Τα βήματα στα οποία χρειάζεται να προχωρήσετε για να μπείτε (ή να επανέλθετε) στις ρυθμίσεις που «άνοιξαν» πρόσφατα, αλλά και τι να αποφύγετε ώστε να μη χάσετε τις νέες αυτές ρυθμίσεις, περιγράφονται σε δύο εγκυκλίους που εξέδωσε η ΑΑΔΕ.

Η μία αφορά την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων που τυχόν έχετε χάσει, αλλά και λεπτομέρειες για τη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, που αποτελούν την επιβράβευση για τη διατήρηση της «καλής κουλτούρας πληρωμών» παρά την ενεργειακή κρίση που διανύουμε. Οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων ρυθμίσεων υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ οι πλατφόρμες θα δέχονται αιτήσεις μέχρι και την 31η Ιουλίου 2023.

1) Η νέα με 36 ή 72 δόσεις

Εδώ υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023, τελούν σε αναστολή πληρωμής ή έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, της οποίας οι όροι τηρούνται.

  • Ποιες οφειλές εξαιρούνται: Δεν μπορείτε να εντάξετε οφειλές της επιστρεπτέας προκαταβολής, οφειλές που αφορούν ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης, αλλά και τις οφειλές εκείνες που ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται να ρυθμιστούν σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.
  • Για να ενταχθεί κάποιος θα πρέπει να καλύπτει τις εξής προϋποθέσεις: Να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών. Να μην έχει καταδίκες για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία και αν έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών 36 ή 72 δόσεων για τα «κορονοχρέη» ή σε ρύθμιση 120 δόσεων, η ρύθμιση αυτή να βρίσκεται σε ισχύ.

Για να επικυρωθεί η ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλετε την πρώτη δόση της ρύθμισης μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις θα πρέπει να πληρώνονται το πολύ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

2) Η «αναβίωση» των 72 και 120 δόσεων

Οι οφειλέτες που έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 τη ρύθμιση αυτή μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για το υπόλοιπο ποσό και τις δόσεις που οφείλουν. Στην αίτηση (που λαμβάνεται ως υπεύθυνη δήλωση) ο αιτών δηλώνει ότι έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ και ότι έχει αποδεχθεί πως μέσα σε έναν μήνα από την επανένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει ποσό αντίστοιχο με το άθροισμα της παλαιότερης και της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που «αναβιώνει».

Εάν ο οφειλέτης κατά την ημερομηνία της επανένταξης έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες, θα πρέπει μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία επανένταξης να τις εξοφλήσει ή να τις τακτοποιήσει. Ακόμη και αν ο οφειλέτης είχε βάλει οφειλές σε πάγια ρύθμιση για δεύτερη φορά, η οποία έχει χαθεί, μπορεί -κατ’ εξαίρεση- να τις εντάξει και αυτές εκ νέου στην πάγια ρύθμιση. Αν περάσει αυτός ο μήνας και δεν έχετε προχωρήσει στις σχετικές τακτοποιήσεις, τότε χάνετε την επανένταξη στη ρύθμιση και όλο το ποσό γίνεται ξανά απαιτητό.

3) Ποιοι τις χάνουν

Η ρύθμιση χάνεται αν δεν πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις των ρυθμίσεων, αν δεν υποβάλετε τις δηλώσεις φορολογίας σας ή τις δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά και αν υποπέσετε σε άλλες φορολογικές παραβάσεις.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/4