Σκληραίνει τη στάση του το ΔΝΤ απένατι στην Ελλάδα εν μέσω της καθυστέρησης της αξιολόγησης, καθώς πλέον ζητά από την αντιπολίτευση της χώρας, εν προκειμένω τη Νέα Δημοκρατία, να δεσμευτεί και αυτή για τα προληπτικά μέτρα του 2019.

Αυτό αποκάλυψε ο Μισέλ Σαπέν μιλώντας στο Ecofin, κρατώντας όμως αποστάσεις και ασκώντας κριτική στο Ταμείο. «Φανταστείτε να ζητούσαν από εμάς του Γάλλους τη δέσμευση της αντιπολίτευσης για ένα θέμα», τόνισε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να την δει να γίνεται κυβέρνηση.

Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε τους ισχυρισμούς του Γάλλου Υπουργού.

Ο κ. Σαπέν μίλησε για εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι αυτό κάνουν παντού, όπου πάνε οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού. Για εμμονές έκανε λόγο και όσον αφορά τον συνταξιοδοτικό τομέα.

Προειδοποίησε επίσης ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως το ΔΝΤ, γιατί η περαιτέρω καθυστέρηση του προγράμματος θα έχει επιπτώσεις για όλους, πρωτίστως για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τους εταίρους, οι οποίοι θα κληθούν να διασώσουν τη χώρα.