αγορά του Ορτέγκα υλοποιήθηκε στα τέλη του 2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες με την απόκτηση ενός πολυτελούς ουρανοξύστη κατοικιών στο Σιάτλ για 324 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 305 εκατομμύρια ευρώ). Συγκεκριμένα, το κτίριο που απέκτησε ο ιδρυτής της Inditex, κοντά στα κεντρικά γραφεία της Amazon, ήταν ο πύργος Kiara, με 461 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Ο Ορτέγκα ενίσχυσε έτσι τις δραστηριότητές του στο Σιάτλ, όπου έχει ήδη επενδύσει σχεδόν 1.500 εκατομμύρια δολάρια (1.412 εκατομμύρια ευρώ).

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ιδρυτής της Inditex προχώρησε επίσης στην αγορά ενός ουρανοξύστη πολυτελών διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη για σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια (505 εκατομμύρια ευρώ).

Το 2022, αγόρασε επίσης ένα κτίριο γραφείων στη Γλασκώβη για 200 εκατομμύρια λίρες (περίπου 237 εκατομμύρια ευρώ), καθώς και τον εμβληματικό ουρανοξύστη Royal Bank Plaza στο Τορόντο (Καναδάς) για περίπου 1.150 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (συν 874 εκατομμύρια ευρώ).

Ο 86χρονος Ορτέγκα, απέκτησε ακόμη τον περασμένο Σεπτέμβριο επτά χώρους logistics στις ΗΠΑ έναντι περίπου 904 εκατομμυρίων ευρώ. Τα συγκεκριμένα logistics έχουν στρατηγική τοποθεσία αφού βρίσκονται σε Τέξας, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια και Τενεσί και έχουν μακροχρόνιες μισθώσεις με μεγάλες εταιρείες όπως την Amazon, τη Fedez TJX, τη Home Depot και τη Nestlé.

Παράλληλα, οι επενδύσεις της Pontegadea επεκτείνονται, επίσης και σε υποδομές του ενεργειακού κλάδου. Παραδείγματος χάριν, όπως τονίζει το πρακτορείο Bloomberg, το family office του Ορτέγκα προχώρησε στην εξαγορά μεριδίου στο αιολικό πάρκο Delta του ομίλου Repsol, του 12% από την εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος και διαχείρισης δικτύων REN-Reder Energeticas Nacionais SGPS στην Πορτογαλία και το 5% της ισπανικής εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος Red Electrica Corp.