Στα 173 ευρώ μεικτά εκτιμάται η μέση μηνιαία αύξηση αποδοχών για τους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ ενδεχομένως μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση σε στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας, καθώς και στα ειδικά μισθολόγια των καθηγητών πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, των δικαστικών κ.ά., με βάση τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κωστή Χατζηδάκη, ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μεικτά τον χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κ.λπ.), τότε το όφελος για τον μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μεικτά τον χρόνο!

Χαμηλόμισθοι

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνεται κατά 30%. Επιπλέον, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α», η αύξηση στον εισαγωγικό μισθό των υπαλλήλων της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα κυμαίνεται από 8,5% μέχρι 11%, έτσι ώστε να ενισχυθούν περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα με τους εισαγωγικούς να φτάνουν τα 870 και 910 ευρώ αντίστοιχα για τις δύο αυτές κατηγορίες.

Η αύξηση στους υψηλόμισθους του Δημοσίου θα είναι έως 6,5%, καθώς θα τύχουν υψηλότερων αυξήσεων στα επιδόματα της θέσης ευθύνης και στα πτυχιακά και μεταπτυχιακά, όπως και στο επίδομα ειδικών συνθηκών το οποίο θα αυξηθεί κατά 25%. Στις θέσεις ευθύνης, το επίδομα θέσης ανέρχεται στα 290 ευρώ μεικτά για τους προϊσταμένους τμημάτων, στα 350 ευρώ μεικτά για τους προϊσταμένους υποδιευθύνσεων, στα 450 ευρώ για τους προϊσταμένους διευθύνσεων και στα 1.000 ευρώ για τους προϊσταμένους γενικών διευθύνσεων. Η αύξηση στο επίδομα παιδιών θα είναι κατά 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και θα έχει «σκάλα» τα 50 ευρώ για κάθε επόμενο.

Λοιπές παροχές

Επίσης αυξάνονται τα εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων, τα επιδόματα ειδικών συνθηκών για στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας, καθώς και τα κίνητρα απόδοσης σε όσους εκπληρώνουν υψηλότερους στόχους. Σε αυτά θα προστεθούν μπόνους για τον καθένα μέχρι 400 ευρώ, τα οποία θα μοιράζονται οι ομάδες εργασίας, κυρίως σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών.

Ακόμα, στο νέο μισθολόγιο θα ενσωματώνονται ορισμένα επιδόματα στον βασικό μισθό, θα εφαρμόζονται μεικτό σύστημα αποδοχών, μισθολογική εξέλιξη και διοικητικός βαθμός που θα συνδέονται. Συνολικά το κόστος του νέου μισθολογίου αναμένεται να φτάσει στα 500.000.000 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή