Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων στο σύνολο της χώρας κατά το γ’ τρίμηνο του 2023.

Τα πρωτεία της ακρίβειας στην πώληση κατοικιών για ακόμη μια φορά κατέχουν τα Νότια Πρόαστια, με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών του Spitogatos για το διάστημα Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου.

Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος των τιμών πώλησης κατά 23,20% στα προάστια του Πειραιά.

Όσο για τις ενοικιάσεις, φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των κατοικιών στη Χαλκιδική, φτάνοντας ακόμα και τα 33,33 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Αττική τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στην πώληση κατοικιών συνεχίζουν να την έχουν τα Νότια Προάστια. Συγκεκριμένα, οι τιμές διαμορφώνονται στα 3.611 εκατ. ευρώ ανά τ.μ., αυξημένες κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και τα Βόρεια Προάστια, τα οποία επιστρέφουν δυναμικά στην αγορά, κερδίζοντας το χαμένο έδαφος, με τις τιμές των κατοικιών να διαμορφώνονται στα 2.915 ευρώ ανά τ.μ., αυξημένες κατά 10,90% σε σχέση με το 2022. Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές αγγίζουν τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ., σημειώνοντας άνοδο κατά 14,40%, ενώ κατά 19,20% ανέβηκαν οι τιμές των κατοικιών στα Δυτικά προάστια της Αθήνας, με τις τιμές πώλησης να φτάνουν τα 1.800 ευρώ ανά τ.μ.

Στα ύψη συνεχίζουν να βρίσκονται και οι τιμές πώλησης στις Κυκλάδες, κατέχοντας τη δεύτερη θέση της ακρίβειας σε ολόκληρη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, οι τιμές διαμορφώνονται στα 3.333 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 2.963 ευρώ που ήταν το 2022. Στα ύψη εξακολουθούν να είναι και οι τιμές στη Θεσσαλονίκη, όπου το γ’ τρίμηνο σημείωσαν αύξηση κατά 21,20%, διαμορφώνοντας τις τιμές κατοικιών στα 2.164 ευρώ ανά τ.μ. Πιο προσιτές τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, με την Καστοριά, σύμφωνα με τα στοιχεία, να είναι η φθηνότερη περιοχή, με τιμές 588 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.


Ακίνητα: Απλησίαστα τα ενοίκια

Εντυπωσιακοί είναι οι ρυθμοί ανόδου και για τις τιμές ενοικίων, που πλέον έχουν γίνει απλησίαστα για το μέσο νοικοκυριό. Η Χαλκιδική, με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), διατηρεί το γ’ τρίμηνο τα ακριβότερα ενοίκια στην Ελλάδα, με τις τιμές των ενοικίων να διαμορφώνονται στα 33,33 ευρώ ανά τ.μ. Η εκτόξευση των τιμών στη συγκεκριμένη περιοχή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική έλλειψη αποθέματος λόγω του παγώματος της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της επικράτησης των Airbnb.

Στην Αττική τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται στα νότια προάστια, όπου σημειώνεται αύξηση κατά 9,10%, με τη μέση τιμή πλέον να έχει σκαρφαλώσει στα 11,8 ευρώ ανά τ.μ. Τα ενοίκια στα βόρεια προάστια έχουν προ πολλού σπάσει το «φράγμα» των 10 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως, με τη μέση τιμή να αγγίζει 10,77 ευρώ ανά τ.μ., αυξημένα κατά 7,7%. Στο κέντρο της Αθήνας τα ενοίκια διαμορφώθηκαν στα 10 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σημαντική αύξηση κατέγραψε και ο Πειραιάς, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 9,29 ευρώ ανά τ.μ., αυξημένα κατά 10,20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Πάντως, εκτός από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές των ενοικίων αγγίζουν τα 8,75 ευρώ ανά τ.μ., στον υπόλοιπο νόμο καταγράφεται η χαμηλότερη τιμή πανελλαδικά, με τα ενοίκια να διαμορφώνονται στα 3,85 ευρώ ανά τ.μ. Στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές των ενοικίων στις Κυκλάδες, λόγω της σημαντικής έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων, συγκεκριμένα οι τιμές των ενοικίων διαμορφώνονται στα 11,33 ευρώ ανά τ.μ.

*Πηγή: powergame.gr / Ρεπορτάζ: Μαρία Καλούδη