«Από κάθε πρόωρη αποπληρωμή ενός δισ. ευρώ κερδίζουμε 30 εκατομμύρια τον χρόνο. Έχουμε αποπληρώσει 26,5 δισ. ευρώ. Αυτά είναι περίπου 800 εκατομμύρια», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Διαβάστε: Ο Πιερρακάκης πρότεινε την ανανέωση της θητείας Στουρνάρα στην ΤτΕ: Η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπους με διεθνές κύρος που να μπορούν να εκπροσωπούν τη χώρα με αξιοπιστία

Κυριάκος Πιερρακάκης: "Στην Ευρώπη υπάρχει ο κανόνας δαπανών"

Αναλυτικότερα, μιλώντας για το χρέος, σημείωσε: Στην Ευρώπη, πλέον, υπάρχει ο κανόνας δαπανών. Το έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές. Δεν είναι τώρα εδώ ο κ. Παππάς, αλλά έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές ότι θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε, θεωρητικώς, ένα πρόσθετο κομμάτι του πλεονάσματος. Ο κανόνας δαπανών ορίζει ότι το κομμάτι του πλεονάσματος που δύνασαι να ξοδέψεις είναι μόνο εκείνο το οποίο:


α) είτε το έχεις προσυμφωνήσει με την Κομισιόν, σε βάθος χρόνου είτε

β) απορρέει από ενεργητικά μέτρα πολιτικής.

Άρα, εμείς από τα έξτρα 2,9 δισ. ευρώ που είχαμε, που πήγαμε το 3,7 στο 4,9 πλεόνασμα, μπορούσαμε να ξοδέψουμε το 1 δισ. ευρώ και έχουμε ήδη ξοδέψει τα 800 εκατ. ευρώ για την στήριξη της κοινωνίας. Πώς έρχεται τώρα αυτό και ακουμπάει το χρέος.

Από κάθε πρόωρη αποπληρωμή ενός δισ. ευρώ πόσο κερδίζουμε; Κερδίζουμε 30 εκατομμύρια τον χρόνο. Πόσα έχουμε αποπληρώσει μέχρι τώρα; Έχουμε αποπληρώσει 26,5 δισ. ευρώ. Αυτά είναι περίπου 800 εκατομμύρια. Άρα, έχουμε από το 1,5 δισ. ευρώ έξτρα που θα μας έρθει μετά το 2032, τα 800 εκατομμύρια ήδη τα αφαιρούμε.

Ο στόχος είναι και από τα υπόλοιπα χρήματα τα οποία θα συνεχίσουμε με τις πρόωρες αποπληρωμές, άρα περίπου 19,5 δισ. ευρώ, να έχουμε παλαντζάρει το κόστος αυτού του ποσού και να μην υφίσταται κανένα ρίσκο για τη χώρα», ανέφερε ο ίδιος. 

"Να μην περάσει το χρέος στην επόμενη γενιά"

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρέπει να περάσει το χρέος στην επόμενη γενιά. «Νομίζω ότι ανεξαρτήτως κομματικής και πολιτικής προέλευσης, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μια γενιά το φορτώθηκε και το παρέλαβε από τις προηγούμενες. Λοιπόν αυτή η γενιά δεν θα το ξαναφορτώσει. Θα κάνει τη δουλειά σωστά. Αυτό αποδεικνύει αυτή η πολιτική», σημείωσε.

Τι είπε για τις τράπεζες

«Τα στοιχεία τα δικά σας, της Τραπέζης της Ελλάδος, κύριε Διοικητά, για το 2025 δείχνουν ότι τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 0,5%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 15%. Ενώ τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 7,2%. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Τα καθαρά λειτουργικά αποτελέσματα των τραπεζών μειώθηκαν κατά περίπου 247 εκατομμύρια ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν. Αυξήθηκαν από τα 5,44 δισ. ευρώ στα 5,82 δισ. ευρώ. Αυτό δεν έχει συμβεί επειδή αυξήθηκαν σημαντικά τα βασικά έσοδα των τραπεζών. Έχει συμβεί γιατί έχουμε μείωση προβλέψεων πιστωτικού κινδύνου κατά 438 εκατομμύρια ευρώ. Μείωση λοιπών ζημιών κατά 158 εκατομμύρια ευρώ και μικρότερες μη επαναλαμβανόμενες θετικές επιδράσεις. Βασικά, σε απλά λόγια», είπε.

