Τους 350.000 έφτασαν οι ασφαλισµένοι στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του Ταµείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο σε µερικά χρόνια θα υποκαταστήσει το υπάρχον (πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) µε 2.500.000 ασφαλισµένους και 80 δισ. ευρώ κεφάλαιο, µε «προσωποποιηµένες» συντάξεις που συνδέονται µε τις αποδόσεις επενδύσεων και µπορεί να φτάνουν στο διπλάσιο των σηµερινών.

*Διαβάστε εδώ: Υπουργείο Οικονομικών: Η διαδικασία ελέγχου των φορολογουμένων από την εφορία δεν έχει αλλάξει

Όπως αναφέρθηκε την Τετάρτη σε εκδήλωση για τα δύο χρόνια λειτουργίας του ΤΕΚΑ, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της υπουργού Εργασίας, ∆όµνας Μιχαηλίδου, οι εισφορές των ασφαλισµένων επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιηµένα χαρτοφυλάκια µετοχικών, οµολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων.

Σε αυτή τη φάση, όλοι οι ασφαλισµένοι έχουν τον ίδιο τύπο χαρτοφυλακίου λόγω του οµοιόµορφου-παραπλήσιου της ηλικίας τους.

Αυτή η δεύτερη περίοδος αναµένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2024, ενώ η τρίτη περίοδος ξεκινά από τις αρχές 2025 µετά και την προσθήκη των προαιρετικά ασφαλισµένων στο ΤΕΚΑ (γεννηθέντων µετά την 1/1/1987).

Τα χαρτοφυλάκια των ασφαλισµένων θα διαφοροποιούνται στο επίπεδο ρίσκου ανάλογα µε την ηλικία τους.

Ταυτόχρονα, θα προσφερθούν στους ασφαλισµένους και άλλα κατάλληλα διαµορφωµένα συνταξιοδοτικά/ επενδυτικά προϊόντα διαβαθµισµένου ρίσκου για εκείνους τους ασφαλισµένους που επιθυµούν να επιλέγουν και να ρυθµίζουν µόνοι τους το επίπεδο κινδύνου των συνταξιοδοτικών αποταµιεύσεών τους.


ΤΙ ΚΕΡ∆ΙΖΟΥΝ

Τα πλεονεκτήµατα είναι:
  • Οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισµένους έως 600 ευρώ αντί 280 ευρώ σήµερα.
  • Εισάγει τη λογική του «ατοµικού κουµπαρά», δίνοντας στον νέο ασφαλισµένο περισσότερες επιλογές. Μπορεί να επιλέγει το ρίσκο και µπορεί να παρακολουθεί κάθε µέρα το ύψος της τοποθέτησης των επενδεδυµένων εισφορών.
  • ∆ηµιουργεί καινούργια κουλτούρα αποταµίευσης µε σηµαντικά οφέλη για την εθνική οικονοµία, καθώς µέσα από το νέο σύστηµα θα δηµιουργηθεί και ένας «εθνικός κουµπαράς», οι πόροι του οποίου θα επενδυθούν στην εθνική οικονοµία.
  • Ένας ασφαλισµένος έπειτα από 35-40 χρόνια θα µπορεί να λάβει το ύψος της σύνταξης που του αναλογεί µε το περιθώριο κέρδους που έχουν αποκοµίσει οι εισφορές τους µε σύνταξη έως 600 ευρώ. Το κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής µηνιαίας επικουρικής σύνταξης.


ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ

Έως σήµερα τα αποθεµατικά του ΤΕΚΑ, περίπου 112.000.000 ευρώ από εισφορές των ασφαλισµένων και 140.000 επιχειρήσεων-εργοδοτών, βρίσκονται σε καταθέσεις του Κοινού Κεφαλαίου των Νοµικών Προσώπων ∆ηµοσίου ∆ικαίου και ασφαλιστικών φορέων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση τον σχεδιασµό, από το 2026 όλοι οι ασφαλισµένοι θα λαµβάνουν το ίδιο, προκαθορισµένο (default) συνταξιοδοτικό προϊόν, που θα συνδυάζει το κατάλληλο µείγµα κινδύνου, απόδοσης και ασφάλειας για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου ενός τυπικού ασφαλισµένου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 15/03/2024