Σαράντα τέσσερις υποθέσεις λαθρεμπορίας με ονόματα και στοιχεία των εμπλεκομένων αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στις λίστες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις και πρόσωπα που απασχόλησαν έντονα και την πολιτική ζωή της χώρας, όπως η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην οποία διεγράφησαν τα πρόστιμα για λαθρεμπορία ύψους 38 εκατ. ευρώ λόγω της εξαγοράς της από τον επιχειρηματία κύριο Ιβάν Σαββίδη, καθώς επίσης και ο κύριος Θεόδωρος Κουντούρης, πλοιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» το οποίο ναυάγησε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τον Σεπτέμβριο του 2017 έξω από τη Σαλαμίνα, προξενώντας σοβαρή θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό.

Στην ίδια λίστα «παρελαύνουν» όμως και πολλοί άλλοι ακόμα, μεταξύ των οποίων σεσημασμένοι λαθρέμποροι που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ή οι έξι συλληφθέντες ουκρανικού λαθρεμπορικού «τσιγαράδικου» που πιάστηκε ανοιχτά της Κορώνης τον Φεβρουάριο του 2015, μέχρι και κρατικές ΔΕΚΟ που ελέγχονται για τελωνειακές παραβάσεις. 

Η δημόσια ανάρτηση των στοιχείων για υποθέσεις λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και προβλέπεται από το άρθρο 75 του ν.4270/2014.

Δείτε τις λίστες της φοροδιαφυγής

Η λίστα με τις περιπτώσεις λαθρεμπορίου

Η δεύτερη λίστα περιλαμβάνει 898 υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με μεγάλη φοροδιαφυγή. Επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα 2,2 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών.

Ο τρίτος κατάλογος περιέχει 918 υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Τα πρόστιμα και οι φόροι φθάνουν τα 153,7 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία που διακινήθηκαν ανέρχονται σε 297,9 εκατ. ευρώ.

Η τέταρτη λίστα αφορά 342 υποθέσεις με επιχειρήσεις στις οποίες δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία καθώς δεν αποδόθηκαν παρακρατούμενοι φόροι και ΦΠΑ ύψους 604,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση μη απόδοσης των ανωτέρω φόρων δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες δεσμεύονται στο σύνολό τους.

Η πέμπτη λίστα αφορά 165 επιχειρήσεις στις οποίες μπήκε το 2016 λουκέτο λόγω φοροδιαφυγής.