Σχεδόν απίθανο είναι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των London Stocke Exchange και Deutsche Boerse, αξίας 13 δισ. δολαρίων, μέσω της οποίας θα δημιουργούνταν το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, λόγω νέων εμποδίων που θέτουν οι αρχές ανταγωνισμού.

Οι ευρωπαϊκές αρχές απαιτούν από το LSE να προχωρήσει σε πώληση του MTS, μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, με το LSE να απαντά ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη συγκεκριμένη απαίτηση.

«Βάσει της τρέχουσας στάσης της Κομισιόν, to LSEG θεωρεί ότι η Επιτροπή δεν είναι πιθανό να δώσει το «πράσινο φως» για να ολοκληρωθεί η συγχώνευση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του LSE.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε πριν από ένα έτος, δηλαδή πριν το Brexit. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. περιέπλεξε την όλη υπόθεση, με τους traders να δίνουν πιθανότητες λιγότερες του 50% να υπάρξει ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Στόχος LSE και Deutsche Boerse είναι να δημιουργήσουν έναν κυρίαρχο χρηματιστηριακό όμιλο στην Ευρώπη, με δραστηριότητα σε περισσότερες από 30 χώρες. Πιθανώς η νέα εταιρεία που θα δημιουργούνταν να ήταν και κορυφαία από πλευράς κερδοφορίας, ενώ για αρκετούς θα ήταν μία καλή ευκαιρία να δημιουργηθεί μία γέφυρα μεταξύ δύο κορυφαίων χρηματοοικονομικών κέντρων όπως το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη.

Αρχικά οι αρχές ανταγωνισμού απαίτησαν το LSE να προχωρήσει σε πώληση της μονάδας εκκαθάρισης συναλλαγών που διαθέτει, της οποίας η έδρα είναι στη Γαλλία, αλλά -σύμφωνα πάντα με το LSE – ξαφνικά η Κομισιόν εμφάνισε πρόσθετες απαιτήσεις, όπως αυτή της πώλησης της MTS.

Πάντως το LSE εξακολουθεί να έχει κάποιες ελπίδες, καθώς στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η συμφωνία δεν έχει πεθάνει. Η διοίκηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτή η συμφωνία θα είχε τεράστια οφέλη και γνωρίζει ότι οι μέτοχοι είναι υπέρ της ολοκλήρωσής της. Θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να ολοκληρωθεί».

Η επίσημη απόφαση των αρχών ελέγχου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις ε Απριλίου, με το Deutsche Boerse να προχωρά σε μία λιτή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι «οι δύο πλευρές αναμένουν τις αποφάσεις της Κομισιόν».

Πηγή: ependisinews.gr