Στις αρχές Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων από 1.200.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα προκειμένου να ζεστάνουν το σπίτι τους.

Το ύψος του επιδόματος για το ηλεκτρικό ρεύμα κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ το τρίμηνο, ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας και την περιοχή όπου βρίσκεται η κα τοικία του νοικοκυριού (βά σει συντελεστή βαθμοημέρας κ.λπ.).

*Διαβάστε εδώ: Υπουργείο Εργασίας: Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 22 Δεκεμβρίου


Τι προβλέπεται για το επίδομα θέρμανσης

Η ενίσχυση θα φανεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς του ρεύματος και έρχεται να καλύψει καταναλώσεις για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2024. Όσοι χρησιμοποιούν κλιματιστικό, αντλία θερμότητας ή θερμαντικό σώμα με ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Δικαιούχοι. Περίπου 1.200.000 νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
■ Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
■ Κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ τον χρόνο (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες).
■ Σύνολο αξίας ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2. Ύψος της έκτακτης ενίσχυσης. Για κάθε μήνα ανέρχεται σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού. Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ενός), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Έτσι, η τρίμηνη ενίσχυση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

3. Εξαιρέσεις. Από την έκτακτη ενίσχυση εξαιρούνται όσοι/όσες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024. Επιπρόσθετα, εξαιρούνται όσοι/όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

4. Ψηφιακή πλατφόρμα. Αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση της ΑΑΔΕ. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, καταχωρίζοντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 18/12/2023