Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές το φετινό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όπως, άλλωστε, και κάθε χρόνο.

Ενόψει, λοιπόν, της Καθαράς Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ, Δημήτρης Μουλιάτος, μίλησε στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action24 για τις τιμές στα σαρακοστιανά.

Διαβάστε ακόμα: Αναγνωστόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Έχουμε μειώσεις στις τιμές των σαρακοστιανών σε σχέση με πέρυσι

Ειδικότερα, οι τιμές στα σαρακοστιανά, όπως είπε, είναι οι εξής:

-Στα 17,80  ευρώ το χταπόδι και οι χονδρές γαρίδες

- Καλαμάρι γόνος στα 11,90 ευρώ

- 15,90 ευρώ το χονδρό φρέσκο καλαμάρι

- Στα 39,80 ευρώ η γαρίδα tiger

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztbm43kljbt)

Στις ελληνικές θάλασσες κυκλοφορούν 4 είδη:

  • Η κόκκινη, που φτάνει τα 7-8 εκ., αλιεύεται σε όλη την Ελλάδα (περισσότερο στο βόρειο Αιγαίο), από αρχές Οκτώβρη μέχρι τέλη Μάη.
  • Η γαρίδα με χρώμα γκρι-σταχτί (πολλοί την αποκαλούν γάμπαρη) φτάνει μέχρι και τα 15 εκ., αλιεύεται στον Αμβρακικό, στον Πλαταμώνα και αλλού όλο τον χρόνο και ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι.
  • Το συμιακό γαριδάκι φτάνει περίπου τα 3-4 εκ. Αλιεύεται όλο το χρόνο, εκτός από Μάιο-Ιούλιο. Μεγαλύτερη παραγωγή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
  • Η έντονα κόκκινη γαρίδα, που φτάνει και τα 13 εκ., προέρχεται από την Κοιλάδα Αργολίδας, την Καλαμάτα, την Πύλο και το Ιόνιο πέλαγος. Από αρχές Οκτώβρη μέχρι τέλη Μάη.

Αυτές οι κατηγορίες -και ειδικά η τελευταία- κυκλοφορούν σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά. Η ελληνική παραγωγή καλύπτει περίπου το 30% της κατανάλωσης, ενώ το υπόλοιπο 70% καλύπτεται από εισαγωγές.