«Μετά την επιτυχή ενσωμάτωση της ΑΚΤΩΡ και την επαναφορά του ομίλου Intrakat σε υγιή κερδοφορία, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, τη διαφοροποίηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) ώστε να μη στηρίζει κατά το μεγαλύτερο μέρος στις κατασκευές» είπε χθες ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Εξάρχου. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου ο κ. Εξάρχου προανήγγειλε πως το νέο στρατηγικό σχέδιο της Intrakat θα παρουσιαστεί, σε εκδήλωση για τους επενδυτές (investors day) πιθανότατα στις 23 Οκτωβρίου και σίγουρα μέχρι το τέλος του μήνα. Το νέο στρατηγικό σχέδιο, πρόσθεσε, θα περιλαμβάνει ανασχηματισμό του ομίλου και «σειρά εξαγορών ώστε να επιτύχουμε αυτή τη διαφοροποίηση».


Ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε πως η χθεσινή ημέρα ήταν σημαντική καθώς «για πρώτη φορά παρουσιάζουμε οικονομικά αποτελέσματα που ενσωματώνουν την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ» με έσοδα αυξημένα κατά 32% στα 533 εκατ. και τριπλάσια EBITDA στα 31 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση επιβεβαίωσε πως με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου τα έσοδα του ομίλου στο σύνολο της χρήσης θα διαμορφωθούν σε τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ.


Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων διαμορφώνεται σε 4,5 δισ. ευρώ με τον κ. Εξάρχου να υποστηρίζει πως μέχρι το τέλος της χρήσης θα αυξηθεί κατά 700 με 800 εκατ. ευρώ κυρίως μέσω των ΣΔΙΤ σε αρδευτικά έργα και τη δημοπράτηση των έργων για την αποκατάσταση των ζημιών από την περυσινή θεομηνία στη Θεσσαλία. Το 64% του ανεκτέλεστου αφορά συμβάσεις στην Ελλάδα αλλά η δραστηριότητα στη Ρουμανία βαίνει αυξανόμενη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat τόνισε πως ο όμιλος θα αξιοποιήσει τα τέσσερα μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων (TBMs) που διαθέτει στη Ρουμανία προκειμένου να διεκδικήσει, εντός της χρονιάς πιθανότατα, νέες συμβάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που απαιτούνται ΤΒΜs.

Ειδική αναφορά έγινε από τον Αλ. Εξάρχου στα εμβληματικά έργα, όπως τα χαρακτήρισε, στα οποία επικεντρώθηκε η διοίκηση το τελευταίο δεκάμηνο προκειμένου να ανατρέψει την αρνητική κατάσταση που παρέλαβε όταν απέκτησε την ΑΚΤΩΡ και συγκεκριμένα το μετρό Θεσσαλονίκης (κύρια γραμμή), ο οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος και τα έργα στη Ρουμανία.
Ο επικεφαλής του ομίλου είναι πως «δαπανήσαμε πολύ κόπο και πολύ χρήμα στα εμβληματικά έργα».


Ειδικότερα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2023 το Μετρό Θεσσαλονίκης αύξησε την παραγωγικότητά του κατά 48,3%. «Ουσιαστικώς απαιτούσε την αποπληρωμή υπεργολάβων και την τακτική και ανελλιπή πληρωμή των εργασιών με τον όμιλο να διαθέτει περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ», κάτι που επέτρεψε την ολοκλήρωση των εργασιών και πλέον υπάρχει η βεβαιότητα της λειτουργίας του μετρό στις 30 Νοεμβρίου. Στα έργα του άξονα Πάτρα – Πύργος «όταν αναλάβαμε τη διοίκηση είχαν εκτελεστεί εργασίες σε ποσοστό 15%. Σήμερα έχουμε φτάσει στο 51%, σε δέκα μήνες, με δαπάνη 40 εκατ. και αύξηση παραγωγικότητας 178%».

Κρισιμότατο στοιχείο για τη διοίκηση υπήρξε η επανεκκίνηση των έργων της Ρουμανίας, που ήταν και το πιο δύσκολο εγχείρημα, την ίδια στιγμή που η ΑΚΤΩΡ απειλούνταν με ρήτρες σε όλες τις εργολαβίες που είχε αναλάβει. Η επανεκκίνηση των έργων, με δαπάνη περίπου 210 εκατ. ευρώ, «μας επιτρέπει να κοιτάμε τη Ρουμανία με εξαιρετική αισιοδοξία» είπε ο κ. Εξάρχου που ξεκαθάρισε πως προς το παρόν ο όμιλος δεν σχεδιάζει επέκταση σε άλλες αγορές του εξωτερικού. «Μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό και αφού μπορέσουμε να κάνουμε αυτά, ενδεχομένως να δούμε ευκαιρίες. Η ανάληψη έργων στο εξωτερικό να ταυτίζεται με μόνιμη εγκατάσταση εκεί. Θα ακολουθήσει τη λογική της ασφάλειας. Πρώτα θα μάθουμε την αγορά, πρώτα θα την ελέγξουμε (σ.σ. όσον αφορά τα περιθώρια κέρδους, κ.λπ.), και μετά θα επεκταθούμε».