«Οι τράπεζες χρειάζονται λιγότερες προβλέψεις πλέον γιατί μειώθηκαν οι επισφάλειες και βελτιώθηκε η κατάσταση της οικονομίας. Και δείτε σε ποιο διεθνές περιβάλλον έχει συμβεί ακριβώς αυτό. Και αυτό κάτι λέει. Τώρα, η πρόσθετη φορολόγηση και θα περιόριζε την κεφαλαιακή ενίσχυση και θα μείωνε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας… γιατί εμάς τώρα η δουλειά μας ποια είναι; Να αυξηθεί η χρηματοδότηση στον κόσμο που μας βλέπει.

Και σε επιχειρήσεις και στους πολίτες, συνολικότερα. Άρα, εμείς θέλουμε να πετύχουμε αυτό. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και προσθέτω ότι θα έστελνε και αρνητικό μήνυμα στις αγορές σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Το πιο λάθος από όλα βασικά εδώ ποιο είναι;

Δεν είναι τόσο η πολιτική που θα λάβεις όσο εσύ να μην είσαι συνεπής στην πολιτική που θα λάβεις. Μην κουνάς το γήπεδο. Αν το κουνάς πάρα πολύ, δίνει πολύ λάθος μήνυμα στις αγορές και εν τέλει δρα εναντίον στους ανθρώπους που θέλεις να βοηθήσεις. Και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς δεν προτιθέμεθα να το κάνουμε και δεν πρέπει να το κάνουμε.», πρόσθεσε

"Θέλουμε το σύστημα να δουλεύει"

«Θέλουμε το σύστημα να δουλεύει», ανέφερε ως προς τις παρεμβάσεις. «Αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρεμβαίνουμε, παρεμβαίνουμε, το τι είναι ευεργετικό για τη μεγάλη εικόνα. Αν χρειαστεί να παρεμβούμε ξανά, θα ξαναπαρέμβουμε», υπογράμμισε.

«Δεν ξεκινάμε, όμως, από μια αφετηρία η οποία λέει ότι πρέπει να εργαλειοποιούμε τις τράπεζες πολιτικά για να παράξουμε κάποιο πολιτικό μήνυμα. Γιατί όσες φορές αυτό συνέβη στην ελληνική Ιστορία, δεν ήταν για καλό. Και δεν ήταν για καλό σίγουρα των πιο ευάλωτων», πρόσθεσε.


Ιδιωτικό χρέος και ΠΑΣΟΚ

Τέλος, μίλησε για το ιδιωτικό χρέος και το ΠΑΣΟΚ. «Αναφερθήκατε στον αναβαλλόμενο φόρο. Το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό, εγώ να πω, ως προς το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος από 70% που ήταν το 2018, το Q4 του ‘25, ήταν 57%. Κάνουμε συνεχώς ενέργειες για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε. Πρόσφατα, είδατε, κάναμε τις 72 δόσεις.

 Έχουμε μειώσει από τις 10.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ τη δυνατότητα υπαγωγής στον εξωδικαστικό. Βοηθάμε τις επιχειρήσεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε… στήριξη πρώτης κατοικίας μέσω του εξωδικαστικού για να στηρίξουμε τους πολίτες που έχουν περισσότερο ανάγκη στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας.

Και κλείνω με μια τελευταία φράση πολιτική, παρότι δεν έχουμε εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα… να πω ότι το "παρών" το οποίο άκουσα από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια αντανάκλαση της αξίας του διοικητή. Είναι μια αντανάκλαση της πολιτικής αμηχανίας του ΠΑΣΟΚ στο σύνολο της πολιτικής του».