Με καθυστέρηση αρκετών μηνών θα κάνει τελικά το ντεμπούτο της στις αρχές Οκτωβρίου η περίφημη «λοταρία» των αποδείξεων, μέσω της οποίας θα μοιράζονται, με διάφορες μορφές, 12 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο ή 1 εκατ. ευρώ το μήνα σε όσους χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Δηλαδή πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Με βάση τον σχεδιασμό, η «φορολοταρία» θα λειτουργήσει ως εξής:

Πρώτον, οι τράπεζες θα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών το συνολικό ποσό της δαπάνης που έχει πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Δεύτερον, τα στοιχεία θα τα επεξεργαστούν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, και θα γίνει ταυτοποίηση των δαπανών που έγιναν με πλαστικό χρήμα με τους ΑΦΜ των φορολογούμενων που θα μπαίνουν στην κλήρωση. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα αποδίδεται σε κάθε φορολογούμενο - ΑΦΜ ένας συγκεκριμένος αριθμός ηλεκτρονικών «λαχνών».

Τρίτον, θα διενεργούνται ηλεκτρονικές κληρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών από τις οποίες θα προκύπτουν οι τυχεροί που θα κερδίζουν το χρηματικό έπαθλο.

Τέταρτον, το χρηματικό έπαθλο θα είναι 1.000 ευρώ ανά τυχερό, δηλαδή κάθε μήνα θα κληρώνονται 1.000 τυχεροί. Μετά την κλήρωση το χρηματικό έπαθλο θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου μέσω του ΤΑXIS.

Πέμπτον, η λοταρία θα μοιράζει κάθε χρόνο το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή ένα εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως. Σημειώνεται ότι εκτός από τις τέσσερις κληρώσεις για τις αγορές που καταγράφονται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο, σχεδιάζεται και μια έξτρα «σούπερ κλήρωση» όπου θα μοιραστεί το αδιάθετο ποσό των 8 εκατομμυρίων για τους πρώτους 8 μήνες που δεν εφαρμοζόταν το μέτρο. Εναλλακτικά, στο οικονομικό επιτελείο κάνουν σκέψεις και για έξτρα κληρώσεις, πέραν από τις μηνιαίες, για αποδείξεις που ήδη εκδίδονται ή έχουν εκδοθεί από τις αρχές του έτους, με περισσότερους νικητές που κάνανε ηλεκτρονικά τις πληρωμές τους στο οκτάμηνο του 2017.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν το τελικό «ΟΚ» από την αρμόδια εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της κλήρωσης και βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών, πριν την πρώτη μεγάλη κλήρωση.