Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, με τους Γερμανούς, τους Αυστριακούς και τους Ελβετούς αγοραστές να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενοι από Αμερικανούς, Άγγλους, Ισπανούς και Γάλλους αγοραστές. Την ώρα που η μειωμένη προσφορά εξοχικών κατοικιών στα δημοφιλή νησιά, όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, έχει στρέψει το ενδιαφέρον τους σε μικρότερα νησιά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό υποστηρίζει στο powergame.gr ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος, εταιρείας  παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών που αναλαμβάνει την πώληση και ενοικίαση οικιστικών ακινήτων σε όλες τις περιοχές της Αττικής. Επιπλέον, δραστηριοποιείται στην αγοραπωλησία οικιστικών ακινήτων στα νησιά των Κυκλάδων, τον Αργοσαρωνικό, τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2022, βρίσκεται και στη Χαλκιδική.

Η στροφή των ξένων επενδυτών στην Αττική για αγορά  κατοικιών υψηλών προδιαγραφών δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο στα Νότια Προάστια και ειδικότερα στην Γλυφάδα, όπου σταθερά προσελκύει ενδιαφέρον από τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς αλλά και τους λοιπούς ξένους αγοραστές λόγω της θάλασσας και της αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου. Υψηλή είναι και η ζήτηση πλέον για κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας όπως στο Κολωνάκι, στην Πλάκα και στο Μετς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα να αποτελεί η πρόσφατη αγοροπωλησία του ακριβότερου ακινήτου στην Ηρώδου Αττικού.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Πετρά «η αγοραπωλησία του συγκεκριμένου ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί ένα από τα ποικίλα deal που η Engel & Völkers Ελλάδος έχει διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια».

Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος το τελευταίο διάστημα της Θεσσαλονίκης,  η οποία κερδίζει έδαφος στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα, δίνοντας κυρίως έμφαση στην τεχνολογία, με αφίξεις ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων.

Όσον αφορά τα ελληνικά νησιά  που αποκτούν σταδιακά ιδιαίτερη δυναμική, ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν και προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το διεθνές κοινό, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων και δεδομένου ότι έχουν βελτιωμένες υποδομές, διαθέτοντας παράλληλα και επενδυτικές ευκαιρίες, είναι η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Σύρος.

Όπως τονίζει ο κ. Πετράς, οι κύριοι λόγοι που κάνουν την Ελλάδα ιδιαιτέρως προσιτή προς τους ξένους επενδυτές είναι αρχικά το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων παραμένουν χαμηλές σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη, η ικανοποιητική διαθεσιμότητα ακινήτων που υπάρχει στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συνδυασμό με τα κίνητρα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στους ξένους, φαίνεται ότι ενισχύουν τη θέση της ως ιδανικό επενδυτικό προορισμό.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η νέα κυβέρνηση ώστε να μειώσει τις παθογένειες που υπάρχουν στην εγχώρια αγορά ακινήτων, ο διευθύνων σύμβουλός της Engel & Völkers Ελλάδος υποστηρίζει το εξής: «Η αλήθεια είναι πως σήμερα απαιτείται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής για ένα ακίνητο, γεγονός που χρήζει βελτίωσης ώστε οι διαδικασίες να απλοποιούνται και να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις».

Ένα ακόμη μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Πετρά αποτελεί και η Golden Visa και πώς θα συνεχίσει το 2023. Μέχρι σήμερα, οι πολίτες τρίτων χωρών στην Ελλάδα έπρεπε να επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ένα ακίνητο προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Επί του παρόντος, έχει αποφασιστεί να προχωρήσει σε δύο κατηγορίες. Σε ορισμένες μητροπολιτικές περιοχές, απαιτούνται επενδύσεις 500.000 ευρώ για να τύχουν της χρυσής βίζας, ενώ σε λιγότερο πολυσύχναστες περιοχές αρκούν μόνο 250.000 ευρώ για να απολαύσουν τα οφέλη της βίζας.

Ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» επίσης  αποτελεί μία πρωτοβουλία, η οποία θα μειώσει τους χρόνους και θα επισπεύσει τις διαδικασίες μεταβίβασης του ακινήτου παρέχοντας την άμεση εξυπηρέτηση τόσο στον πωλητή όσο και στον αγοραστή.

Για την πορεία που θα αναμένεται να ακολουθήσει η ελληνική αγορά ακινήτων σε σχέση με την γενικότερη κρίση που παρατηρείται σε ΕΕ και ΗΠΑ, ο κ. Πετράς εμφανίζεται αισιόδοξος τονίζοντας το εξής:  «Η αγορά βρίσκεται και πάλι, σε αισθητά ανοδική πορεία από το 2018. Οι τιμές έχουν σημειώσει έντονη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Κατά μέσο όρο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα ακίνητα έχουν ανακτήσει περίπου το ήμισυ της απώλειας, αξίας κατά 40% που προκάλεσε η παρατεταμένη οικονομική κρίση. Στις premium τοποθεσίες, οι τιμές έχουν αυξηθεί ακόμη πιο έντονα».

Όπως τονίζει ο κ. Πετράς: «Παρά τις προκλήσεις μάλιστα των τελευταίων ετών που προκάλεσε η σχεδόν δεκαετής κρίσης και είχε αποτέλεσμα ένα πολύ χαμηλό επίπεδο οικοδομικής δραστηριότητας, το οποίο, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, οδηγεί τώρα σε έλλειψη νέων και πρωτογενών ακινήτων, η Ελλάδα συνεχίζει να εξελίσσεται σε έναν τόπο που αξίζει να ζει κανείς και να επενδύει. Η χώρα έχει πολλά να προσφέρει και παράλληλα προκαλεί το υπερτοπικό ενδιαφέρον μέσα από εξαιρετικά έργα» .