Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά 52% για οικογένειες και 63% για νέους και σπίτια έως 50 τετραγωνικά, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές ιστορίες», με τον Γιάννη Αργυρό, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών της E-RealEstates, Θέμης Μπάκας, στο πλαίσιο της έρευνας του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 για τις αυξημένες τιμές των ενοικίων.

*Διαβάστε εδώ: Ενοίκια στα ύψη - Η μεγάλη έρευνα του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1

Ο κ. Μπάκας ανέφερε πως ξεπερνούν τα 400 ευρώ τα ενοίκια για σπίτια έως 50 τετραγωνικά και τα 600-700 ευρώ τον μήνα σπίτια με περισσότερα τετραγωνικά.


Η συνέντευξη του κ. Μπάκα στα Παραπολιτικά 90,1

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών της E-RealEstates, Θέμης Μπάκας, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Με αφορμή τη μεγάλη έρευνα των Παραπολιτικών 90,1 για τις αυξημένες τιμές των ενοικίων, είπε: «Από το 2018 έως και το 2023 καταγράφουμε αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων για οικογένειες έως και 52%. Στα ακίνητα τα οποία είναι κατάλληλα για νέους ανθρώπους, δηλαδή σπίτια τα οποία είναι έως 50 τ.μ., από το 2017 έως και τον Δεκέμβριο του ’23 έχουμε καταγράψει αύξηση που αγγίζει το 63%. Εάν ένας νέος άνθρωπος ψάξει να βρει ένα σπίτι στο κέντρο της Αθήνας έως 50 τ.μ., 7 στα 10 σπίτια έχουν ζητούμενο μίσθωμα πάνω από €400 τον μήνα, εκ των οποίων τα 5 έχουν αιτούμενο μίσθωμα πάνω από €500 τον μήνα».

«Αν ψάξει να βρει κανείς ένα σπίτι στα δυτικά προάστια με δύο υπνοδωμάτια, δηλαδή κατάλληλο για οικογένεια, θα δει ότι 6 στα 10 σπίτια έχουν ζητούμενο μίσθωμα πάνω από €600 τον μήνα, εκ των οποίων τα 4 πάνω από €700 τον μήνα», πρόσθεσε.

«Είμαστε πρωταθλητές στο κόστος στέγασης για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Έχουμε στοιχεία της Eurostat που αναφέρουν ότι το 36,9% των συμπολιτών μας αυτή τη στιγμή ζουν σε κατοικίες που οφείλουν το ενοίκιό τους είτε οφείλουν τη δόση στεγαστικού δανείου είτε οφείλουν λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Έχουμε παράλληλα μια έρευνα που αναφέρει ότι το 76,9% των ενοικιαστών όταν καταβάλλουν το ενοίκιό τους είτε κόβουν από την καθημερινότητά τους βασικά αγαθά είτε στρέφονται στο οικείο οικογενειακό περιβάλλον να ζητήσουν οικονομική βοήθεια. Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα είναι γεγονός και το 2024 θα μας απασχολήσει πάρα πολύ έντονα», επισήμανε.

«Ακόμα και στις περιοχές τις άλλοτε οικονομικές βλέπουμε πλέον διψήφιους αριθμούς αυξήσεων. Αν είναι 10 ή 15% η αύξηση του ενοικίου, ο ενοικιαστής βλέποντας αυτά που συμβαίνουν γύρω του θα το καταβάλει. Δηλαδή έχουμε περιπτώσεις συμβολαίων του 2019 ή του 2021 τα οποία λήγουν τώρα, τα οποία έχουν ζητούμενες αυξήσεις ακόμα και 30 και 45% ανάλογα με την περιοχή. Είναι εφιαλτικό γιατί τα έσοδα των ενοικιαστών παραμένουν τα ίδια, ίσως με μια πολύ μικρή αύξηση και γύρω σου το κόστος διαβίωσης έχει εκτιναχθεί», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, απάντησε: «Είμαστε η χώρα που αργήσαμε πάρα πολύ να εφαρμόσουμε, να υιοθετήσουμε ένα σχέδιο στεγαστικής πολιτικής με στόχο την αναχαίτιση του κόστους στέγασης. Είμαστε η χώρα που έχουμε μηδενική δυναμική στην κοινωνική κατοικία και είμαστε μια χώρα που αυτή τη στιγμή τα μέτρα που υιοθετούμε μπορεί να ακούγονται πολύ καλά, αλλά αφορούν πολύ συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με την ανάγκη του σήμερα».