Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να επηρεάζει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις καλλιέργειες ανά τον κόσμο και πολλοί ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο να μειωθεί σε απειλητικό επίπεδο η παραγωγή αγαθών που αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου, όπως ο καφές. Ακόμη και στην Ευρώπη, η ξηρασία, τα κύματα καύσωνα και οι πλημμύρες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων τα τελευταία χρόνια. Παραδείγματα είναι το ρύζι στη βόρεια Ιταλία, το ελαιόλαδο στην Ισπανία και το κριθάρι στη Μ. Βρετανία, προϊόντα των οποίων η συγκομιδή μειώνεται δραματικά.

Μόνο το περασμένο καλοκαίρι, ο καύσωνας και οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών στην Ινδία και την Τυνησία, ενώ στην Κίνα οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε 100 χιλιάδες εκτάρια. Βασικά προϊόντα όπως το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η σόγια, αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο σοβαρά προβλήματα και οι τιμές κινούνται ανοδικά, πλήττοντας περισσότερο τις φτωχότερες χώρες.

Πολλά από τα προϊόντα που καταναλώνει ο άνθρωπος καθημερινά θα γίνουν πολύ πιο ακριβά και δυσεύρετα και ο καφές είναι πρώτος στη σχετική λίστα. Παγκοσμίως, οι καλλιεργητές επισημαίνουν τον κίνδυνο μεγάλης μείωσης της παραγωγής, όσο θερμαίνεται ο πλανήτης σε απαγορευτικά επίπεδα για τα καφεόδεντρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, τα εδάφη που θα είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια καφεόδεντρων θα μειωθούν κατά 54% έως το τέλος του 21ου αιώνα και συνολικά το 8% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του πλανήτη θα είναι ακατάλληλο για γεωργία.