Νέου τύπου σαρωτικούς ελέγχους εγκαινιάζουν οι ελεγκτικές Αρχές, αρχίζοντας από φορολογουμένους τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα των εμβασμάτων.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες, όπως αναφέρει η «Ελευθερία του Τύπου», με το εγχειρίδιο του φοβερού και τρομερού IRS ανά χείρας προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τις μεγάλες λίστες φοροδιαφυγής, καλώντας τους ελεγχόμενους για υπόθεσή τους στην εφορία.

Με την υλοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου αποστέλλεται στους «ύποπτους» φορολογούμενους ένα πολυσέλιδο σημείωμα όπου θα πρέπει να δοθούν στοιχεία για δαπάνες και έσοδα.

Η τεχνική, που χαρακτηρίζεται ως εφαρμόσιμη, είναι αυτή που βασίζεται στη σύγκριση των τραπεζικών καταθέσεων (κινήσεις) με τις δαπάνες των ελεγχόμενων. Κατά την τεχνική αυτή, από τις συνολικές τραπεζικές καταθέσεις της ελεγχόμενης περιόδου αφαιρούνται τα κατατεθειμένα ποσά που αφορούν μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα, όπως εκταμιεύσεις δανείων, συμψηφιστικές κινήσεις και λοιπές πράξεις που δεν αποτελούν καθαρές καταθέσεις.

Στο υπόλοιπο των καθαρών τραπεζικών καταθέσεων προστίθενται όλες οι καταβολές σε μετρητά για αγορές, δαπάνες (προσωπικές/οικογενειακές ή επαγγελματικές) και λοιπές συναλλαγές και αφαιρούνται τα μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα που δεν κατατέθηκαν σε λογαριασμούς. Στη συνέχεια, νέο υπόλοιπο αναμορφώνεται με τις αυξήσεις/ μειώσεις εισπρακτέων λογαριασμών και συγκρίνεται με τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα.