Στην DEFEA 2023 παίχτηκε η τελευταία πράξη μεταμόρφωσης του Ομίλου Intracom, που ελέγχει η οικογένεια του Σωκράτη Κόκκαλη. Η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση της τελευταίας παραγωγικής επιχειρηματικής μονάδας του ομίλου, της Intracom Defense, γνωστής ως IDE.

Η κίνηση αυτή αναμενόταν εδώ και πολλούς μήνες και ήδη είχε προεξοφληθεί, αφού η μητρική Intracom Holdings, στα μεγέθη του 2022 που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες, δεν ενοποίησε τα αποτελέσματα της θυγατρικής της εταιρείας.

56
Έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα στην IDE και την ισραηλινή Israel Aerospace Industries
Η IDE δραστηριοποιείται στις αμυντικές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και πουλήθηκε αντί 60 εκατ. ευρώ σε ποσοστό 90%. Το υπόλοιπο 10% των μετοχών της IDE ανήκει σε στελέχη της εταιρείας, μετοχές που αποκτήθηκαν πρόσφατα, πιθανώς στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της συμφωνίας πώλησης της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό, ο αγοραστής μπορεί να ήθελε να δεσμεύσει κατά κάποιον τρόπο το ανώτερο management της εταιρείας και, κυρίως, τον επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργο Τρουλλινό. Αγοραστής της IDE είναι η ισραηλινή Israel Aerospace Industries (IAI).

Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αμυντικού χαρακτήρα στη χώρα, με τον κύκλο εργασιών της το 2022 να ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να πλησιάζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Πάνω από το 60% των εσόδων της IAI προέρχεται από εξαγωγές, ενώ απασχολεί 15.000 εργαζομένους και δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της αεράμυνας, των αεροσκαφών και της αεροδιαστημικής.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, η εξαγορά της IDE από την IAI αποτελεί αναπόφευκτα μια σημαντική επιτυχία, τόσο για τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη όσο και για τον επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργο Τρουλλινό.

Από την άλλη πλευρά, οι Ισραηλινοί φέρεται να πίεσαν πολύ τον επιχειρηματία να πουλήσει σε τιμή που επιθυμούσαν οι ίδιοι. Η πλευρά Κόκκαλη φέρεται να επιθυμούσε ένα τίμημα της τάξης των 80-85 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο δεν συμφωνούσε η ισραηλινή πλευρά. Γι’ αυτό η συμφωνία καθυστέρησε πάνω από ενάμισι έτος, με τις συνομιλίες να εξελίσσονται ατέρμονες, χωρίς όμως να διακόπτονται. Τελικά, η πλευρά Κόκκαλη υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να προχωρήσει τη νέα στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου Intracom.

60 εκατ. ευρώ πουλήθηκε το 90% της IDE, η οποία δραστηριοποιείται στις αμυντικές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας


Η πώληση της IDE αφήνει σήμερα τον πάλαι ποτέ όμιλο ανάπτυξης τεχνολογίας, κατασκευών, ενέργειας και ακινήτων και βασικό προμηθευτή κατά το παρελθόν του Δημοσίου μόνο με την τελευταία δραστηριότητα. Παρόλο που ο όμιλος ίδρυσε πρόσφατα την Intracom Aviation, στην οποία συμμετέχει με 49% η IDE, εντούτοις αυτήν τη στιγμή έχει δραστηριότητες αποκλειστικά στο real estate.

Τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της Κέκροψ

Τα πιο σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία είναι η Κέκροψ, που διαθέτει σημαντικά μεν, αλλά αμφισβητούμενα από το Δημόσιο ακίνητα στις παρυφές του Παλαιού Ψυχικού, και τα ακίνητα της Κλουκίνας - Λάππας (Mothercare), τα οποία συμφώνησε πέρυσι να αποκτήσει, αντί περίπου 37 εκατ. ευρώ. Ετσι, το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του ομίλου είναι η εταιρεία Intradevelopment, η οποία στις παλιές, καλές ημέρες αποτελούσε τον τελευταίο τροχό του Ομίλου Intracom.

Σήμερα, πάντως, μετά την πώληση της Intrakat στους επιχειρηματίες Μπάκο - Καϋμενάκη - Εξάρχου αντί 70 εκατ. ευρώ, της Intrasoft στη NetCompany αντί 166 εκατ. ευρώ (και της IDE αντί 60 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους), η Intracom Holdings κάθεται πάνω σε ρευστό ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία στο τέλος του 2022 είχε τραπεζικά διαθέσιμα ύψους 183 εκατ. ευρώ.

Ολα αυτά τα κεφάλαια αναμένεται να αποτελέσουν τη μαγιά για τη δημιουργία της νέας Intracom, όπως την οραματίζονται οι επίγονοι του Σωκράτη Κόκκαλη. Η νέα εταιρεία, όπως, άλλωστε, έχει ήδη ανακοινωθεί, θα έχει καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα. Πέρα από το real estate, που σήμερα αποτελεί την κύρια δραστηριότητα, θα στοχεύσει στην απόκτηση μειοψηφικών συμμετοχών σε άλλες επιχειρήσεις, απ’ όπου η εταιρεία θα έχει έσοδα (κυρίως από μερίσματα).

Αυτό έκανε και στην περίπτωση της Intrakat. Η Intracom Holdings διατήρησε συμμετοχή 5,09% μετά την πώληση του 32% των μετοχών της εταιρείας, το περασμένο καλοκαίρι.

Το μεγάλο στοίχημα της Intralot

Το μεγάλο στοίχημα του Σωκράτη Κόκκαλη πλέον παραμένει η Intralot. Η εταιρεία ανέκαμψε κατά τους τελευταίους 12-24 μήνες, μετά την αποφυγή ενός πιστωτικού γεγονότος στα μέσα του 2021. Ετσι, σήμερα έχει αξία κοντά στα 225 εκατ. ευρώ. Παραμένει, ωστόσο, χαμηλή σε σχέση με το παρελθόν, όπου η εταιρεία είχε αξία 2 δισ. ευρώ ή και περισσότερο.

Η προσωπική συμμετοχή του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη ανέρχεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ ή στο 32,4% και το ζητούμενο είναι τι θα επιλέξει να πράξει με τον δεύτερο πυλώνα της πρώην αυτοκρατορίας του. Στην εταιρεία ήδη έχει τοποθετηθεί μεγάλος, αλλά μη στρατηγικός επενδυτής. Πρόκειται για το hedge fund Acme Amalgamated Holdings LLC, το οποίο κατέχει από πέρυσι το 32,8% της Intralot.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 13/5/23