Στη λεωφόρο Μάντισον, στο Μανχάταν την Νέας Υόρκης, χτυπά η καρδιά της ελληνικής επιχειρηµατικής σκηνής. Την Πέµπτη 25 Ιανουαρίου, στα κεντρικά γραφεία της J.P. Morgan θα παρευρεθούν οι επικεφαλής 24 από τις µεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, προκειµένου να συµµετάσχουν στο Greece Investement Forum της J.P. Morgan Chase & Co. Πρόκειται για το πρώτο επενδυτικό forum που διοργανώνει η J.P. Morgan, η µεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ µε ενεργητικό άνω των 4 τρισ. δολαρίων, για τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Βασικός οµιλητής στο Greece Investment Forum θα είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -μέσω τηλεδιάσκεψης-, ο οποίος στο πλαίσιο του συνεδρίου θα έχει µια συζήτηση µε τον επικεφαλής της J.P. Morgan, Jamie Dimon (Τζέιµι Ντάιµον). O τελευταίος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της J.P. Morgan Chase & Co., µε τον οποίο ο πρωθυπουργός θα έχει µια συζήτηση (fireside chat) για το θέµα των ξένων επενδύσεων στη χώρα µας. Οι δυο τους είναι παλιοί γνώριµοι, αφού έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Στη Αθήνα, ο ελληνικής καταγωγής Jamie Dimon συναντήθηκε µε τον πρωθυπουργό τον Ιανουάριο του 2022 στο Μέγαρο Μαξίµου, όταν έκλεισε την συµφωνία εξαγοράς του 48,5% της Viva Wallet από την J.P. Morgan.

Υψηλό επίπεδο και project

Το Greece Investment Forum είναι το πρώτο που διοργανώνει η µεγάλη αµερικανική τράπεζα και η κίνηση αυτή υποδηλώνει, αφενός, την αύξηση της σηµασίας που δίνουν πλέον οι αµερικανικές επενδυτικές εταιρείες στην Ελλάδα, αφετέρου τη θεαµατική βελτίωση των σχέσεων της χώρας µε τον αµερικανικό παράγοντα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο forum θα συµµετάσχουν δεκάδες αµερικανικά funds και µάλιστα η εκπροσώπησή τους αναµένεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Εκτός από τη συζήτηση του πρωθυπουργού µε τον επικεφαλής της J.P. Morgan, το Greece Investment Forum θα περιλάβει δύο µεγάλες συνεδρίες, µία για το τραπεζικό σύστηµα της χώρας και µία για τον κατασκευαστικό τοµέα της.

Στο πρώτο πάνελ συζήτησης θα συµµετάσχουν οι επικεφαλής των πέντε µεγαλύτερων τραπεζών της χώρας (Alpha Bank, Eurobank, Eθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Αττικής) και στο δεύτερο οι επικεφαλής των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat και MYTILINEOS Group. Το πιο «ζουµερό» µέρος του συνεδρίου, ωστόσο, θα µπορούσε να είναι οι συναντήσεις one-to-one που έχουν προγραµµατιστεί µεταξύ των επικεφαλής των ελληνικών εταιρειών, που θα συµµετάσχουν στο συνέδριο της J.P. Morgan, µε Αµερικανούς επενδυτές. Καλά ενηµερωµένες πηγές κάνουν λόγο για τριψήφιο αριθµό τέτοιων ραντεβού που έχουν κλείσει και τα οποία θα διεξαχθούν µέσα στην ηµέρα και στα γραφεία της J.P. Morgan.

Σηµειώνεται ότι το σηµείο συνάντησης Ελλήνων επιχειρηµατιών και Αµερικανών επενδυτών είναι τα κεντρικά γραφεία της J.P. Morgan στις ΗΠΑ και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της µετά την εξαγορά της χρεοκοπηµένης το 2008 Bear & Sterns. Πρόκειται για τα πρώην κεντρικά γραφεία της Bear & Sterns που βρίσκονται στο νούµερο 383 της Madison Avenue. Σηµειώνεται ότι η J.P. Morgan έχει ξεκινήσει το project της δηµιουργίας νέων κεντρικών γραφείων λίγο πιο κάτω από το σηµείο που βρίσκεται σήµερα και συγκεκριµένα στον αριθµό 270 της Madison Avenue. Στο νέο 60 ορόφων κτίριο, το οποίο ετοιµάζεται και θα λειτουργήσει το 2025, η εταιρεία πρόκειται να στεγάσει τα νέα κεντρικά γραφεία και 14.000 υπαλλήλους, από το σύνολο των περίπου 300.000 εργαζοµένων της.

Οι συµµετέχουσες εταιρείες

Στο συνέδριο Greece Investment Forum θα συµµετάσχουν 24 εεπιχειρήσεις από την Ελλάδα. Πρόκειται για τις: Aegean Airlines, Alpha Bank, Athex (Χρηµατιστήριο Αθηνών), Attica Bank, Τράπεζα Κύπρου, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Helleniq Energy, Intrakat, Lamda Development, MYTILINEOS Group, ETE, ΟΠΑΠ, OTE, Τράπεζα Πειραιώς, ∆ΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΤΧΣ, ΤΑΙΠΕ∆, CVC Greece, Grivalia Properties, Olympia Group και PeopleCert.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής