Κοινωνική Αντιπαροχή: Φθηνό ενοίκιο για 5.000 ευάλωτα νέα ζευγάρια - Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής

98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου

Εντός Αυγούστου ο διεθνής διαγωνισµός µέσω Σ∆ΙΤ για ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του ∆ηµοσίου και αξιοποίηση 1.600 κενών ακινήτων µέσω του προγράµµατος Κοινωνικής Αντιπαροχής

koinoniki-antiparoxi
Το αργότερο µέσα στον Αύγουστο προγραµµατίζεται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας η προκήρυξη του πρώτου διεθνούς διαγωνισµού που θα προβλέπει µέσω Συνέργειας Ιδιωτικού-∆ηµόσιου Τοµέα (Σ∆ΙΤ) την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του ∆ηµοσίου αλλά και την αξιοποίηση (διαµόρφωση, ανέγερση) άλλων 1.600 κενών ακινήτων (δοµηµένων και µη) σε όλη τη χώρα για τη στέγαση τουλάχιστον 5.000 νέων ζευγαριών µε κοινωνικά κριτήρια.

Στεγαστική πολιτική 

Το πρόγραµµα Κοινωνική Αντιπαροχή, όπως ονοµάζεται, εντάσσεται στο πλέγµα του κυβερνητικού προγράµµατος στέγασης που διαχειρίζεται η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη και απευθύνεται σε 5.000 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών. Τα πρώτα διαµερίσµατα αναµένεται να διατεθούν από τα ήδη υπάρχοντα ακίνητα του ∆ηµοσίου τους πρώτους µήνες του 2025, µε χαµηλό ενοίκιο βάσει κοινωνικών και οικονοµικών κριτηρίων, ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Το πρόγραµµα θα είναι µηδενικού κόστους για τον δηµόσιο προϋπολογισµό, µε τις κατασκευαστικές να λαµβάνουν ως αντάλλαγµα την παραχώρηση της εκµετάλλευσης µέχρι την κάλυψη του κόστους και µε την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται µε µειωµένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράµµατος της Κοινωνικής Αντιπαροχής. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισµού, καθώς δεν µπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, ενώ το ποσοστό εκµετάλλευσης του αναδόχου θα κυµαίνεται µεταξύ 30% και 60%, µε σκοπό να διασφαλίζεται το δηµόσιο συµφέρον αλλά και να είναι το πρόγραµµα ελκυστικό, ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες, ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.

Κοινωνική Αντιπαροχή: Το «στοκ» και η επιλογή αναδόχου

Από την καταγραφή που έχει γίνει, εντοπίστηκαν 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεµµάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική, αλλά και 10 οικόπεδα µε οικοδοµική άδεια επιφάνειας 75 στρεµµάτων, τα οποία θεωρούνται τα πλέον ώριµα για αξιοποίηση. Στον σχεδιασµό εντάσσονται όµως και εκτάσεις εκτός σχεδίου, όπως και αδιάθετες κατοικίες, διαµερίσµατα, γραφεία. Μέσα στο 2024 αναµένεται να «βγουν στην αγορά» 11 στρέµµατα στην Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στην Ξάνθη, 74 στον Βόλο, αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες και Χαλκιδική. Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) θα καθορίζεται η επιλογή του αναδόχου, που θα γίνεται κατόπιν δηµόσιας πρόσκλησης στην οποία θα περιγράφονται τουλάχιστον τα εξής: 

Το αδόµητο ακίνητο, τυχόν υφιστάµενα κτίσµατα που ευρίσκονται εντός αυτού και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου που πρόκειται να ανεγερθεί σε αυτό.

Οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα συσταθούν και οι επιτρεπόµενες χρήσεις τους.

Τα κριτήρια συµµετοχής και επιλογής του αναδόχου. 

Οι βασικοί όροι των συµβάσεων µίσθωσης µεταξύ του αναδόχου και των δικαιούχων, πλην του µισθώµατος.

Η ρύθµιση των συµβατικών σχέσεων µε µισθωτές µετά το πέρας της εκµετάλλευσης του ακινήτου από τον ανάδοχο. 

Η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής του ακινήτου και η σύνταξη του σχετικού πρωτόκολλου. 

Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων µισθωτών και η διαδικασία δηµόσιας πρόσκλησης και επιλογής τους, τα υποβαλλόµενα δικαιολογητικά, ο έλεγχος και η επαλήθευση αυτών.

Συμβάσεις μίσθωσης 

Στα κτίρια που ανεγείρονται κατόπιν σύµβασης Κοινωνικής Αντιπαροχής επιτρέπεται η σύναψη συµβάσεων µίσθωσης µε δικαίωµα προαίρεσης για την εξαγορά της οριζόντιας ιδιοκτησίας (rent to own) από τους δικαιούχους. Η σύµβαση αυτή, στην οποία συµµετέχει και ο φορέας-ιδιοκτήτης του ακινήτου, περιβάλλεται τον τύπο του συµβολαιογραφικού εγγράφου και ισχύει µόνο µετά τη µεταγραφή της στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή την εγγραφή της στο οικείο κτηµατολογικό γραφείο.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»