«Αυτοί που έχασαν το ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν για τα φάρμακά τους».

Με αυτή την πρόταση ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι μετά τις εκλογές οι αποδεδειγμένα χαμηλοσυνταξιούχοι που ελάμβαναν ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 (τότε ήταν περίπου 420.000), αλλά το έχασαν, δεν θα ξαναπληρώσουν για τα φάρμακά τους. Αυτή ήταν η μία από τις δύο δεσμεύσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά τους συνταξιούχους. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δεσμεύθηκε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να στηρίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι να χαθεί η προσωπική διαφορά. Τα χρήματα θα προέλθουν από τον δημοσιονομικό χώρο που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργεί.

Η στήριξη αυτή θα δίνεται σ' εκείνους που δεν θα βάλουν χρήματα στην τσέπη κατά την επόμενη αύξηση των συντάξεων, που θα δοθεί το 2024. Υπολογίζεται ότι οι παράμετροι του μαθηματικού τύπου υπολογισμού της αύξησης (το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός) θα οδηγήσουν σε νέα ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων κατά περίπου 3,5%. Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν ξέχασε να επιτεθεί και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι εκείνος ήταν στην εξουσία όταν επιβλήθηκε η προσωπική διαφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους και δεν μπορεί σήμερα να λέει ότι στόχος του είναι να λύσει αυτό το πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε.

Σπίτια σε νέους

Μία άλλη δέσμευση του πρωθυπουργού αφορά τον διπλασιασμό των δικαιούχων του προγράμματος «Σπίτι μου» που βοηθά 10.000 νέους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, ώστε να στεγάσουν την οικογένειά τους. Ο αριθμός τους, λοιπόν, θα ανέβει σε 20.000.

Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σημαντική ενίσχυση και για εκείνες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν να βρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Όπως εξήγησε, τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Know your customer», με το οποίο η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δώσει δάνεια σε περίπου 60.000 επιχειρήσεις οι οποίες -όπως είπε- «σήμερα δεν μπορούν να περάσουν ούτε από την πόρτα μιας τράπεζας». Η πλατφόρμα είναι ήδη έτοιμη και θα στηριχθεί στην υπάρχουσα εμπειρία, καθώς ήδη με τη βοήθεια της συγκεκριμένης επενδυτικής τράπεζας 35.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ.

Τέλος Επιτηδεύματος

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι είναι υπέρ του μηδενισμού του Τέλους Επιτηδεύματος, όμως για να γίνει αυτό, έθεσε έναν όρο, ότι «ταυτόχρονα η χώρα θα έχει βελτιωθεί και στη φορολογική συμμόρφωση».

Συνέντευξη στη «Μακεδονία»

Τρεις συν μία προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, όπως τις ανέλυσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη «Μακεδονία της Κυριακής».

Η πρώτη είναι η βελτίωση των μισθών, με στόχο έως το 2030 οι αμοιβές στην Ελλάδα να είναι στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών. Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά την αξιοπρεπή δημόσια υγεία και η τρίτη τη δημιουργία ενός σύγχρονου, παραγωγικού και λειτουργικού κράτους. Με καθολική ψηφιοποίηση, διαρκή αξιολόγηση του προσωπικού και επιβράβευση, όταν επιτυγχάνει τους στόχους του. Επανέλαβε ότι «το νερό δεν ιδιωτικοποιείται, τελεία και παύλα» και κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα ότι διαδίδει fake news.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/4