Με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ενισχύεται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (Τ.ΕΠΙΧ.) ΙΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ). Τα νέα κεφάλαια προέρχονται από τις επιστροφές προγενέστερων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΑΤ και εκτιμάται ότι θα μοχλεύσουν δάνεια συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε: Νέα δάνεια άνω των 330 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Ποιοι οι όροι χρηματοδότησης

Τα νέα κεφάλαια προστίθενται στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ τόσο το σκέλος του Ταμείου των Δανείων (70 εκατ. ευρώ) όσο και αυτό του Ταμείου Εγγυοδοσίας (30 εκατ. ευρώ). Οι προσθήκες αυτές δημόσιων πόρων αναμένεται να δημιουργήσουν πρόσθετα δάνεια προς ΜμΕ ύψους 168 εκατ. ευρώ στο σκέλος του Ταμείου Δανείων και 163 εκατ. ευρώ στο σκέλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας.


Πρόσθετη πράξη

Με τα κεφάλαια αυτά το Τ.ΕΠΙΧ. ΙΙΙ φτάνει στο 1 δισ. ευρώ δημόσιων πόρων, εκ των οποίων τα 570 εκατ. ευρώ αφορούν το Τ.ΕΠΙΧ. ΙΙΙ-Ταμείο Δανείων και τα υπόλοιπα 430 εκατ. ευρώ το Τ.ΕΠΙΧ. ΙΙΙ-Ταμείο Εγγυοδοσίας. Το πρώτο, που παρέχει κυρίως κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, ξανανοίγει μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Νίκου Παπαθανάση, να υπογράψει την πρόσθετη πράξη συμφωνίας χρηματοδότησης της ΕΑΤ και του Τ.ΕΠΙΧ. ΙΙΙ με πόρους που προέρχονται από την επαναχρησιμοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται, δηλαδή, για ανακύκλωση πόρων των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ΕΑΤ, δηλαδή πόρων που αποπληρώνουν προγενέστερα δάνεια.

Πάντως, στην ΕΑΤ σήμερα υπάρχει μια σειρά ενεργών εργαλείων χρηματοδότησης, που παρέχουν ρευστότητα σε μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και δεν έχουν εξαντληθεί.

Μεταξύ αυτών είναι:

  • To ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ - Ταμείο Μικροπιστώσεων, με δημόσιους πόρους ύψους 60 εκατ. ευρώ, που παρέχει μικροδάνεια ύψους 3.000 έως 25.000 ευρώ μέσω Ιδρυμάτων Μικροχρηματοδοτήσεων και ακόμη δεν έχει εξαντληθεί. Με τη συμβολή των Ιδρυμάτων Μικροχρηματοδοτήσεων οι χρηματοδοτήσεις ανέρχονται σε 83 εκατ. ευρώ.
  • Το Ταμείο (Μικρών Δανείων) Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με δημόσιους πόρους ύψους 160 εκατ. ευρώ, που στοχεύει σε παραγωγούς αγροδιατροφής. Είναι το πλέον πρόσφατο εργαλείο χρηματοδότησης της ΕΑΤ, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των αγροτοκτηνοτροφικών παραγωγών. Παρέχει, δε, αναπτυξιακά δάνεια, στα οποία το 50% της χρηματοδότησης είναι άτοκο και το 100% λαμβάνει επιδότηση τόκων για τα πρώτα έτη. Παράλληλα, προσφέρει 300 ευρώ ανά ΑΦΜ για συμβουλές (mentoring) σε ενδιαφερομένους. Το Ταμείο αυτό εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 365 εκατ. ευρώ.
  • Το Τ.ΕΠΙΧ. ΙΙΙ - Ταμείο Μικροδανείων Ανάκαμψης από Φυσικές Καταστροφές, που στοχεύει στη Θεσσαλία, με δημόσιους πόρους ύψους 10 ή 12 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή των τραπεζών. Επίσης παραμένει ενεργό μέχρις εξαντλήσεως των πόρων.
  • Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ - Ταμείο Δανείων διαθέτει 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης ΜμΕ των περιοχών Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), με έμφαση στη λιγότερο ανεπτυγμένη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Το Ταμείο αναμένεται να μοχλεύσει δάνεια που παρέχουν κεφάλαιο κίνησης ύψους 87 εκατ. ευρώ.
  • Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ - Ταμείο Εγγυοδοσίας, με δημόσιους πόρους ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να μοχλεύσει χαρτοφυλάκιο αναπτυξιακών δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ στις περιοχές της ΔΑΜ.
  • Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, με δημόσιους πόρους 52,9 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να μοχλεύσει έως 155 εκατ. ευρώ και παραμένει ανοικτό μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026. Το εργαλείο αυτό παρέχει εγγύηση στο 80% του ύψους του δανείου και επιχορήγηση στο υπόλοιπο 20%.
  • Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, με δημόσιους πόρους 20 εκατ. ευρώ, πλέον 8,4 εκατ. ευρώ από το ΤΜΕΔΕ, με στόχο να φτάσει με τη συμμετοχή των τραπεζών στα 95 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτήσουν με κεφάλαιο κίνησης εργολήπτες, καθένας από τους οποίους μπορεί να λάβει με ευνοϊκούς όρους έως 400.000 ευρώ δάνειο, εγγυημένο στο 80% από την ΕΑΤ
Συνολικά αυτή την περίοδο είναι ανοιχτές προσκλήσεις χρηματοδότησης ΜμΕ ύψους 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 συνιστά τη δημόσια χρηματοδότηση (1,27 δισ. ευρώ). Μεγάλο μέρος έχει ήδη απορροφηθεί, πάνω από 3 δισ. ευρώ, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια εξεύρεσης χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους.

Η πορεία, όμως, αυτή δείχνει τι θα συμβεί στο μέλλον, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να έχει στη φαρέτρα της τα 2 δισ. ευρώ «κληρονομιά» του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα κεφάλαια αυτά, που περιέρχονται το επόμενο διάστημα στην ΕΑΤ, θα αξιοποιηθούν σε ανάλογα εργαλεία χρηματοδότησης ΜμΕ.

Ο προορισμός και η διαχείριση, ωστόσο, κρατιούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς τις επίσημες ανακοινώσεις θα τις κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι νέοι αυτοί πόροι της ΕΑΤ θα μοχλεύσουν επιπλέον 6 δισ. ευρώ, τα οποία, αθροιζόμενα στους δημόσιους πόρους, θα φέρουν στην αγορά επιπλέον 8 δισ. ευρώ.

Αν, όμως, αυτή είναι μια υπεραισιόδοξη εκτίμηση, μια συντηρητική είναι ότι στην αγορά θα φτάσουν τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα είναι της ΕΑΤ και τα υπόλοιπα των τραπεζών ή άλλων χρηματοοικονομικών φορέων. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για νέα κεφάλαια, που θα ζεστάνουν την αγορά. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα μόνο μέσω του Τ.ΕΠΙΧ. ΙΙΙ έχουν χορηγηθεί από την ΕΑΤ συνολικά 11.425 δάνεια, συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΑΤ, το 90% των ωφελούμενων επιχειρήσεων από τα δάνειά της απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και, επίσης, το 90% έχει κύκλο εργασιών κάτω των 10 εκατ. ευρώ.

Σήμερα υπάρχει μια σειρά ενεργών εργαλείων χρηματοδότησης, τα οποία παρέχουν ρευστότητα στην επιχειρηματικότητα και δεν έχουν εξαντληθεί.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».