Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε η «μητέρα των μαχών», η συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να απαντά στα ομαδικά πυρά.

«Εμείς θα ακολουθήσουμε το επιτυχημένο μείγμα πολιτικής μας, επιταχύνοντας τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Θα προχωρήσουμε συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα, τις αναπτυξιακές πολιτικές, την πολιτική κοινωνικής συνοχής με αποτύπωμα», τόνισε από το βήμα ο κ. Χατζηδάκης.

Εκ μέρους της πλειοψηφίας μίλησε ο Στέλιος Πέτσας ως εισηγητής. «Ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας προϋπολογισμός βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Μεγαλώνει την πίτα του εθνικού εισοδήματος. Μειώνει τις ανισότητες. Διασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία που τόσο κοπιάσαμε όλοι μας να αποκαταστήσουμε την τετραετία που πέρασε», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας ο προϋπολογισμός στηρίζεται στο τρίπτυχο «βιώσιμη ανάπτυξη - κοινωνική συνοχή - δημοσιονομική ισορροπία» και εμπεδώνει την εμπιστοσύνη. Επισήμανε δε ότι η εμπιστοσύνη διεθνώς για την ελληνική οικονομία αντικατοπτρίζεται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Προϋπολογισμός 2024 - Χατζηδάκης: Πατριωτικό μας καθήκον να ανεβάσουμε την Ελλάδα ψηλότερα, απέναντι στην καταστροφολογία και την SYRIZAstat

Κοινωνική συνοχή

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, κ. Πέτσας, σημείωσε επίσης ότι «από τον Ιούλιο του 2019 η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί μεθοδικά, με όραμα και με ασφάλεια, το καράβι της πατρίδας μας σε ένα καλύτερο αύριο» και συμπλήρωσε πως ο προϋπολογισμός στηρίζει την εθνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τρόπο που συμβάλλει και στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή, καθώς μειώνονται οι ανισότητες.
«Να μη μένει κανείς πίσω, να πηγαίνουμε όλοι μαζί μπροστά και η Ελλάδα μας ακόμα πιο ψηλά»,
υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, απάντησε στον Στέλιο Πέτσα στο ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα, ενώ μειώνονται οι φόροι, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και της αποκάλυψης φορολογητέας ύλης που διέφευγε τα προηγούμενα χρόνια.

«Ο εισηγητής της πλειοψηφίας είπε ότι δεν αυξάνονται οι φόροι. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατέχουσα το ρεκόρ φόρων, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 29% και μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές στο 43%. Ρεκόρ 27ετίας. Για 27 χρόνια δεν έχει ξαναγίνει. Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λόγω της ανάπτυξης. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται επειδή αρνείστε να τιθασεύσετε το τέρας του πληθωρισμού και το αφήνετε να πέσει στα κεφάλια των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι το μείγμα έμμεσων και άμεσων φόρων παραμένει οδυνηρό, ενώ 63% είναι οι έμμεσοι φόροι. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 40%, δηλαδή 7 δισ. ευρώ παραπάνω.

Κοινωνικά άδικο και αναπτυξιακά ανεπαρκή χαρακτήρισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024 ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση άγνοια κινδύνου.

«Είναι κοινωνικά άδικος, γιατί δημιουργεί πολύ μεγάλη δυσαναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και δεν έχει ορατή διέξοδο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Είναι ανεπαρκής, γιατί υποτιμά την ανάπτυξη και εστιάζει μόνο στον τουρισμό και στο real estate, ενώ η κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου, γιατί υποτιμά τους διεθνείς κινδύνους και κυρίως τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.

«Ο προϋπολογισμός είναι ταξικός, ιδιαίτερα αντιδραστικός και αντιλαϊκός, πολύ περισσότερο σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάργησης της ρήτρας διαφυγής», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει να πετύχει ματωμένα πλεονάσματα και φέρνει φοροκαταιγίδα στον λαό, περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και ουσιαστική καθήλωση των μισθών.

Διαβάστε ακόμα: Νέα Αριστερά: Τα 7 σημεία αποδόμησης του προϋπολογισμού για το 2024


Έμμεσοι φόροι

Ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των έμμεσων φόρων που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι «ο δείκτης αντιλαϊκότητας ενός φορολογικού συστήματος είναι το επίπεδο των έμμεσων φόρων, γιατί είναι ο ίδιος φορολογικός συντελεστής σε άνισα εισοδήματα».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει το οικονομικό μοντέλο που μας χρεοκόπησε και θα μας χρεοκοπήσει ξανά», ανέφερε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

Κατά του προϋπολογισμού δήλωσε ο ειδικός αγορητής του κόμματος ΝΙΚΗ, Ανδρέας Βορύλλας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «υπέρμετρα αισιόδοξες προβλέψεις» και κατηγορώντας την ότι διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

«Προϋπολογισμό λιτότητας», που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως να είναι δήθεν αναπτυξιακός, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό 2024 ο γενικός εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, προσθέτοντας πως είναι ένας περιοριστικός προϋπολογισμός, ο οποίος βυθίζει την ελληνική κοινωνία ακόμη πιο βαθιά στη λιτότητα.


Πρεμιέρα για την Έφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια με τη Νέα Αριστερά

Για άσκηση οικονομικής πολιτικής που είναι σύμμαχος της απληστίας ελαχίστων και σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας έκανε λόγο στην πρώτη της εμφάνιση ως γενική εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς η Έφη Αχτσιόγλου.

«Το κυβερνητικό αφήγημα διευρυνόμενης ευμάρειας υφίσταται αλλά για ελάχιστους, οι οποίοι έχουν δει στην περίοδο των πολλαπλών κρίσεων μια πρωτόγνωρη κερδοφορία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία πιέζεται περισσότερο», είπε η κυρία Αχτσιόγλου, η οποία κατέθεσε στοιχεία έρευνας που δείχνει ότι 7 στους 10 Έλληνες αισθάνονται και δηλώνουν φτωχοί, ένα ποσοστό που -όπως είπε η κυρία Αχτσιόγλου- είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη.