H τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε χθες κατά 15,5% στην ευρωπαϊκή αγορά σε μια μέρα, με αποτέλεσμα οι πολίτες φοβούνται ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι εξελίξεις και στο Μεσανατολικό και ο πόλεμος στο Ισραήλ, φέρουν νέες αυξήσεις. 

Φυσικό αέριο: "Έρχονται επιδοτήσεις για όσους καταναλωτές θερμανθούν με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο"

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν και οι τιμές του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα, με τη σημερινή τιμή να διαμορφώνεται στα 136,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τον λόγο αυτό τις επόμενες μέρες τα αρμόδια Υπουργεία αναμένεται να ανακοινώσουν επιδοτήσεις για όσους καταναλωτές θερμανθούν με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, με τα ίδια κριτήρια που δίνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου θα επηρεάσει και την Ελλάδα

Πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας λένε στο Star ότι προφανώς η άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου θα επηρεάσει και την Ελλάδα, αλλά διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας. Οι ταμιευτήρες φυσικού αερίου της χώρας είναι γεμάτοι.

Το Ισραήλ έκλεισε το κοίτασμα Ταμάρ, λόγω των επιθέσεων της Χαμάς στην πόλη Ασκελόν, άρα δεν στέλνει πλέον φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, ώστε από εκεί μετά να μεταφέρεται στην Ευρώπη.

Μοναδικός σταθερός ενεργειακός πυλώνας στην περιοχή απομένει η Ελλάδα, που με τη Ρεβυθούσα και τον Αμερικανικό «διάδρομο» της Αλεξανδρούπολης, γίνεται κυρίαρχη.

«Ελληνικός διάδρομος ενεργειακής σταθερότητας»

Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, δηλώνει στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star: «Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί ως χώρα - διακομιστής την ενεργειακή ασφάλεια των συμμάχων της. Αυτό μπορεί να γίνει με ηλεκτρικές διασυνδέσεις και με την έλευση υγροποιημένου αερίου στα τερματικά της και προώθηση αυτού μέσω αγωγών προς τα βόρεια».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 5 με 6 δις κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο. Στη Ρεβυθούσα αποθηκεύουμε και επαναεριοποιούμε σχεδόν τριπλάσιες ποσότητες, οι οποίες διοχετεύονται στα Βαλκάνια.