Διπλασιασµό της σύνταξης χηρείας θα δουν στις 28 Αυγούστου 8.500 δικαιούχοι του ∆ηµοσίου που είδαν την παροχή να µειώνεται από το 70% στο 35% της αρχικής σύνταξης του θανόντος ή της θανούσης συζύγου. Την ίδια στιγµή, σε περισσότερους από 75.000 δικαιούχους (παρ’ ότι δεν θα υπάρξει αύξηση) για πρώτη φορά θα λειτουργήσει η µόνιµη προστασία από πιθανή µελλοντική περικοπή, ενώ για περίπου 122.000 ασφαλισµένους διασφαλίζεται η διατήρηση των δύο εθνικών συντάξεων. Στον αντίποδα, περίπου 60.000 παλαιότεροι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας δεν θα δουν καµία επαναφορά των αποδοχών.

Συντάξεις χηρείας: ∆ιπλάσιες για 8.500 δικαιούχους ∆ηµοσίου 

Αναλυτικά, αυξηµένες θα είναι για περίπου 8.500 δικαιούχους οι συντάξεις χηρείας που θα καταβληθούν στο τέλος του µήνα, καθώς τίθεται σε εφαρµογή η πρόσφατη νοµοθετική παρέµβαση του υπουργείου Εργασίας, µε την οποία καταργήθηκε η περικοπή της σύνταξης λόγω θανάτου µετά την παρέλευση της πρώτης τριετίας στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαµβάνει παράλληλα δική του σύνταξη ή εισόδηµα από εργασία.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, πρόκειται για 8.552 συνταξιούχους του ∆ηµοσίου που είχαν ήδη υποστεί τη µείωση και πλέον θα δουν τη σύνταξη χηρείας τους να επανέρχεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος/της θανούσης. Το συνολικό καθαρό δηµοσιονοµικό κόστος της αποκατάστασης ανέρχεται σε περίπου 4.000.000 ευρώ τον µήνα, γεγονός που αντιστοιχεί σε µέση µηνιαία αύξηση περίπου 470 ευρώ ανά δικαιούχο. Σε ορισµένες περιπτώσεις, η αύξηση θα είναι ακόµη µεγαλύτερη.

Η περικοπή είχε επιβληθεί µε το ασφαλιστικό πλαίσιο του νόµου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016). Μετά την πάροδο της πρώτης τριετίας από την απονοµή της σύνταξης λόγω θανάτου, το ποσό περιοριζόταν στο 35% όταν ο δικαιούχος είχε παράλληλα δική του σύνταξη ή εργαζόταν. Η νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας, που ψηφίστηκε πρόσφατα, καταργεί οριστικά τον συγκεκριµένο περιορισµό και προβλέπει ότι οι συντάξεις χηρείας που έχουν απονεµηθεί µετά τις 13 Μαΐου 2016, όταν και ψηφίστηκε ο µνηµονιακός νόµος Κατρούγκαλου, θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο 70%, χωρίς την πρόσθετη περικοπή.


Κατηγορίες

Η αύξηση, ωστόσο, δεν αφορά το σύνολο των δικαιούχων συντάξεων χηρείας. Η νοµοθετική παρέµβαση διαµορφώνει διαφορετικές κατηγορίες ασφαλισµένων, ανάλογα µε το πότε συντελέστηκε ο θάνατος του αρχικού δικαιούχου, µε το Ταµείο από το οποίο προέρχονταν και µε το εάν είχαν ή όχι δικό τους εισόδηµα.

¤ Στους άµεσα ωφεληµένους περιλαµβάνονται οι 8.552 δικαιούχοι του ∆ηµοσίου που είχαν υποστεί τη µείωση από το 70% στο 35%. Γι’ αυτούς η αλλαγή είναι άµεση και µεταφράζεται σε υψηλότερη µηνιαία σύνταξη από την πληρωµή του Αυγούστου. Χαρακτηριστικά, σύνταξη χηρείας ύψους 1.000 ευρώ, η οποία είχε περιοριστεί στα 500 ευρώ, επανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

¤ Υπάρχει, όµως, και µια µεγάλη κατηγορία δικαιούχων που θεωρείται ωφεληµένη, χωρίς να προκύπτει άµεση αύξηση στη σύνταξη που θα λάβει στο τέλος Αυγούστου. Πρόκειται για περισσότερους από 75.000 συνταξιούχους χηρείας του ιδιωτικού τοµέα, στους οποίους η περικοπή δεν είχε εφαρµοστεί µέχρι σήµερα. Με τη νέα ρύθµιση καταργείται το σχετικό πλαίσιο και, συνεπώς, αποτρέπεται οριστικά η µελλοντική επιβολή της µείωσης. Για τους συγκεκριµένους ασφαλισµένους, το όφελος είναι η διατήρηση του σηµερινού ποσού.

¤ Υπάρχουν και περίπου 122.000 συνταξιούχοι που λαµβάνουν σύνταξη από δικό τους δικαίωµα και ταυτόχρονα σύνταξη λόγω θανάτου, που επίσης θεωρούνται κερδισµένοι, όχι επειδή δεν θα δουν µείωση στη σύνταξη χηρείας, αλλά διότι δεν θα µειωθεί η δεύτερη εθνική σύνταξη που λαµβάνουν. Και αυτό, αφού η νέα ρύθµιση διασφαλίζει τη διατήρηση των δύο εθνικών συντάξεων, χωρίς περικοπή, παρ’ ότι το ΣτΕ είχε κρίνει ότι δεν ήταν νόµιµο.

 ¤ Σηµαντική είναι και η πρόβλεψη για τα αµφιτεροπλεύρως ορφανά τέκνα, τα οποία δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου και από τους δύο γονείς. Με τη νέα ρύθµιση θα λαµβάνουν την προβλεπόµενη εθνική που αντιστοιχεί σε κάθε γονέα ξεχωριστά, αντί για το µειωµένο ποσό που ίσχυε.


Ποιοι εξαιρούνται

Εκτός αυξήσεων, παρά τις περικοπές, παραµένουν περίπου 60.000 συντάξεις χηρείας που είχαν απονεµηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Οι συγκεκριµένες συντάξεις εξακολουθούν να διέπονται από το προηγούµενο ασφαλιστικό καθεστώς και, ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι τους δεν περιλαµβάνονται στην αύξηση που θα φανεί στις πληρωµές του Αυγούστου. Εκτός της άµεσης οικονοµικής αποκατάστασης παραµένουν και οι διεκδικήσεις για τα ποσά που παρακρατήθηκαν κατά τα προηγούµενα χρόνια. Το ζήτηµα των αναδροµικών για την περίοδο από το 2020 και µετά παραµένει, εποµένως, ανοιχτό.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή