Σε τροχιά επιστροφής στις αναδυόμενες αγορές εντός 12 μηνών έχει μπει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, τόνισε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά το πέρας της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΧΑΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννος Κοντόπουλος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες είναι πρωτίστως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα.

 

Τουλάχιστον δύο στελέχη της ΕΧΑΕ, οι Νίκος Κοσκολέτος και Εμμανουήλ Σκαρμέας, CFO και διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης Αγορών αντίστοιχα, είναι επιφορτισμένοι κάθε μέρα σχεδόν να διατηρούν ζεστούς τους οίκους αναβάθμισης της αγοράς. Οι οποίοι είναι οι FTSE, MSCI και S&P.  Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΕΧΑΕ έχει πετύχει το κριτήριο της τεχνικής αρτιότητας λειτουργίας της αγοράς από τον FTSE. Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε οίκος έχει διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης. Για παράδειγμα, ο MSCI θέτει ως προϋποθέσεις την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των παραγώγων και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αλλά και την απόδοσή της σε σχέση με τις άλλες ώριμες και αναδυόμενες αγορές. Μέχρι και τον Μάιο το Χ.Α. είχε πετύχει υπεραπόδοση παγκοσμίως με κέρδη 31%, όταν ο MSCI World είχε απόδοση 7,6%.

 

 

Από εκεί και πέρα, ο MSCI απευθύνεται σε μεγάλους επενδυτές στην αγορά μας, όπως για παράδειγμα η Capital, η Fidelity, η Fairfax, «ρωτώντας» τους αν αξίζει η εγχώρια κεφαλαιαγορά την αναβάθμιση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιου είδους κατεύθυνση από τον αμερικανικό οίκο αναμένεται περί το τέλος Ιουνίου. Η αξιολόγηση του FTSE αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς οι αξιολογήσεις του γίνονται δύο φορές τον χρόνο, Απρίλιο και Σεπτέμβριο. Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που το ΧΑ θα πάρει το ΟΚ της αναβάθμισης, αλλάζει και η «μέτρηση» των κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν στο Χρηματιστήριο. Συνήθως η αναβάθμιση ακολουθεί εντός 12μήνου.

 

 

Ο κ. Κοντόπουλος είπε, επίσης, ότι υπάρχουν οίκοι, όπως η S&P, που, προκειμένου να εντάξει ένα χρηματιστήριο στην κατηγορία των ώριμων, δεν λαμβάνει ως κριτήριο την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Επίσης, δε, από τη στιγμή που η Ελλάδα ανακτήσει το investment grade, τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν αυτό που χρειάζονται για να τοποθετηθούν, αφού αίρονται οι περιορισμοί στα καταστατικά τους.

 

 

Με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΧΑΕ, η μέση κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 74,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17%, αν κι αυτά τα στοιχεία έχουν ξεπεραστεί αφού η κεφαλαιοποίηση πλέον ξεπερνάει τα 83 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Κοντόπουλου προς τους μετόχους, στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς έχουν διανεμηθεί μερίσματα αξίας 600 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

 

Κατά τα άλλα, εγκρίθηκε μέρισμα 0,15 ευρώ, αν και κάποιοι από τους ιδιώτες μετόχους «γκρίνιαξαν», διότι το μέρισμα από τα κέρδη ήταν 0,04 ευρώ και από τα αποθεματικά 0,11 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από τη συγχώνευση των μερισμάτων θα φορολογηθεί με 5% όλο το ποσό, αντί να υπάρχει διαχωρισμός, που θα φορολογείτο μόνο το μέρισμα από τη διανομή των κερδών του 2022.

 

 

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, Γιώργος Χατζηνικολάου, δεσμεύτηκε να δώσει απάντηση στους μετόχους σχετικά με τη βεβαίωση ζημίας από εταιρείες που βρίσκονται εκτός ταμπλό, όπως τα Folli Follie.