Στροφή στα ταξίδια εκτός της περιόδου αιχμής παρατηρείται έντονα φέτος, σηματοδοτώντας την αλλαγή στις ταξιδιωτικές συνήθειες μετά την πανδημία.

Ειδικότερα, οι «άκρες» της σεζόν και κυρίως οι φθινοπωρινοί μήνες γεμίζουν τους δημοφιλείς προορισμούς με τουρίστες, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία της AirDNA για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του powergame.gr και της Βίκης Τρύφωνα.

Διαβάστε ακόμα: Να µπει πλαφόν στα ενοίκια ζητούν όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση στέγης - Οι προτάσεις για να πέσουν οι τιµές των µισθώσεων ακινήτων

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης κατά 47,1% τον Οκτώβριο

Ειδικά η Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης κατά 47,1% τον Οκτώβριο, έναντι του ίδιου μήνα το 2019. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό (μετά τη Γαλλία) που καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές χώρες αυτόν τον μήνα. Με δεδομένο ότι η αύξηση στην προσφορά καταλυμάτων ήταν πιο ήπια (+8,6%), σημειώθηκε και μεγάλη αύξηση της πληρότητας, κατά 31,6%, έναντι του 2019.

Αλλά και γενικά στην Ευρώπη, μετά την πανδημία ο Οκτώβρης φαίνεται ότι προσελκύει πολλούς περισσότερους ταξιδιώτες, με τον φετινό να αναδεικνύεται σε έναν από τους μήνες με τις καλύτερες επιδόσεις. Υπήρχαν αρκετές άλλες χώρες όπου η ζήτηση αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το 2019: Γερμανία (+40,2%), Νορβηγία (+42,1%), Αυστρία (+42,8%), Πολωνία (+42,9%) και Γαλλία (+60,5%, ίσως εν μέρει χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, που διοργανώθηκε από διάφορες γαλλικές πόλεις τον Οκτώβριο).

Η πληρότητα το 2022 αυξήθηκε κατά 5,6% σε σύγκριση με το 2019, αλλά τον Οκτώβριο τα επίπεδα πληρότητας ήταν κατά 16,5% πάνω από τον ίδιο μήνα το 2019. Φέτος η πληρότητα του Οκτωβρίου ξεπέρασε το 2019 κατά ένα εντυπωσιακό 17,7%. Ο Ιούλιος είναι ο δεύτερος μήνας φέτος που σημείωσε διψήφια αύξηση πληρότητας σε σχέση με το 2019.

Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σημείωσε η Κροατία (33,6%) και ακολούθησε η Ιταλία (33,2%).

Συνακόλουθα βελτιώθηκαν και τα έσοδα των διαχειριστών ακινήτων, με το RevPAR (Revenue per Available Room) να αυξάνεται κατά 15% σε ετήσια βάση. Συγκρίνοντας το RevPAR με τον Οκτώβριο του  2019, παρατηρούμε μια εκτόξευση κατά 67,5%, η οποία προφανώς οφείλεται και στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων χρόνων.

Θετικές οι προοπτικές και του 2024

Οι κρατήσεις για την επόμενη χρονιά έχουν ήδη αρχίσει και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη σημειώνουν ήδη αύξηση κατά 15% για την περίοδο από Δεκέμβριο έως Απρίλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, που είναι συνήθως οι μήνες με τη χαμηλότερη ζήτηση του έτους, σημειώνουν αύξηση κατά 12% και 15% σε ετήσια βάση.

Το Πάσχα του επόμενου έτους είναι στις 31 Μαρτίου και η μετατόπιση των εορτών από τον Απρίλιο στον Μάρτιο προκάλεσε σημαντική άνοδο του ρυθμού ζήτησης για τον Μάρτιο (+34% ετησίως) και επακόλουθη μείωση 6% σε ετήσια βάση στον ρυθμό ζήτησης για τον Απρίλιο.

Κοιτάζοντας τους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς χειμερινούς προορισμούς, οι ισπανικές πόλεις βρίσκονται στην κορυφή των 50 κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων. Όσοι δραπετεύουν από ψυχρότερα κλίματα αναζητούν τον πιο ήπιο μεσογειακό καιρό της Μάλαγα και η τρέχουσα ζήτηση για κρατήσεις τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο είναι αυξημένη κατά 61% σε ετήσια βάση στη δημοφιλή πόλη της Κόστα ντελ Σολ. Όσοι επιθυμούν μια πόλη πλούσια σε ιστορική, αρχιτεκτονική και θρησκευτική κληρονομιά συρρέουν στη Σεβίλλη, όπου η ζήτηση είναι αυτήν τη στιγμή αυξημένη κατά 54% σε ετήσια βάση.

Η Ανατολική Ευρώπη συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες που αναζητούν φθηνότερες διαμονές. Η μέση τιμή για κρατήσεις διανυκτερεύσεων από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο στις 50 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις είναι επί του παρόντος κατά μέσο όρο 160 €. Ωστόσο, στο Βουκουρέστι, τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη οι μέσες τιμές για τους επόμενους τρεις μήνες είναι κάτω των 100 ευρώ. Αυτές οι τρεις πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης σημειώνουν σημαντική αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 45% στο Βουκουρέστι και τη Βαρσοβία και 35% στη Βουδαπέστη.

Πηγή: powergame.gr