Εντός των επόµενων τριών ηµερών θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα POS και στους τελευταίους 35 κλάδους της οικονοµίας όπου δεν ήταν υποχρεωτικά, ενώ όσοι επαγγελµατίες αρνηθούν να δεχθούν πληρωµές µε κάρτα ή δεν έχουν εγκαταστήσει τα αυτόµατα «µηχανάκια» απειλούνται µε βαριά πρόστιµα που φτάνουν τα 1.500 ευρώ. Έτσι, από τη ∆ευτέρα 1 Απριλίου οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις συναλλαγές και να πληρώνουν παντού µε κάρτα, είτε πρόκειται για αγορές αγαθών είτε για υπηρεσίες.

Σύνδεση POS με ταμειακές: Μπαράζ ελέγχων την πρώτη µέρα εφαρµογής του µέτρου

Συγκεκριµένα µπορούν να τη χρησιµοποιούν σε ταξί, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές, πανηγύρια, θέατρα, κινηµατογράφους, µεσιτικά γραφεία, ακόµη και σε πανεπιστήµια ή ΙΕΚ. Η απόφαση για την εγκατάσταση τερµατικών σε 35 νέους επαγγελµατικούς κλάδους είναι υποχρεωτική, ενώ η πρώτη µέρα εφαρµογής του µέτρου θα συνδυαστεί µε ελέγχους από κοινά συνεργεία της ΑΑ∆Ε και του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα σαρώσουν την αγορά για τον εντοπισµό περιπτώσεων επιτηδευµατιών που ακόµη δεν έχουν συµµορφωθεί, µολονότι είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους. Οι τελευταίοι αντιµετωπίζουν «καµπάνες» 1.500 ευρώ, ενώ πρόστιµα 1.000 ευρώ θα κόβονται στους επαγγελµατίες που θα πιάνονται να µην έχουν δηλώσει επαγγελµατικό λογαριασµό στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑ∆Ε. Όσοι δε καθυστερήσουν να τον δηλώσουν θα τους επιβάλλεται έξτρα πρόστιµο 100 ευρώ.

Μείωση προμηθειών

Όσον αφορά το αίτηµα των φορέων της αγοράς για µείωση των προµηθειών στις συναλλαγές, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονοµικών, Όµηρος Τσάπαλος, δήλωσε ότι «βρισκόµαστε σε συζητήσεις και µε τις τράπεζες και µε τις εταιρείες των POS προκειµένου να καταλήξουµε έστω για µικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ να υπάρξουν µειωµένες χρεώσεις σε σχέση µε αυτές που υπάρχουν σήµερα».

Στο µεταξύ, τελειώνει ο χρόνος για τη διασύνδεση 370.000 ταµειακών µηχανών µε τα POS, µε εξαίρεση τις επιχειρήσεις και τους επαγγελµατίες που λόγω µη διαθεσιµότητας από επιχειρήσεις τεχνικής υποστήριξης δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση, αλλά αποδεδειγµένα έχουν κλείσει ραντεβού εντός του Απριλίου, οι οποίοι έχουν προθεσµία έναν ακόµα µήνα.

Επίσης, όσοι δηλώσουν ότι η ταµειακή µηχανή είναι διασυνδεδεµένη µε εµπορικό/λογιστικό πρόγραµµα διαχείρισης (ERP), η υποχρέωση διασύνδεσης µεταφέρεται για τις 31 Μαΐου ή για τις 30 Ιουνίου µε δήλωση ραντεβού που θα γίνει έως τις 31 Μαΐου.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών δείχνουν ότι µέχρι στιγµής έχουν ολοκληρωθεί 135.000 διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα, µε το σύνολο των διασυνδέσεων µέχρι το τέλος Απριλίου να εκτιµάται σε 250.000 µαζί µε τις εποχικές επιχειρήσεις. Με το νέο ποινολόγιο τα πρόστιµα για τους παραβάτες έγιναν αυστηρότερα και φτάνουν έως 300.000 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»