Σε ανοδική τροχιά κινείται ο τουρισµός φέτος το καλοκαίρι, σύµφωνα και µε τα επίσηµα στοιχεία του ΣΕΤΕ (Σύνδεσµος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), καθώς οι αφίξεις βρίσκονται σε καλύτερα επίπεδα απ’ ό,τι το αντίστοιχο διάστηµα του 2022. Οι εκτιµήσεις των παραγόντων της αγοράς είναι αισιόδοξες και κάνουν λόγο για ένα πολλά υποσχόµενο καλοκαίρι, που ίσως να φτάσει τα επίπεδα του 2019.

Συγκεκριµένα, το πρώτο εξάµηνο του 2023 παρατηρήθηκε αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις, φθάνοντας τα 12,5 εκατοµµύρια. Αυτό αντιστοιχεί σε άνοδο σε σύγκριση µε το 2022, αλλά και σε σχέση µε το 2019, το οποίο θεωρείται έτος σύγκρισης, καθώς ήταν το τελευταίο πριν από την πανδηµία του κορονοϊού. Πιο συγκεκριµένα, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023 καταγράφηκαν 8,9 εκατοµµύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, µε αύξηση 21,4% σε σχέση µε το 2022, αντιστοιχώντας σε 1,6 εκατοµµύρια αφίξεις. Σε σύγκριση µε το 2019, το ποσοστό αύξησης είναι 0,33%. Για τις οδικές αφίξεις κατά το ίδιο χρονικό διάστηµα καταγράφηκαν 3,6 εκατοµµύρια, έναντι 2,4 εκατ. της περιόδου ΙανουαρίουΙουνίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 49,7%. Σε σύγκριση όµως µε το 2019 υπάρχει µείωση, η οποία υπολογίζεται στο 12,1%.

Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλµένος σύµβουλος του ΣΕΤΕ: Η εύρεση προσωπικού αποτελεί πρόβληµα. Υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας στον τουρισµό


Για το συγκεκριµένο ζήτηµα ανέπτυξε τις εκτιµήσεις του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο εντεταλµένος σύµβουλος του ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος µίλησε για µια πολύ δυνατή τουριστική χρονιά και τόνισε ότι πλέον και τα δύο µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) έχουν µπει στις προτιµήσεις των ξένων επισκεπτών και δεν αποτελούν απλές στάσεις για µετάβαση στα νησιά. «Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η τουριστική κίνηση στη χώρα µας βρίσκεται πιο πάνω απ’ ό,τι ήταν το 2022. Αυτό αφορά τις αεροπορικές και τις οδικές αφίξεις. Σε ό,τι έχει να κάνει µε τις οδικές αφίξεις, η διαφορά είναι πολύ µεγάλη σε σύγκριση µε πέρυσι», ανέφερε αρχικά ο κ. Θάνος. Και συνέχισε: «Αυτό που µπορούµε να δούµε είναι ότι οι εισπράξεις µέσω του τουρισµού βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο σε σύγκριση µε πέρυσι. Το ποσοστό υπολογίζεται στο 30% για το πρώτο εξάµηνο του 2023. Με αυτή την εικόνα βλέπουµε ότι έχουµε φτάσει περίπου στα µεγέθη του 2019, που ήταν χρονιά-ορόσηµο και αναφοράς για τον τουρισµό. Φαίνεται ότι ο ελληνικός τουρισµός έχει ανακάµψει πλήρως µετά την πανδηµία του κορονοϊού».

Από ποιες χώρες 

Σχετικά µε τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τουριστικές ροές, ο ίδιος ανέφερε: «Από τις παραδοσιακές αγορές της Ελλάδας πρώτοι έρχονται οι Γερµανοί και οι Βρετανοί. Μετά είναι οι Αµερικανοί, οι οποίοι έχουν έρθει και πάλι στη χώρα. Αµέσως µετά ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες από την Ευρώπη. Ακόµα, αρκετοί είναι οι τουρίστες από τα Βαλκάνια, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα οδικώς».

Ο κ. Θάνος αναφέρθηκε εξάλλου στην επισκεψιµότητα των νησιών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 2019. «Σύµφωνα µε τα δεδοµένα, µέχρι και τον Ιούνιο βλέπαµε ότι τα µεγέθη για την επισκεψιµότητα των νησιών ήταν κοντά σε αυτά του 2019. Κάποια νησιά βρίσκονται λίγο παραπάνω και άλλα λίγο πιο κάτω, όµως ουσιαστικά η διαφορά είναι µικρή», σηµείωσε. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι πλέον η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν γίνει αυτόνοµοι προορισµοί για διακοπές και ότι η τουριστική κίνηση έχει αυξηθεί. «Το city break έχει αρχίσει και αυξάνεται. Ειδικότερα η Αθήνα έχει γίνει ένας καλός τουριστικός προορισµός. ∆εν είναι πια ένας τόπος µετάβασης για τα νησιά, όπως παλαιότερα. Αυτή την τουριστική αύξηση τη βλέπουµε και στη Θεσσαλονίκη. Γενικότερα βλέπουµε ότι τα αστικά κέντρα, τουλάχιστον τα δύο µεγαλύτερα, αποτελούν πλέον αυτόνοµους τουριστικούς προορισµούς. Ευελπιστούµε ότι στο τέλος της χρονιάς θα έχουµε καταφέρει να φτάσουµε τα µεγέθη του 2019. Βέβαια, πρέπει να σκεφτόµαστε πάντα ότι ο τουρισµός είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν και δυναµικά εξελισσόµενο», είπε.

Τέλος, ο εντεταλµένος σύµβουλος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στο πρόβληµα εύρεσης προσωπικού από τις τουριστικές επιχειρήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγµή υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις εργασίας. «Η εύρεση προσωπικού αποτελεί µεγάλο πρόβληµα. Υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις εργασίας στον τουρισµό. Ως ΣΕΤΕ έχουµε συζητήσει άπειρες φορές µε τα αρµόδια υπουργεία για το τι µπορεί να γίνει ώστε να βρεθεί µια λύση. Είναι ένα ζητούµενο το οποίο µας απασχόλησε και πέρυσι και θα µας απασχολήσει και του χρόνου, απ’ ό,τι φαίνεται. Πρέπει να βρούµε έναν τρόπο ώστε να µπορέσουµε να εξασφαλίσουµε σωστές υπηρεσίες στους πελάτες. Αυτό σηµαίνει ότι το προσωπικό πρέπει να είναι καλά καταρτισµένο και καλά αµειβόµενο», κατέληξε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5/8