Απειλή για τα μεγέθη του ΟΠΑΠ και την επιτυχία της έκδοσης του ομολογιακού που ξεκινά σήμερα Τετάρτη 15 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 16.00 μ.μ. αποτελεί η ρήξη με τους πράκτορες με τις συνακόλουθες συνέπειες στην εγκατάσταση των vlts. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης «ο όμιλος ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στη λειτουργία των παιγνίων του και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του δικτύου των πρακτόρων, γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τα οικονομικά αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου». Η παραδοχή αυτού του κινδύνου αποδεικνύει από τη μια την πραγματική απειλή για τον ΟΠΑΠ από τη ρήξη με τους πράκτορες και από την άλλη ότι είναι διατεθειμένος να τραβήξει τη ρήξη στα άκρα ακόμη και αν έχει απώλειες.

Με το σύνολο των συμβάσεων των 4.800 πρακτόρων καταγγελμένες, και με το 10% των πρακτορείων να έχουν υπογράψει τις νέες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ είναι μια εταιρεία χωρίς δίκτυο, κάτι που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τα μεγέθη της και επομένως για την επιτυχία της έκδοσης. H δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΠΑΠ με την όξυνση της αντιπαράθεσης με τους πράκτορες περιγράφεται ξεκάθαρα στο ενημερωτικό δελτίου του ομολογιακού του ΟΠΑΠ , όπου μεταξύ των κινδύνων αναφέρονται

Όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης του νέου ομολογιακού

«Ο Όμιλος είναι εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με το γεγονός ότι η λειτουργία των παιχνιδιών στηρίζεται στο δίκτυο των πρακτόρων της Εταιρείας. Το δίκτυο των πρακτορείων του Ομίλου είναι το βασικό κανάλι διάθεσης των προϊόντων αυτού συνεισφέροντας περίπου το 93% των ενοποιημένων καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) στη χρήση 2015 και 93% την περίοδο εννεαμήνου. 2016 (Πηγή : Εταιρεία). Παρόλο που οι σχέσεις του Ομίλου με τους πράκτορες είναι σε γενικές γραμμές καλές, δεν παρέχεται καμία εγγύηση ότι οι ευνοϊκές σχέσεις θα εξακολουθούν να ισχύουν και στο μέλλον. Σε περίπτωση που οι πράκτορες συνεχίσουν να προβαίνουν σε συλλογικές κινητοποιήσεις ή αρνηθούν την εφαρμογή αλλαγών τις οποίες τυχόν προτείνει ο Όμιλος, ώστε να βελτιωθούν οι επιχειρηματικές πρακτικές τους, ο Όμιλος ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στη λειτουργία των παιγνίων του και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του δικτύου των πρακτόρων, γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τα οικονομικά αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, με αποτέλεσμα να επηρεάσει την ικανότητα της Εταιρείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των Ομολογιούχων, καθώς και την τιμή διαπραγμάτευσης των Ομολογιών της Εταιρείας στο Χ.Α.

Την ίδια στιγμή η ρήξη με τους πράκτορες, εφόσον η πλειοψηφία τους επιμείνει να μην υπογράψει τη νέα σύμβαση, απειλεί και την επιτυχία του σχεδίου εγκατάστασης των vlts, αφού σύμφωνα με την απειλή του ΟΠΑΠ όσα πρακτορεία δεν υπογράψουν θα κλείσουν και βέβαια δεν θα πάρουν vlts.

Για να πετύχει το σχέδιο τότε θα πρέπει τα σημερινά 40 Play που έχουν δημιουργηθεί εδώ και έξι μήνες να γίνουν 500 τον επόμενο χρόνο…. στόχος ιδιαίτερα μεγαλεπήβολος…

Όπως επίσης αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο στους κινδύνους, «Οι προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου εξαρτώνται, εν μέρει, από τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας των VLTs, τα οποία αποτελούν καινούργιο προϊόν για την εποπτευόμενη ελληνική αγορά παιγνίων. Αν ο Όμιλος αποτύχει ως προς τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την άδεια λειτουργίας των VLTs ή υποτιμήσει τους κινδύνους που προκύπτουν ή υπερτιμήσει τα αναμενόμενα έσοδα με τα οποία πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά κόστη που σχετίζονται με την απόκτηση της άδειας VLTs ή η μη εμπρόθεσμη εκμετάλλευση των 16.500 VLTs της Εταιρείας έως και το Μάιο του 2018, ή η πιθανή αποτυχία του δημόσιου διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των υπολοίπων 18.500 VLTs από τρίτους παραχωρησιούχους, θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, με αποτέλεσμα να επηρεάσει ενδεχομένως την τιμή διαπραγμάτευσης των Ομολογιών.»