Αρκετά έντονη καταγράφηκε η κινητικότητα των καταναλωτών τα Χριστούγεννα και οι λιανέμποροι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για επίτευξη του στόχου για τζίρο τον Δεκέμβριο πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια στις τελευταίες κοινωνικές υποχρεώσεις της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, η αγοραστική κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί και τις πέντε τελευταίες εργάσιμες μέρες πριν από το τέλος του έτους, με τα καταστήματα να είναι ανοικτά την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου, Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Πέρσι ο χριστουγεννιάτικος τζίρος έφτασε στα 3,83 δισ. και ο εμπορικός κόσμος εκτιμά ότι η χρονιά θα κλείσει ανοδικά -αν και με μονοψήφια νούμερα- αύξηση που, όμως, σε μεγάλο βαθμό θα είναι πληθωριστική και δεν συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση της σε όγκο κατανάλωσης.


"Όλοι θα αγοράσουν κάτι, έστω μικρό και συμβολικό"


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, τα μικροποσά που μπαίνουν στα ταμεία -καθώς οι καταναλωτές δεν απέχουν από τις αγορές αλλά επιλέγουν περισσότερα και φθηνότερα προϊόντα-είναι ικανά να δώσουν ανάσα στο λιανεμπόριο, ενώ στα απολύτως θετικά προσμετράται η ψυχολογία των καταναλωτών:

«Όλοι θα αγοράσουν κάτι, έστω μικρό και συμβολικό», λένε χαρακτηριστικά οι έμποροι της Αθήνας, ενώ οι προτιμήσεις των καταναλωτών για τα δώρα παρέμειναν ίδιες με την περασμένη αντίστοιχη περίοδο, με την ένδυση και υπόδηση στην κορυφή, τα δώρα, τα παιχνίδια και τα καλλυντικά να ακολουθούν.


Κορκίδης: Θετικό το πρόσημο για το λιανικό εμπόριο


Αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα εμπορικά επιμελητήρια «διαβάζουν» ότι κερδισµένες από την πληθωριστική κρίση είναι οι µεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου έναντι των μικρότερων, δεδομένου ότι μπορούν να ασκήσουν πιο εκτεταμένη πολιτική προσφορών. Συγκεκριμένα, ο τζίρος των πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων ανά τρίμηνο αυξάνεται στα επίπεδα του 2%, ενώ των μεσαίων άνω του 4%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, «οι πωλήσεις της Πρωτοχρονιάς, αφενός, ολοκληρώνουν την αγοραστική κίνηση της εορταστικής αγοράς και, αφετέρου, τον ετήσιο τζίρο, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κλείνει συγκριτικά και συνολικά με θετικό πρόσημο για το λιανικό εμπόριο»

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 28 Δεκεμβρίου