Ο Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης είχε παραλάβει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόλις οκτώ ελεγκτές για τις τιμές στην αγορά και τους έκανε 42! Δεν έφταναν όσοι παρέλαβε «ούτε για τον έλεγχο της Πλατείας Κάνιγγος», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά...

Πάνω σε αυτή τη βάση θα χτίσει την πολιτική της για την καταπολέμηση της ακρίβειας και η νέα ηγεσία του υπουργείου υπό τον Κώστα Σκρέκα, η οποία αποφάσισε ότι θα δίνονται πλέον στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα όσων αισχροκερδούν, με διπλασιασμό μάλιστα των ποινών, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται επί 24ώρου βάσεως και οι έφοροι θα μπορούν να διενεργούν «αυτοψίες» σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως εντοπιότητας ή δικαιοδοσίας. Αν, όμως, στη μια πλευρά βρίσκονται οι αυστηρές ποινές, στην άλλη θα υπάρχουν τα «μπόνους» για όσους συμβάλλουν στη μείωση των τιμών, οι οποίοι και θα απολαμβάνουν διοικητικές διευκολύνσεις.

Αυτά σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ενώ ταυτόχρονα θα προχωρά η υλοποίηση των μέτρων στήριξης της αγοράς και των καταναλωτών, χωρίς να αποκλείεται η μείωση του ΦΠΑ, εάν το επιτρέψει μελλοντικά ο δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής. Άλλωστε οι Ισπανοί, τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση είχε αναδείξει σε παράδειγμα προς μίμηση κατά το πρόσφατο παρελθόν, «έπαθαν» και έμαθαν, αφού μηδένισαν τον ΦΠΑ αλλά οι τιμές τελικά... αυξήθηκαν και τη μείωση δεν την καρπώθηκαν οι πολίτες!

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της ακρίβειας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που παραμένει υψηλή, πάρα τη θεαματική μείωση του πληθωρισμού, ωθεί την κυβέρνηση σε περαιτέρω μέτρα υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού. Ήδη, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, τη χαρακτήρισε ως «άμεση προτεραιότητα». Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι «ο ρυθμός ανόδου στις τιμές των τροφίμων και σε σειρά βασικών προϊόντων δεν αποκλιμακώνεται όσο στα υπόλοιπα προϊόντα», όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, παρά και τη μείωση του κόστους ενέργειας.

Νέος «πονοκέφαλος»

Ενώπιον λοιπόν νέου «πονοκεφάλου» και παρά «το ενδεχόμενο σημαντικότερης επιβράδυνσης της ανόδου των τιμών το τελευταίο τρίμηνο του έτους», όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η κυβέρνηση βάζει μπροστά τις μηχανές.

Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα και την εικόνα των τιμών που επικρατούν αυτή τη στιγμή διεθνώς στις πρώτες ύλες, «και χωρίς να αναμένονται αποκλιμακώσεις στα επίπεδα που ίσχυαν προ ενεργειακής κρίσης», όπως αναφέρει αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση προχωρά στα εξής μέτρα:

1) Έως το τέλος του 2023 θα ισχύει το «Καλάθι του νοικοκυριού», με προοπτική συνέχισης και το 2024. Η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

2) Θα ισχύει νομοθετικά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο αφορά τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα. Το συγκεκριμένο μέτρο επεκτείνεται πλέον μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

3) Παρατείνεται, επίσης, έως το τέλος του έτους το μέτρο του «Market pass», το οποίο βοήθησε σημαντικά τους καταναλωτές, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημα για αγορές. Δεδομένου ότι η επιταγή ακρίβειας έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, όλα τα σενάρια βρίσκονται υπό αναλυτική κοστολόγηση και σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

4) Αυξάνονται οι έλεγχοι στην αγορά και μάλιστα θα διεξάγονται επί 24ώρου βάσεως.

5) Ο κ. Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης είχε παραλάβει μόλις 8 ελεγκτές για τις τιμές στην αγορά και αύξησε τον αριθμό τους σε 42! Φτάνουν; Όχι βεβαίως, αλλά είναι ενδεικτικό τι (δεν) έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αισχροκέρδεια και την προστασία του καταναλωτή.

6) Αρχίζουν έλεγχοι στους ΑΦΜ πώλησης των προϊόντων.

7) Ξεκινούν έλεγχοι και στις εθνικές οδούς για τη μεταφορά προϊόντων χωρίς τα νόμιμα παραστατικά.

Εδώ θα υπάρξει στενή συνεργασία με την Αστυνομία και τις τοπικές Αρχές.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 4/7