Σηµαντική αύξηση κερδοφορίας πέτυχε η ΔΕΗ στο εννεάµηνο του 2023 και πλέον, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, είναι απολύτως εφικτός ο στόχος για επαναλαµβανόµενα EBITDA 1,2 δισ. ευρώ για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Πιο αναλυτικά, η ∆ΕΗ πέτυχε αυξηµένη λειτουργική κερδοφορία για το εννεάµηνο του 2023 λόγω µείωσης των λειτουργικών δαπανών και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας. Συγκεκριµένα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαµβανόµενη βάση διαµορφώθηκαν σε 936,8 εκατ. ευρώ, αυξηµένα κατά 292,6 εκατ. ή 45,4% σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ειδικότερα, για το γ’ τρίµηνο του 2023 το EBITDA σε επαναλαµβανόµενη βάση διαµορφώθηκε σε 347,1 εκατ. ευρώ, έναντι 215 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίµηνο του 2022.

Τα αποτελέσµατα προ φόρων διαµορφώθηκαν σε κέρδη 391,2 εκατ. ευρώ έναντι ζηµιών 151,1 εκατ. το εννεάµηνο του 2022, καθώς συµπεριλαµβάνεται σε αυτά το κέρδος ύψους 141,6 εκατ. από την πώληση των πρώην λιγνιτικών περιοχών στο Ελληνικό ∆ηµόσιο, το οποίο καταγράφηκε στα αποτελέσµατα του β’ τριµήνου του 2023. Τα αποτελέσµατα µετά από φόρους διαµορφώθηκαν σε κέρδη 267,5 εκατ. ευρώ το εννεάµηνο του 2023, έναντι ζηµιών 169,8 εκατ. το εννεάµηνο του 2022. Στο εξεταζόµενο διάστηµα, η ∆ΕΗ πέτυχε αύξηση επενδύσεων κατά 81% (775 εκατ. ευρώ, από 427 εκατ. ευρώ) σε σχέση µε το εννεάµηνο του 2022 στις δραστηριότητες του δικτύου διανοµής, στα έργα ΑΠΕ και στη νέα µονάδα φυσικού αερίου. Επίσης, ολοκληρώθηκε η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουµανία, η πρώτη σηµαντική επέκταση στο εξωτερικό, ορόσηµο για τη στρατηγική ανάπτυξης της Επιχείρησης.

Οπως δήλωσε ο Γιώργος Στάσσης, «οι επιδόσεις µας για το εννεάµηνο 2023 ήταν ισχυρές, παρά τις προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, µε γεωπολιτικές εντάσεις σε συνέχεια της ενεργειακής κρίσης και της πανδηµίας COVID-19, αναδεικνύοντας µε αυτόν τον τρόπο την ανθεκτικότητα του επιχειρηµατικού µας µοντέλου». Ο διευθύνων σύµβουλος της ∆ΕΗ πρόσθεσε ότι «καταφέραµε να επιταχύνουµε τις επενδύσεις µας σε στρατηγικούς τοµείς, όπως οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας και τα δίκτυα, διατηρώντας παράλληλα τη σχέση του καθαρού δανεισµού προς EBITDA εντός των στόχων µας, τη ρευστότητα σε υψηλό επίπεδο, ενώ παράλληλα συνεχίσαµε να στηρίζουµε τους πελάτες µας µε την παροχή ανταγωνιστικών τιµολογίων. Για το σύνολο του έτους, είµαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουµε τον στόχο για επαναλαµβανόµενο EBITDA ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου».

Στη συνέχεια, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στις επεκτατικές κινήσεις της εταιρείας. «Στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας διαθέτουµε πλέον 670 MW ισχύος στην Ελλάδα και κατασκευάζουµε επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1,3 GW. Παράλληλα, επεκτείνουµε την παρουσία µας σε χώρες της περιοχής µας -σύµφωνα µε το επιχειρηµατικό µας σχέδιο-, όπως είναι η Ρουµανία, µετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη χώρα. Πρόκειται για µια συναλλαγή η οποία αποτελεί ορόσηµο για τη ΔΕΗ, προκειµένου να γίνει η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η συµφωνία για την εξαγορά της “Κωτσόβολος” επιταχύνει τη µετάβαση της ΔΕΗ σε έναν ολοκληρωµένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών τόσο σε ψηφιακό όσο και σε φυσικό επίπεδο, µε βάση τον πυλώνα της πελατοκεντρικότητας της στρατηγικής µας. Είµαστε ενθουσιασµένοι για τον συνεχιζόµενο µετασχηµατισµό της ΔΕΗ και θα παρουσιάσουµε την επικαιροποιηµένη στρατηγική µας, καθώς και το όραµά µας για τη νέα ΔΕΗ σε Capital Markets Day στα τέλη Ιανουαρίου, στο Λονδίνο».

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 11/11