Ανώτατη πηγή της Ευρωζώνης μιλώντας στο Euro2day.gr, και την Αγγελική Παπαμιλτιάδου τόνισε πως "η θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν είναι πλέον ίδια με του ΔΝΤ, καθώς η ξαφνική ενεργοποίηση του SPD μετά από υπόγειες επαφές με τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν ανάγκασαν τον κ. Σόιμπλε σε επικοινωνία που είχε σήμερα με την Αγκελα Μέρκελ να πει στην καγκελάριο ότι το θέμα της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσει και να μην καθυστερεί άλλο, καθώς βλάπτεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα".

Σύμφωνα με την ανώτατη πηγή οι επαφές ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, έπειτα από παρέμβαση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χθες υπήρξε κύκλος τηλεφωνικών επαφών ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερν τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως επεσήμανε ο κορυφαίος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Τσίπρα - Γιούνκερ ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό «να μην κάνει πίσω» καθώς και να μην ζητήσει Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών της ευρωζώνης, καθώς ακόμα είναι πρόωρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις ακόμα εντός της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημακαι θα έπρεπε να υπάρξει σαφής πρόοδος στο Eurogroup της Μάλτας και μετά να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής των 17 αρχηγών.

Παράλληλα,  η Κομισιόν κατανοεί τις κινήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού καθώς θεωρεί ότι βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση και αντιμετωπίζει αντικρουόμενα συμφέροντα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα υπάρξει σαφής πρόοδος στο Eurogroup, μιας και η αλλαγή στάσης της Γερμανίας έγινε μόλις σήμερα (Πέμπτη) και είναι άγνωστο ποια στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.