Κερδισμένοι θα είναι 138.000 αυτοαπασχολούμενοι, καθώς θα έχουν μείωση της συνολικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ ο καθένας, ενώ αμετάβλητος θα είναι ο λογαριασμός της Εφορίας για 124.000, και χαμένοι θα είναι 473.000, που αποτελούν το 64,3% του συνόλου, αφού θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο.

Το νέο καθεστώς θα επιφέρει αλλαγή στην κατανομή του φορολογικού φορτίου, καθώς πλέον το 50% των φόρων θα καταβάλλεται από το 12% των ελεύθερων επαγγελματιών έναντι 4% σήμερα.

Κι αυτό γιατί με τη νέα ρύθμιση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους καθαρό εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα επί 14 μήνες.

Διαβάστε ακόμα: Νάρκες και ευκαιρίες στο νέο φορολογικό: Κερδισμένοι και χαμένοι επαγγελματίες με τις ρυθμίσεις - Πού ανοίγουν "παράθυρα" βελτίωσης

Τι πρέπει να δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που ο ελεύθερος επαγγελματίας απασχολεί εργαζόμενο με αποδοχές 20.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να δηλώσει 20.000 ευρώ και όχι 10.920 ευρώ Κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης αμοιβής λαμβάνονται υπόψη τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία του αυτοαπασχολουμένου. Ο χρόνος κατά τον οποίο ο ελεύθερος επαγγελματίας είχε παύση εργασιών δεν λογίζεται κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης αμοιβής.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν τις ακόλουθες μειώσεις της ελάχιστης αμοιβής: 100% για τα τρία πρώτα χρόνια, 67% για τον 4ο χρόνο και 33% για τον 5ο χρόνο. Για τον επαγγελματία που ασκεί τη δραστηριότητά του και έχει την κύρια κατοικία του σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, η ελάχιστη αμοιβή θα μειώνεται κατά 50%. Οταν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, η ελάχιστη αμοιβή θα μειώνεται επίσης κατά 50%.

Οι προσαυξήσεις στην ελάχιστη αμοιβή

Η ελάχιστη αμοιβή αποτελεί μαχητό τεκμήριο, που μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή κ.λπ.). Το ποσό της ελάχιστης αμοιβής προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε τρία χρόνια εργασίας μετά την πρώτη τριετία και έως 30% για τρεις τριετίες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ. Επίσης, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με δύο τρόπους σωρευτικά:

1. Με ένα ποσό ίσο με το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του προσωπικού που ο αυτοαπασχολούμενος απασχολεί στην επιχείρησή του, με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ.
2. Με έναν συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολουμένου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ:

- 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

- 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

- 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

Οσοι δηλώνουν εισόδημα κάτω από το ελάχιστο τεκμαρτό θα έχουν μείωση κατά 25% στο τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή θα πληρώνουν 487 ευρώ έναντι 650 ευρώ, ενώ όσοι δηλώνουν υψηλότερο από το ελάχιστο εισόδημα θα κερδίζουν έκπτωση 50%, δηλαδή το τέλος επιτηδεύματος θα περιορίζεται στα 325 ευρώ από 650 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το κράτος εισπράττει σήμερα 1,709 δισ. ευρώ (1,331 δισ. από τον φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. από το τέλος επιτηδεύματος) από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και με την εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 874 εκατ. ευρώ (606 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος), τα οποία θα διατεθούν για μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε μισθωτούς και συνταξιούχους, που εδώ και δεκαετίες σηκώνουν το μεγαλύτερο φορολογικό φορτίο. Την ίδια στιγμή, μεταβολές έρχονται και στα επιδόματα, καθώς τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από αυτά που θα χάσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.







Δημοσιεύθηκε στο Moneypro της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 4/11/2023