Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΟΛΥΜΠΟΣ) της οικογένειας Σαράντη προσθέτει το χαλούμι στη γκάμα των προϊόντων που εξάγει -μαζί με τη φέτα και το ελληνικό γιαούρτι- αξιοποιώντας τη νέα μονάδα που μόλις εγκαινίασε στην Κύπρο, μια επένδυση που αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με τον Στέλιο Σαράντη, διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία η αγορά χαλουμιού, με αξία περί τα 300 εκατ. ευρώ, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Είναι δε ένα έντονα εξαγώγιμο προϊόν αφού εξάγεται το 97% της παραγωγής διαμορφώνοντας προοπτικές για τον ελληνικό όμιλο. Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές στην Κύπρο προτιμούν αντί του αυθεντικού προϊόντος το εισαγόμενο grilled cheese επειδή είναι πιο φθηνό.


Ειδικότερα, το νέο εργοστάσιο, το 8ο του ομίλου, έχει δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλουμιού ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνολική παραγωγή χαλουμιού στην Κύπρο το 2023 έφτασε τους 43.000 τόνους, το νέο εργοστάσιο του ελληνικού ομίλου μπορεί να καλύψει το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλουμιού που παράγει η Κύπρος, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Ζωή Σαράντη, μιλώντας για τις προδιαγραφές της νέας μονάδας στην τελετή εγκαινίων της.

Εγκατεστημένο στη βιομηχανική περιοχή του Τσερίου στη Λευκωσία, (στην οδό Τρικάλων 10 προς τιμήν των επενδυτών), με υποδομές συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ. και 40 εργαζόμενους, το εργοστάσιο πραγματοποιεί ήδη τις πρώτες παραγωγές για χαλούμι ΠΟΠ και αναρή.


Οι πράσινες υποδομές της ΟΛΥΜΠΟΣ
Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, εφαρμόζοντας «πράσινες» μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων. Διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW. Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να το διοχετεύει σε δευτερεύουσες χρήσεις.

Οι εξαγωγές και οι συνέργειες με κυπριακά προϊόντα
Όπως εξήγησε η κ. Σαράντη, η παραγωγή του χαλουμιού αναπτύχθηκε με εξοπλισμό και υψηλά επίπεδα αυτοματισμού ώστε να επιτυγχάνεται σταθερότητα στην ποιότητα και στα χαρακτηριστικά του προϊόντος και αποδοτικότητα στην παραγωγική διαδικασία. Τόνισε ότι πρόκειται για μία επένδυση στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο καθώς προσθέτει το χαλούμι, ένα προϊόν που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, στο πραϋντικό του χαρτοφυλάκιο.


Αξιοποιώντας την παρουσία του στις διεθνείς αγορές και τη θετική εικόνα που έχει χτίσει ως αξιόπιστος παραγωγός αυθεντικών γαλακτοκομικών προϊόντων, ο όμιλος θα είναι σε θέση να προσφέρει στους πελάτες του εξωτερικού μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που θα περιλαμβάνουν τη φέτα, το χαλούμι και το ελληνικό γιαούρτι. Σημειώνεται ότι πάνω από 55% του κύκλου εργασιών αλλά και του συνολικού EBITDA του ομίλου προέρχεται πλέον από τις αγορές του εξωτερικού, με σταθερά διευρυνόμενο μερίδιο των εξαγωγών έναντι των πωλήσεων στην Ελλάδα.

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η επένδυση θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του χαλουμιού και θα αποκαλύψει συνέργειες που μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την κοινή παρουσία ελληνικών και κυπριακών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. «Παράλληλα με την επένδυση αυτή ενισχύεται η οικονομία της Κύπρου, παρέχοντας νέες θέσεις εργασίας και στηρίζοντας την πρωτογενή παραγωγή και την κτηνοτροφία. Στόχος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ είναι πάντα η βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών μέσα από την ανάδειξη αυθεντικών προϊόντων υψηλής ποιότητας», σημείωσε η Ζωή Σαράντη.

Το αποτύπωμα της ΟΛΥΜΠΟΣ
Σημειώνεται ότι η Ζωή Σαράντη εκπροσωπεί τη νέα γενιά στο τιμόνι του ομίλου, που δημιούργησε ο πατέρας της Δημήτρης Σαράντης με τον αδελφό του Μιχάλη Σαράντη, πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες ξεκινώντας με την γαλακτοβιομηχανία Τυράς. Με μια σειρά εξαγορών κατέστησαν τον όμιλο ηγέτη της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας, με σήματα όπως Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Αγνό ενώ επεκτάθηκαν και σε νέες αγορές όπως τα αναψυκτικά με την εξαγορά της Κλιάφας και το νερό με την απόκτηση της Δουμπιάς. Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία διατηρεί επίσης ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Οι πωλήσεις το 2024 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 650 εκατ. ευρώ εδραιώνοντας τον όμιλο στην κορυφή της κατάταξης των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών με ισχυρό αποτύπωμα και στη βιομηχανία τροφίμων ευρύτερα.

Πρόσφατα οι ιδρυτές του ομίλου παρέδωσαν τη σκυτάλη στα παιδιά τους, με τον Στέλιο Σαράντη να διαδέχεται τον πατέρα του Δημήτρη στη θέση του προέδρου και αντίστοιχα στον Στέλιο Σαράντη, γιό του Μιχάλη Σαράντη να αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος, πλαισιωμένοι από άλλα μέλη της επιχειρηματική οικογένειας.

Λαμπερά εγκαίνια
Η νέα επένδυση του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία εγκαινιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο χώρο του εργοστασίου, με προσκεκλημένους συνεργάτες του ομίλου και στελέχη της αγοράς από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου υποδέχτηκε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος και του Κυπρίου προέδρου. Την σημασία της επένδυσης για την τοπική οικονομία ανέλυσε ο υπουργός Ενέργειας-Εμπορίου-Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου ενώ από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής, πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.