Της Ελένης Καλογεροπούλου

 Το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου στο τέλος του χρόνου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος συζητά σήμερα το πρωί με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στις αποσκευές του τις θετικές δηλώσεις που έχουν κάνει όλο το τελευταίο διάστημα ευρωπαίοι αξιωματούχοι για το χρέος, όπου οι περισσότεροι εμφανίζονται να ζητούν την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup  του Μαΐου του 2015, όπου εκεί αναφερόταν σαφώς ότι, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από την Γερμανίδα Καγκελάριο, εξηγήσεις για την στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος συχνά-πυκνά, εμφανίζεται να λέει ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει το 2018. Οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ,  Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ γίνονται και στη σκιά της είδησης για την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ο πλανητάρχης θα επιδιώξει να πάρει μια πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους επισκεπτόμενος την Αθήνα και το Βερολίνο.

Εντωμεταξύ η Αθήνα εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη δήλωση που έκανε ο Μάριο Ντράγκι ότι ο ίδιος έχει εργαλεία, τα οποία μπορούν να αξιολογήσουν εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι αυτή η τοποθέτηση βάζει νέα δεδομένα στο τραπέζι και παρουσιάζει εναλλακτικές  λύσεις προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν σε παράγοντες Ευρώπης  γι’ αυτό το θέμα.

 Χθες πάντως δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος από την ερμηνεία που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μάρτιν Σουλτς ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα αναλάβει πρωτοβουλία για το χρέος. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι τον εξέπληξαν οι φήμες ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία για το χρέος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιοι ήταν ερμηνεία της ελληνικής κυβέρνησης. Αργά το βράδυ ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Μάρτιν Σουλτς διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν διαφωνεί με την ελληνική θέση κι ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.