Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα τεκμήρια, τα τέλη κυκλοφορίας, τον ΦΠΑ, και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

«Αυτοί που “πληρώνουν το μάρμαρο” είναι, όπως είπα και στη Βουλή, άνθρωποι με θράσος, που συνεχίζουν να δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα, ζημιές για χρόνια. έχουμε ένα 27% που δηλώνουν ζημιές, επί μια 5ετία συνεχόμενα. Και ακριβώς επειδή δεν θελήσαμε να αδικήσουμε κανέναν κατά το δυνατόν, υπάρχει και η κριτική που ακούσαμε, και την ακούω ακόμη. Πάρα πολλά πράγματα από αυτά που κάνουμε, πχ να κλειδώσουμε το myData, αυτό και τους μεγάλους πιάνει. Δεύτερον έχουμε για πρώτη φορά τις πιο σκληρές αποφάσεις που έχει πάρει ποτέ κυβέρνηση για το λαθρεμπόριο. Κλείνουμε πρατήρια που πιάνονται για λαθρεμπόριο για 2 χρόνια και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, άρα τελειώνει το παραμύθι με τους «αυτοφωράκηδες». Άλλαζαν οι ΑΦΜ ανά δύο μέρες και το πρατήριο άνοιγε μέσα σε δύο μέρες. τέτοια πράγματα θα τελειώσουν. Ασχολούμαστε και με τους ελεύθερους επαγγελματίες, απελευθερώνοντας την ΑΑΔΕ να κάνει ακόμη περισσότερους στοχευμένους ελέγχους στους μεγάλους», είπε αρχικά ο Χάρης Θεοχάρης.

Προς εξέτασιν τα τεκμήρια

Σχετικά με το αν θα μειωθούν ή και θα καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης, ο Χάρης Θεοχάρης είπε: «Ήταν 741 εκ. ευρώ η αύξηση αυτών των τεκμηρίων με τις δηλώσεις, πάνε 115 εκ. μόνο από το 741 εκ. ευρώ. Ήδη έχουμε ορίσει επιτροπή, ξεκινά ένας εξορθολογισμός για να δούμε αν πραγματικά τα τεκμήρια είναι ρεαλιστικά. Έχουμε πει από το πρόγραμμά μας ότι ένα 30% μεσοσταθμικά μπορούμε να το μειώσουμε. Θα εξαρτηθεί το τελικό νούμερο, πρώτον από τον ρεαλιστικό αριθμό και δεύτερον από το γεγονός ότι το συρρικνώσαμε με αυτό το νομοσχέδιο. Αναφορικά με τα μαχητά τεκμήρια, είναι μια διαδικασία παγίωσης, λέγεται μία αίτηση αμφισβήτησης που σημαίνει ότι βεβαιώνεται ένα ποσό και το αμφισβητείς μετά. Όμως, ας πούμε ότι κάνεις τη δήλωσή σου τον Απρίλιο. Η πρώτη δόση είναι τέλος Ιουλίου. Άρα αμφισβητείς τον Απρίλιο, δεν πληρώνεις και ξεκινά η διαδικασία αμφισβήτησης και μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο. Το 50% φτάνεις να το πληρώνεις τέλος Οκτωβρίου».

Μεταξύ άλλων, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε και στα τέλη κυκλοφορίας.

«Δεν είμαι σίγουρος για το εάν θα πρέπει να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Θα κάνουμε μία συζήτηση. Τώρα όλο και περισσότερο έχουμε τα νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα. Θα πρέπει να το δούμε ακριβώς και να το εξετάσουμε, δεν λέω ότι πρέπει να αυξηθούν. Σε κάποιες κατηγορίες μπορεί να είναι φθηνά σε κάποιες ακριβά. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το συζητήσουμε αυτή τη στιγμή, δεν έχει γίνει αυτή η κουβέντα. Δεν έχουμε σκεφτεί να δώσουμε παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, θα ήθελα να μην συνεχίσουμε με αυτή την λογική των παρατάσεων. Θα καλέσω τον κόσμο να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Για την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, τόνισε: «Το μεγάλο ζήτημα του ΦΠΑ δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να το αγγίξουμε. Ο πρωθυπουργός έχει πει και στη Βουλή και σε δηλώσεις του ότι φιλοδοξία του είναι να έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο δημοσιονομικό επίπεδο που στο τέλος της 4ετίας να μπορούμε να το συζητήσουμε και αυτό το θέμα. Από την άλλη, στις εκθέσεις της Κομισιόν για το κενό ΦΠΑ (σ.σ. η φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ), αυτό που κάνει η χώρα μας υπάρχουν δύο κενά. Συζητάμε συνεχώς για το κενό της συμμόρφωσης – η φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ – πράγματι συρρικνώνεται. Ήταν 30% το 2017, τώρα έχει πέσει στο 17,8%. Άρα μειώνουμε τη φοροδιαφυγή. Την ίδια ώρα αυξάνουμε το κενό στην πολιτική του ΦΠΑ, δηλαδή οι εξαιρέσεις και τα προϊόντα που έχουμε στους χαμηλότερους συντελεστές. Άρα έχουμε το 24% που είναι υψηλό και έχουμε βγάλει και πολλές εξαιρέσεις που τώρα τις μονιμοποιήσαμε».

Διαβάστε ακόμα: Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε μπορείτε να τα πληρώσετε, ποια τα πρόστιμα για τους "ξεχασιάρηδες"

Χάρης Θεοχάρης: «Δεν αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες»

Σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων και τις αντικειμενικές αξίες, είπε: «Δεν έχουμε τέτοια διαδικασία εν εξελίξει. Τώρα είναι σε εξέλιξη τις ενστάσεις των δήμων από τις τελευταίες αυξήσεις. Αυτό πράγματι επανεξετάζεται για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε διαδικασία για να εντάξουμε οικισμούς που έχουν πια πολεοδομικά στοιχεία και μπορούν να μπουν στο αντικειμενικό σύστημα και δεν έχουν ενταχθεί. Έχουμε διαδικασία για τις περιοχές εκτός σχεδίου. Σε αυτό το νομοσχέδιο εντάξαμε και δυο διατάξεις για συστήματα πληροφόρησης, ένα είναι το σήμερα μαζικών εκτιμήσεων, ώστε να μπορούμε να παίρνουμε όλα τα δεδομένα των εκτιμήσεων που γίνονται στη χώρα για πολλαπλούς λόγους. Να μπούμε να τα συγκεντρώνουμε και να μπορούμε να παρακολουθούμε τις εμπορικές και τις αντικειμενικές αξίες».

Για την ακρίβεια, σημείωσε: «Δεν επιτρέπεται από την ΕΕ να προβούμε σε μέτρα πλατιάς στήριξης, αλλά σε στοχευμένα μέτρα. Έχουμε άλλη μία χρονιά δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχουμε τα μέτρα στήριξης και στον ηλεκτρισμό και άλλα, και έχουμε και τις επιταγές ακρίβειας. Για το ρεύμα, δίνουμε επιλογές ανάλογα με την κατανάλωση και τις επιθυμίες του καταναλωτή. Δεν βάλαμε και δεν αυξήσαμε κανέναν φόρο, θα εισπράξουμε από τη φοροδιαφυγή», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.