Στο τρίπτυχο «αύξηση της απασχόλησης - διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση - ενίσχυση των μισθών» επικεντρώνονται οι στόχοι που έχει θέσει στο υπουργείο Εργασίας η Δόμνα Μιχαηλίδου. Η αρμόδια υπουργός ανέφερε στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ότι «είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην αύξηση της απασχόλησης στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 30 και 40 ετών», σημειώνοντας ότι στις υπόλοιπες δημογραφικές ομάδες υπάρχει «ανισορροπία».

Αναβάθμιση ΔΥΠΑ

Και σημείωσε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση της ΔΥΠΑ, μέσω της οποίας θα συνδεθεί η εκπαίδευση των ανέργων με την αγορά εργασίας. Τόνισε δε ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των πόρων από το Ταμείο Συνοχής και το ΕΣΠΑ, ενώ προανήγγειλε την αύξηση των αλλοδαπών που θα απασχοληθούν σε διάφορες ειδικότητες σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας κατά 32.500 και οι οποίοι θα προστεθούν στις 147.000 περσινές μετακλήσεις.

Προανήγγειλε μάλιστα νέα νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Μετανάστευσης, με στόχο την ενιαιοποίηση αλλά και ελαστικοποίηση των όρων στις διμερείς συμφωνίες για το Μεταναστευτικό και ιδιαίτερα με την Ινδία, «όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον πρωθυπουργό».

Επίσης, η υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της «Α» της περασμένης Δευτέρας για το επίδομα ανεργίας, το οποίο πρέπει να γίνει πιο ανταποδοτικό. Δηλαδή να είναι μια ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια τα οποία δουλεύει κάποιος, άρα εισφέρει στο Ταμείο του και στη ΔΥΠΑ και μάλιστα με πιθανόν υψηλότερο μισθό. Παράλληλα, θα υπάρξει και ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία για τον ωφελούμενο.

«Αυτό ξεκινάει από μία αδικία. Ένας πολίτης μπορεί να δουλεύει 15 χρόνια με έναν μισθό παραδείγματος χάρη 1.500 ευρώ, θα πάρει ίδιο επίδομα ανεργίας με έναν άλλο πολίτη που μπορεί να δουλεύει δύο χρόνια με κατώτατο μισθό. Είναι λογικό το επίδομα να γίνει πιο ανταποδοτικό, δηλαδή να είναι μία ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια που δουλεύεις και που εισφέρεις στο Ταμείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Eμπροσθοβαρείς αλλαγές

«Επιπλέον, εξετάζουμε το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο, αλλά βγαίνοντας από την εργασία και μπαίνοντας στην ανεργία να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά σιγά να βαίνει μειούμενο. Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει πιλοτικά σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και θα δούμε πώς κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά».

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη θα μπορούν να εργάζονται έστω και με τηλεργασία. «Στο μέτρο των συντάξεων, όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να εργάζονται με το 100% της σύνταξής τους, μπαίνουν και οι αναπηρικές συντάξεις. Κάποιος που παίρνει το αναπηρικό επίδομα και την αναπηρική σύνταξη μπορεί να εργάζεται, καθώς δουλεύουμε όσο μπορούμε το επίπεδο προσβασιμότητας».

Οι συνταξιούχοι

Για την εργασία συνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία, τόνισε ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να μπορούν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να δηλώνουν την απασχόλησή τους προκειμένου να υπαχθούν στο νέο καθεστώς.

Σημείωσε ωστόσο ότι θα προηγηθεί τροπολογία για τους ανάπηρους που σήμερα εργάζονται ώστε να μη χρειάζεται παραίτηση, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν και να αποκτήσουν εκ νέου εργασία, αλλά να μπαίνουν αυτομάτως στο νέο καθεστώς.

Αναφορικά με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, σημείωσε ότι θα χρειαστεί ένα δίμηνο η εναρμόνιση με τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που θα πρέπει να εκδοθούν. Τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξουν οι πρώτες, ενώ στη συνέχεια μέχρι τον Απρίλιο θα βγουν και οι υπόλοιπες που αφορούν τη συνταξιοδότηση εργαζομένων με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

● Τέλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι μέσα σε 28 μήνες εκκαθαρίστηκαν πάνω από 750.000 συντάξεις. Συγκεκριμένα, πλέον εκκρεμούν 24.000 κύριες συντάξεις, 35.000 επικουρικές συντάξεις και περίπου 18.000 εφάπαξ.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»