Οι ΑΠΕ
Για τη δραστηριότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) η διοίκηση είπε χθες πως στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), τα πρώτα 11 MW αιολικών είναι στη διαδικασία έτοιμα προς κατασκευή ενώ θα ξεκινήσουν οι εργασίες το 2025. Υπενθυμίζεται πως με την είσοδο της ΔΕΗΑΝ ως μετόχου κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, η εταιρεία προσδοκά στην επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδιασμού της στον τομέα των ΑΠΕ.

Από το ως άνω χαρτοφυλάκιο για έργα συνολικής ισχύος 933 MW, από τα οποία 646 MW ΦΒ και 287 ΜW αιολικά, έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση ΟΠΣ (Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης) ενώπιον του αρμόδιου Διαχειριστή, ενώ για ένα αιολικό πάρκο ισχύος 11MW, το Α/Π στη θέση Λιβαδάκι Φωκίδας της εταιρείας ΛΙΒΑΔΟΡ, έχει εκδοθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης και δύναται να εκκινήσει κατασκευή εντός του 2025.
Στο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων του ομίλου, πέραν των έργων ΑΠΕ τα οποία αναπτύσσονται από κοινού με τη ΔΕΗΑΝ, συμπεριλαμβάνονται επίσης και είναι υπό ανάπτυξη από την εταιρεία ΙNTRA-S, 100% θυγατρική της εταιρείας, 15 άδειες σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος περί το 1,0 GW. Αναφορικά με τους αποθηκευτικούς σταθμούς, για έργα συνολικής ισχύος 260 MW και εγγυημένης χωρητικότητας αποθήκευσης 475 MWh, έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και από αυτά για έργα 235 MW με εγγυημένη χωρητικότητα αποθήκευσης 425 MWh, έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση ΟΠΣ ενώπιον του αρμόδιου Διαχειριστή.

Τέλος, κατόπιν της επιτυχούς συμμετοχής της σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών της ΡΑΑEΥ (ΦΕΚ 3939/Β/17-6-2023) η Intrakat, μέσω της θυγατρικής της INTRA-S ENERGY M.A.E., αναδείχθηκε μειοδότρια για 3 αποθηκευτικούς σταθμούς, μέγιστης ισχύος 50 MW, 25 MW και 25 MW αντίστοιχα, σε Εύβοια και Ροδόπη,
εξασφαλίζοντας επιδότηση ύψους 200.000€/MW για το κατασκευαστικό στάδιο και εγγυημένο έσοδο για 10ετή περίοδο λειτουργίας. Για τους σταθμούς αυτούς με βάση τους όρους της προκήρυξης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό στάδιο και να τεθούν σε λειτουργία πριν το τέλος του 2025 και βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη αυτού του ορόσημου.

Ακίνητα
Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις, στον τομέα του Real Estate συνεχίζεται η ομαλή λειτουργία του 5άστερου ξενοδοχείου Xenodocheio Milos στην Αθήνα 42 δωματίων και 86 κλινών εντός του οποίου λειτουργεί και το εστιατόριο Milos. Επίσης, έχει τεθεί σε λειτουργία 9-όροφο κτίριο γραφείων με ισόγεια καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Ιπποκράτους, συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ. Το κτίριο πιστοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024 βάσει προτύπου πιστοποίησης αειφόρων κτιρίων BREEAM με βαθμολογία Very Good.

Στα πλαίσια εξέλιξης δραστηριοποίησης της Εταιρείας στον τουριστικό τομέα η Εταιρεία έχει αποκτήσει μέσω της θυγατρικής της INTRA Estate, 4 οικόπεδα στην Άνω Μερά Μυκόνου για τα οποία εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες προκειμένου να αναπτυχθούν κατοικίες προσωπικού 95 δωματίων και 248 κλινών σε σύνολο δομημένης επιφάνειας 3.500 τ.μ. Τον Απρίλιο του 2024 ξεκίνησε η κατασκευή του έργου μετά και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους €10 εκατ. στις αρχές του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025.
Σημειώνεται ότι αναφορικά με το ξενοδοχειακό κατάλυμα 17 δωματίων στην Χώρα Μυκόνου που ανήκει στην «INTRA ESTATE ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ», ξεκίνησαν οι μελέτες ανακαίνισης για την μετατροπή του σε Luxury Boutique hotel.

Τέλος, στα πλαίσια ανάπτυξης και ζήτησης των οικιστικών ακινήτων στην ελληνική αγορά, η Εταιρεία πρόκειται να αναπτύξει μέσω αντιπαροχής, σε ένα οικόπεδο επί της οδού Ομήρου στη Νέα Σμύρνη, του ιδρύματος “ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ένα οκταώροφο οικιστικό κτίριο 1.600 τ.μ., ενεργειακής κλάσης Α, με 2 ισόγεια καταστήματα, 7 διαμερίσματα και υπόγειο πάρκινγκ. Η άδεια κατεδάφισης του υφιστάμενου κτίσματος έχει ήδη εκδοθεί ενώ η άδεια ανέγερσης βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης.

Ο συνολικός σχεδιασμός στον τομέα του Real Estate «αποβλέπει στην περαιτέρω δραστηριοποίηση με τη δημιουργία επενδυτικών προϊόντων στους τομείς των τουριστικών υποδομών σε high end προορισμούς όπως επίσης γραφείων και άλλων εμπορικών χώρων δημιουργώντας αξία για τον όμιλο».