Με προτίμηση στα χιονοδρομικά κέντρα και τα θεματικά πάρκα, οι Έλληνες έχουν ήδη προγραμματίσει τις χειμερινές τους διακοπές την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους ορεινούς προορισμούς να καταγράφουν ήδη πληρότητα 90% στις κρατήσεις των ξενοδοχείων. Οι περιοχές που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν την περίοδο των εορτών είναι η Αράχωβα και η ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, η Δράμα, τα Καλάβρυτα κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εν Ελλάδι ταξιδιωτικών γραφείων, Λύσανδρος Τσιλίδης, Ήπειρος, Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Ξάνθη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Αρκαδία, Τρίκαλα Κορινθίας και Πελοπόννησος γενικότερα θα έχουν σημαντική κίνηση την περίοδο των εορτών.

Διαβάστε ακόμα: ''Πρεμιέρα'' σήμερα για το εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, ποιες Κυριακές θα είναι ανοικτά

Επανεκκίνηση

Το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο, όμως, για την τουριστική κίνηση είναι η δυναμική επανεκκίνηση σε Πήλιο και Μαγνησία. Ήδη, όπως λέει στο ΑΠΕΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας, τα μηνύματα είναι καλά και η πληρότητα θα ξεπεράσει και το 80%, πάντα με βάση τα καταλύματα που έχουν. Ο Άγγελος Καλλίας αναφέρει ότι η κορύφωση των κρατήσεων θα σημειωθεί από τις 22 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου, οπότε οι αφίξεις θα φτάσουν στο ζενίθ τους. Ωστόσο στις ενδιάμεσες μέρες των εορτών (Τρίτη – Πέμπτη) οι κρατήσεις πέφτουν στο 40%, εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. «Αυτές τις ημέρες, ωστόσο, οι κρατήσεις για τους ελληνικούς προορισμούς κινούνται στο 30% με 40% πάντα σε ό,τι αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων, αλλά όσο πλησιάζουμε στην περίοδο των εορτών η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας θα προσεγγίσει το 85% και το 90% συνολικά», επισημαίνει. Σε ό,τι αφορά τα αστικά κέντρα, κυρίως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, πάντα την περίοδο των εορτών αποτελούν πόλο έλξης για τους Έλληνες που ζουν στην επαρχία και αναμένεται να κινηθούν κι αυτά με καλή πληρότητα. Η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, επισημαίνει την ανάγκη να κινηθούν και άλλα αστικά κέντρα στα πρότυπα των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας και κάνει λόγο για χάραξη στρατηγικής που θα πρέπει να εξετάζει κι αυτή την παράμετρο, πάντα με γνώμονα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.