«Ανεβαίνει η τάση» στον Κάθετο ∆ιάδροµο, καθώς ανήµερα της επίσκεψης του Μάρκο Ρούµπιο στην Αθήνα και ενώ το εµβληµατικό αυτό project (που χαίρει της διαχρονικής και διακοµµατικής στήριξης των ΗΠΑ) αποτελεί το µοναδικό ενεργειακό θέµα στην ατζέντα του Στρατηγικού ∆ιαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, ένα ακόµη σηµαντικό κεφάλαιο στην ωρίµανση του έργου και την ενίσχυση του εµπορικού και γεωπολιτικού του αποτυπώµατος γράφεται στο Βελιγράδι.

Κρίσιμη συνάντηση για τον Κάθετο Διάδρομο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, συµµετέχει σήµερα Τρίτη 6 Οκτωβρίου, στη δεύτερη τετραµερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, σε µια συγκυρία κατά την οποία Ουάσινγκτον και Αθήνα συνδέουν όλο και πιο εµφατικά την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής µε την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη διαφοροποίηση των οδεύσεων που παράλληλα αποκόπτουν την Τουρκία.

Στη σηµερινή συνάντηση, η οποία αποτελεί συνέχεια της πρώτης τετραµερούς της Αθήνας στις 15 Μαΐου, θα µετάσχουν η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Ντουµπράβκα Χαντάνοβιτς, η υπουργός Ενέργειας, Μεταλλείων και Ορυκτών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας, Σάνια Μποζίνοφσκα, και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ίβα Πετρόβα, οι επικεφαλής των ∆ιαχειριστών Συστηµάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας από τις τέσσερις χώρες (∆ΕΣΦΑ, Srbjiagas, Bulgartransgaz και Nomagas), αλλά και ο διευθύνων σύµβουλος της Gastrade (που διαχειρίζεται τον τερµατικό σταθµό LNG της Αλεξανδρούπολης), καθώς και ο επικεφαλής του ICGB που «τρέχει» τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB που αποτελούν κρίσιµους κρίκους της αλυσίδας του Κάθετου ∆ιαδρόµου.

Έμφαση στην ανταγωνιστικότητα

Η σηµερινή συνάντηση πραγµατοποιείται σε µια περίοδο που ο Κάθετος ∆ιάδροµος διευρύνεται προς τα ∆υτικά Βαλκάνια, µε τη συµµετοχή της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ από 1η Οκτωβρίου έχει τεθεί σε εφαρµογή το νέο καθεστώς ανταγωνιστικών τιµολογίων και συµβάσεων που συµφωνήθηκε από τους διαχειριστές των δικτύων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι να γίνει η διαδροµή από τον Νότο προς τον Βορρά πιο ανταγωνιστική και να ενισχυθεί η δυνατότητα µεταφοράς κυρίως αµερικανικού αερίου, από την Ελλάδα προς την ευρύτερη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Α», στο πλαίσιο αυτό στο Βελιγράδι θα συζητηθούν τα επόµενα βήµατα του Κάθετου ∆ιαδρόµου, από τις απαραίτητες φυσικές υποδοµές έως τη χρηµατοδότηση των έργων που απαιτούνται για να αρθούν οι συµφορήσεις κατά µήκος της ∆ιαδροµής και την περαιτέρω ενίσχυση της εµπορικής του ελκυστικότητας.

Μεταξύ άλλων, θα τεθούν επί τάπητος η αξιοποίηση του υφιστάµενου αγωγού Σερβίας - Βουλγαρίας, η πορεία υλοποίησης του αγωγού Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας και Βόρειας Μακεδονίας - Σερβίας, δύο αγωγών που είναι «κλειδί» για την περαιτέρω αξιοποίηση του FSRU της Αλεξανδρούπολης ως σηµείο εισόδου των φορτίων LNG που θα καταλήγουν στις δύο χώρες των ∆υτικών Βαλκανίων.

Η γεωπολιτική διάσταση έχει µεγάλη σηµασία για τη χώρα µας. Όπως τόνισε ο κ. Παπασταύρου µιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κάθετος ∆ιάδροµος αποτελεί την απάντηση της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η νέα κατεύθυνση των ροών του φυσικού αερίου περιορίζει τον ρόλο τόσο της Ρωσίας όσο και της Τουρκίας στις ενεργειακές ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής, ενώ αναβαθµίζει τη θέση της Ελλάδας. Και τούτο διότι επί δεκαετίες το φυσικό αέριο, κατά κύριο λόγο ρωσικής προέλευσης, κινούνταν κυρίως από τον Βορρά προς τον Νότο. Τώρα επιχειρείται η αντιστροφή της ροής. Η Αλεξανδρούπολη που κατά τον Έλληνα ΥΠΕΝ αποτελεί βασική πύλη εισόδου αµερικανικού LNG προς τον Κάθετο ∆ιάδροµο µαζί µε τις υπόλοιπες ελληνικές υποδοµές αποτελούν την αφετηρία µιας νέας ενεργειακής διαδροµής, µε κατεύθυνση τη Βουλγαρία, τη Ρουµανία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί ευρύτερα προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Η συγκυρία αποκτά ακόµη µεγαλύτερο βάρος λόγω της επίσκεψης Ρούµπιο, ο οποίος µάλιστα λίγες ηµέρες πριν έδωσε δηµόσια ψήφο εµπιστοσύνης στην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίµπερλι Γκιλφόιλ, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σηµαντικό τον ρόλο της στην προώθηση των αµερικανικών ενεργειακών συµφερόντων στη χώρα µας, και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συνδέοντας ευθέως τη δράση της µε τον Κάθετο Ενεργειακό ∆ιάδροµο.

∆ιπλό μήνυμα από Αθήνα και Βελιγράδι

Το µήνυµα από την Αθήνα και το Βελιγράδι είναι διπλό. Από τη µία πλευρά, η Ευρώπη επιχειρεί να κλείσει σταδιακά τον κύκλο της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. Από την άλλη, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τις δικές τους ενεργειακές εξαγωγές και την παρουσία τους σε µια περιοχή όπου για χρόνια οι αγωγοί και οι ροές φυσικού αερίου αποτελούσαν εργαλείο γεωπολιτικής επιρροής.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή