Το πρώτο βήµα για την ενοποίηση επιδοµάτων, τον έλεγχο, αλλά και την περικοπή τους σε εύπορους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ γίνεται µε το νοµοσχέδιο για τον νέο Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, ο οποίος θα περιλαµβάνει σαρωτικές αλλαγές στην κατανοµή τους µέσω της δηµιουργίας Εθνικού Μητρώου Επιδοµάτων και Παροχών. Στόχος του υπουργείου Οικονοµικών είναι η χαρτογράφηση των παροχών και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη διανοµή τους.

*Διαβάστε ακόμα: Νέες φοροελαφρύνσεις 2,6 δισ. ευρώ έως το 2028 φέρνει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες - Οι παροχές που μπαίνουν στο "καλάθι" της ΔΕΘ



Ποια επιδόματα πιάνει ο "κόφτης" για τους εύπορους δικαιούχους

Στο επίκεντρο αυτής της κίνησης βρίσκεται η πλήρης εξυγίανση ενός συστήµατος που επί χρόνια λειτουργούσε χωρίς καµία σαφήνεια, µε επικαλύψεις και χρήµατα να καταλήγουν σε µη δικαιούχους. Με τη ριζική αναµόρφωση του πλαισίου, τα επιδόµατα θα φτάσουν σε εκείνους που τα έχουν πραγµατική ανάγκη, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και επιτυγχάνοντας τον αναγκαίο εξορθολογισµό των δηµόσιων δαπανών. Στόχος είναι να «κοπεί» η πρόσβαση των εύπορων δικαιούχων σε τρία επιδόµατα. Πρόκειται για το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα, το επίδοµα στέγασης και το επίδοµα παιδιού καθώς, εκτός από το ύψος του ετήσιου φορολογητέου εισοδήµατος, από την 1η/1ου/2025 έχουν εισαχθεί ακόµη τρία κριτήρια για την καταβολή τους: το ύψος της κινητής, της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών καταθέσεων.

Ο «κόφτης» στη χορήγηση του επιδόµατος τέκνων αφορά µια οικογένεια µε δύο παιδιά, ακίνητη περιουσία 220.000 ευρώ και αυτοκίνητο 1.600 κυβικών. Υπενθυµίζεται πως το επίδοµα παιδιού λαµβάνουν περίπου 500.000 δικαιούχοι. Η απόκτηση των επιδοµάτων δεν θα εµποδίζεται από την ύπαρξη εισοδήµατος που προκύπτει από µισθωτή εργασία, αφού δεν προσµετράται στα εισοδηµατικά όρια το ποσοστό του εισοδήµατος από µισθωτή εργασία (20% σε επίδοµα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελά χιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία. Με απόφαση που δηµοσιεύτηκε στη ∆ιαύγεια, ορίζεται η «Σύσταση, συγκρότηση και ορισµός µελών και καθορισµός αποζηµίωσης της Οµάδας Εργασίας για την ανάπτυξη του θεσµικού πλαισίου σχετικά µε τη δηµιουργία Εθνικού Μητρώου Επιδοµάτων και Παροχών και για τον συντονισµό υλοποίησης του έργου».

220.000€ το ανώτατο οικογενειακό περιουσιακό όριο για χορήγηση του επιδόματος παιδιού


