Οι τελικές προετοιμασίες για να στρωθεί και φέτος το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε μια οικονομική συγκυρία αρκετά δύσκολη λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού που επιμένει στα τρόφιμα, οι καταναλωτές αναζητούν τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και οικονομίας.

Κάνουν εξαντλητικές έρευνες αγοράς, τσεκάρουν τα είδη που αυξάνονται, καταγράφουν τις συμφέρουσες προσφορές και ετοιμάζουν τις λίστες των αγορών τους. Η ακρίβεια είναι εδώ και φέτος.

Αλλά εδώ είναι και τα «Καλάθια» που έρχονται να σώσουν κάπως την κατάσταση προσφέροντας ποικιλία προϊόντων και ανάσες στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Διαβάστε ακόμα: Φορολοταρία: Έρχεται η σούπερ χριστουγεννιάτικη κλήρωση με έπαθλο 1, 2 εκατ. ευρώ

Οδηγός αγορών για τογιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων

Η «Απογευματινή» επιχείρησε μια αναλυτική έρευνα αγοράς συγκρίνοντας τις τιμές και καταγράφοντας το κόστος των προϊόντων που θα γεμίσουν το παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» έκανε πρεμιέρα στα ράφια των σουπερμάρκετ με έξι κατηγορίες προϊόντων: αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, βασιλόπιτα-τσουρέκι, τσουρέκι και σοκολάτες.

Μια σύγκριση με το «Καλάθι των Χριστουγέννων» του 2022 δείχνει ότι οι διαφορές των τιμών είναι απειροελάχιστες. Αναλυτικά: γαλοπούλα κατεψυγμένη 4,90 €/kg το 2023 από 4,89-4,99 €/kg το 2022, βασιλόπιτα-τσουρέκι από 5 €/kg πέρυσι, 5,34- 7,64 €/kg φέτος και σοκολάτες με 0,80-2,3 €/τμχ. το 2022 και 0,78-2,78 €/τμχ. το 2023. Τα αμνοερίφια προστέθηκαν φέτος στην προσφορά με εύρος τιμών: αρνί 8,90-12,55 €/kg και κατσίκι 9,90-12,70 €/kg.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι γεμάτο φέτος και γι’ αυτό τον λόγο εντάξαμε προϊόντα τα οποία είναι απαραίτητα, ώστε να έχουμε ένα πλήρες γιορτινό τραπέζι», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

«Το “Καλάθι των Χριστουγέννων” είναι φθηνότερο φέτος από το περσινό», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας. «Συγκεκριμένα, έχουμε στο αρνίσιο κρέας μειωμένη τιμή κατά 17%. Σήμερα, σε μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ θα πωλείται το αρνί 8,9 ευρώ το κιλό, πολύ χαμηλότερα από τα 11,5 ευρώ και τα 12 ευρώ που πωλούνταν το αρνί το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε τη φέτα να είναι στην ίδια τιμή ακριβώς με τα περσινά Χριστούγεννα, έχουμε τη γαλοπούλα να είναι μειωμένη η τιμή της κατά 5%. Έχουμε γαλακτοκομικά προϊόντα επίσης μειωμένα. Έχουμε το γάλα να είναι ελαφρά μειωμένο ή ίδια τιμή με πέρσι, ανάλογα με το αν είναι πλήρες ή ελαφρύ, η ζάχαρη είναι ελαφρά μειωμένη, το τσουρέκι και η παραδοσιακή βασιλόπιτα ίδια τιμή με πέρσι. Καμία αύξηση - γιατί το προηγούμενο διάστημα και τις προηγούμενες μέρες άκουσα εκτιμήσεις ότι θα είναι αυξημένο το γιορτινό τραπέζι κατά 20%. Το γιορτινό τραπέζι φέτος και σε ό,τι αφορά το χοιρινό κρέας και σε ό,τι αφορά τη γαλοπούλα και σε ό,τι αφορά το αρνί και σε ό,τι αφορά και τα υπόλοιπα, τα οποία είναι απαραίτητα, είναι είτε μειωμένο είτε ίδια τιμή».

Στην υπόλοιπη αγορά, πάντως, τα πράγματα διαφαίνονται πιο δύσκολα για τον Έλληνα καταναλωτή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος ήδη έχει πραγματοποιήσει έρευνα στους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι τιμές του κρέατος τα Χριστούγεννα αναμένεται να αυξηθούν σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον κατά 10%.


Μυστήριο με το μοσχάρι

Το περσινό εορταστικό καλάθι είχε μοσχάρι με μ.ό. τιμής 9,2 €/kg. Το συγκεκριμένο είδος κρέατος μέχρι και χθες ήταν ενταγμένο στο μόνιμο «Καλάθι του Νοικοκυριού», του οποίου το χριστουγεννιάτικο καλάθι θεωρείται επέκταση.

Όμως, δεν υπήρχε στις λίστες των προϊόντων του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που έδωσαν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ στο υπουργείο Ανάπτυξης και αναρτήθηκαν στο e-katanalotis.gr, αν και παραμένουν οι προσφορές στο κοτόπουλο και το χοιρινό κρέας.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως, επικαλέστηκαν τεχνικό λάθος, επισημαίνοντας ότι άμεσα θα επανενταχθεί και το μοσχάρι στο «Καλάθι». Το «Καλάθι των Χριστουγέννων», πάντως, θα παραμείνει στα ράφια μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου, ενώ την Παρασκευή ξεκινά στα καταστήματα παιχνιδιών και το «Καλάθι του Αη Βασίλη» με δώρα για τα μικρά παιδιά.


Μάχη στις λαϊκές

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές δίνουν μάχη και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, όπου τα προϊόντα έχουν πάρει φωτιά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα λαχανικά τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 10%, τα φρούτα 12,8%, τα ψάρια 9,5% και τα αυγά 4,8%.

Ενδεικτικά, το κουνουπίδι στη λαϊκή κοστίζει 1,50 ευρώ το κιλό και στο σουπερμάρκετ 2,50 ευρώ, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 60 λεπτά. Το μπρόκολο φτάνει τα 2,40 στη λαϊκή και τα 3,50 ευρώ στο σουπερμάρκετ από 2 ευρώ πέρσι. Το λάχανο μισό ευρώ στη λαϊκή, 80 λεπτά στα σουπερμάρκετ από 30 λεπτά πέρσι. Το μαρούλι πωλείται από 60 έως και 90 λεπτά το τεμάχιο, τα καρότα έχουν αγγίξει το ενάμισι ευρώ στις λαϊκές και τα κρεμμύδια από 60 λεπτά πέρσι έχουν φτάσει να πωλούνται ακόμα και 1,30 ευρώ το κιλό.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή