Μεγάλες διαφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης που θα παρατείνουν τη συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι, διακρίνει η Bank of America σε ανάλυσή της για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η συμφωνία της Αθήνας για προληπτική νομοθέτηση μέτρων που αγγίζουν και τις συντάξεις, είναι ένα θετικό βήμα, ωστόσο παραμένουν μεγάλες διαφορές και αγεφύρωτα ζητήματα, όπως η συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Η λήξη των ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο θα αναγκάσει τις εμπλεκόμενες πλευρές να έρθουν σε έναν συμβιβασμό» τονίζει η τράπεζα, εκτιμώντας ότι το προσεχές τρίμηνο η συμφωνία θα είναι στον άερα.

Την ίδια στιγμή, η εξέλιξη αυτή θα θέσει σε κίνδυνο την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE). «Εάν η Ελλάδα ενταχθεί σε αυτό αργότερα, τότε τα οφέλη θα είναι περιορισμένα, καθώς το QE θα βρίσκεται στα τελικά του στάδια» εξηγεί.

Τέλος, σχολιάζει το σενάριο ενός τέταρτου προγράμματος στήριξης, η δημιουργία του οποίου, όμως, θα γίνει μετά τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.