Τι προβλέπεται για το Εθνικό Μητρώο Επιδοµάτων και Παροχών

Όπως προβλέπει η απόφαση, έργο της οµάδας είναι:
  • Η χαρτογράφηση όλων των επιδοµάτων και παροχών που χορηγούνται από τον ∆ηµόσιο Τοµέα. Στο πλαίσιο αυτό, η οµάδα µπορεί να αξιοποιήσει προηγού µενα έργα χαρτογράφησης των εν λόγω επιδοµάτων και παροχών που έχουν παραδοθεί στη δηµόσια διοίκηση, ιδίως µέσω έργων τεχνικής βοήθειας.
  • Η ανάπτυξη σχεδίου κανονιστικών διατάξεων για τη δηµιουργία ενός ηλε κτρονικού Εθνικού Μητρώου Επιδοµά των και Παροχών, υπό την καθοδήγηση και τις κατευθυντήριες γραµµές που θα τεθούν από τον υπουργό Εθνικής Οικο νοµίας και Οικονοµικών.
  • Ο συντονισµός και η τυχόν συνδροµή στην ανάπτυξη της δευτερογενούς νοµοθεσίας που θα προβλεφθεί κατ’ εξου σιοδότηση του νόµου που θα ψηφιστεί.
  • Ο συνολικός συντονισµός της µεταρρύθµισης, υπό τη µορφή οµάδας διοίκησης έργου, κατά τη φάση της υλοποί ησης και ανάπτυξης του ηλεκτρονικού µητρώου.
  • Η επαφή και η διενέργεια συναντήσεων µε άλλα υπουργεία, Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και λοιπούς εµπλεκόµε νους, σχετικά µε τα θέµατα που άπτονται του εν λόγω έργου. Ακόµα και σήµερα, το ∆ηµόσιο δεν γνω ρίζει πόσα επιδόµατα µπορεί να λαµβά νει ένα φυσικό πρόσωπο, καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση ανάµεσα στις πλατ φόρµες των φορέων, µε αποτέλεσµα η κεντρική διοίκηση να µην έχει πλήρη και συνολική εικόνα, γεγονός το οποίο καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση και τον έλεγχο. Ένα µεγάλο ποσοστό των δικαιούχων λαµβάνει δύο, και σε κάποιες περι πτώσεις ακόµα και τρία διαφορετικά επιδόµατα, ενώ το γεγονός ότι κανένα από αυτά δεν λαµβάνεται υπόψη στα ει σοδηµατικά κριτήρια, εντείνει τις στρε βλώσεις. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι τα επιδόµατα που χορηγούνται δεν επηρε άζουν την αξιολόγηση των εισοδηµάτων ενός ατόµου, παρόλο που αυτά µπορεί να έχουν σηµαντική επίδραση στην οι κονοµική του κατάσταση. Για παράδειγµα, µία οικογένεια µπορεί να λαµβάνει το επίδοµα τέκνων, το αναπηρι κό, το επίδοµα ανεργίας και το στεγαστι κό, εφόσον πληρούνται οι απαιτούµενες προϋποθέσεις. Επειδή, δε, τα επιδόµατα είναι αφορολό γητα, δεν εµφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις, µε αποτέλεσµα η κατανοµή των συνολικών ποσών ανά ΑΦΜ να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η παρακολούθηση των ωφελουµένων να γίνεται ακόµα πιο περίπλοκη.



Εθνικό Μητρώο Επιδοµάτων και Παροχών - Τα επιδόματα 

Τα επιδόµατα, τα οποία χορηγούνται από πληθώρα φορέων του ∆ηµοσίου, περι λαµβάνουν οργανισµούς και υπηρεσίες, όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΟΠΕΚΑ, η ∆ΥΠΑ, τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονοµικών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και πλήθος άλλων φορέων, καθιστώντας τη διαχείριση του συστήµατος εξαιρετικά κατακερµατισµέ νη και δυσκίνητη. Ανάµεσα στα δεκάδες επιδόµατα που χορηγούνται, περιλαµβάνονται τα εξής: το επίδοµα τέκνων, το επίδοµα στέγα σης, το επίδοµα θέρµανσης, το επίδοµα αναδοχής, η γονική άδεια, το φοιτητικό επίδοµα, το εξωιδρυµατικό επίδοµα για παραπληγία, το επίδοµα µητρότητας, το επίδοµα για κινητικότητα, το ειδικό επο χικό επίδοµα, η παροχή λόγω αφερεγγυ ότητας εργοδότη, το επίδοµα διαµονής σε παιδικές κατασκηνώσεις, το επίδοµα µακροχρόνιας ανεργίας, οι αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς και η επιδότηση λογαριασµών ∆ΕΗ, µε στόχο τη στήρι ξη των νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Περίπου 15.354 ανασφάλιστοι υπερήλι κες λαµβάνουν το επίδοµα αντί σύντα ξης, ενώ υπάρχουν και λιγότερο γνωστά επιδόµατα, όπως το επίδοµα στεγαστι κής συνδροµής, το επίδοµα οµογενών, το επίδοµα για περιοχές ορεινές και µει ονεκτικές, καθώς και η συνεισφορά του ∆ηµοσίου στα «κόκκινα δάνεια» , που συµβάλλει στην ενίσχυση των ευάλωτων οµάδων. Εξίσου σηµαντικά είναι το επί δοµα για το Πρόγραµµα «Γέφυρα», που αφορά τις στεγαστικές ανάγκες ευάλω των πολιτών, και οι καταβολές του Προ γράµµατος Συνεισφοράς του ∆ηµοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, που παρέχει βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε δύσκο λη οικονοµική κατάσταση και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.