Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν ήδη αρχίσει να φιγουράρουν στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, στο πλαίσιο του ευρύτερου κύματος ακρίβειας, που έχει εκτοξεύσει τις τιμές των πρώτων υλών αλλά και των λειτουργικών εξόδων, ο καταναλωτής θα χρειαστεί να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσει τα γιορτινά γλυκά.

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες: Από 14 με 15 έως και…30 ευρώ το κιλό

Μιλώντας σε εκπομπή του Action 24 ο Γρηγόρης Ρεμούνδος, μέλος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθήνας, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Όπως είπε, εάν κάποιος θελήσει να αγοράσει μελομακάρονα και κουραμπιέδες για τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει να πληρώσει περίπου 16 ευρώ το κιλό και για τα δύο χριστουγεννιάτικα εδέσματα, καθώς τα υλικά παρασκευής τους έχουν ακριβύνει. Ως αποτέλεσμα αυξάνεται και η τιμή στο τελικό προϊόν που φτάνει στους καταναλωτές.


Όσον αφορά τα τσουρέκια, αυτά κοστίζουν περίπου 12 ευρώ το κιλό. Ακόμα, οι δίπλες κοστολογούνται περίπου στα 6 ευρώ το μισό κιλό. Όπως προκύπτει από την πλειοψηφία των ρεπορτάζ που έχουν γίνει αυτές τις ημέρες, στα ζαχαροπλαστεία οι τιμές φτάνουν περίπου στα 15 με 19 ευρώ το κιλό, ενώ στο σούπερ μάρκετ περίπου στα 7-10 ευρώ. Παράλληλα, σε πιο λουξ ζαχαροπλαστεία, έχουν εντοπιστεί και τιμές κοντά στα 30 ευρώ το κιλό, καθιστώντας τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες γλυκό…πολυτελείας.

Οι σκέψεις για το καλάθι των Χριστουγέννων

Παράλληλα, οι πρώτες συζητήσεις για τα γιορτινά καλάθια έχουν ξεκινήσει, ως μέτρο της κυβέρνησης για να ελαφρύνει λίγο το γιορτινό λογαριασμό των καταναλωτών. Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά «Καλάθι Χριστουγέννων» και «Καλάθι παιχνιδιών», για την καταπολέμηση της ακρίβειας, που πιθανά θα «ενεργοποιηθούν» το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πέρσι μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν είχε καταστεί δυνατόν να μπουν σε κάποιο «καλάθι», κυρίως λόγω της διαφοροποίησης των τιμών, ιδίως στα ζαχαροπλαστεία, ανάλογα με τα υλικά, την ποιότητα, τη γεύση και άλλα.