Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, νοικοκυριά που εισπράττουν το επίδομα θέρμανσης, τρίτεκνοι και πολτεκνοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και αυξημένες δαπάνες περίθαλψης, αυτοαπασχολούμενοι που παρουσίασαν αύξηση κερδών στη φορολογική δήλωση του 2017 και ιδιοκτήτες ακινήτων η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ συμπεριλαμβάνονται στη μακρά και πολυπληθή λίστα των χαμένων της νέας χρονιάς.

Ομως δεν θα είναι μόνοι τους. Μαζί τους θα είναι περίπου 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώ σουν αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές, επιτηδευματίες με κέρδη άνω των 20.000 ευρώ, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, αγρότες, για τους οποίους αυξάνεται ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών, αλλά και μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι θα διαπιστώσουν ακόμη ένα «ροκάνισμα» στον καθαρό μισθό τους λόγω της κατάργησης της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου.

Υπάρχει βέβαια και ο κατάλογος αυτών που θα δουν και κάποιο όφελος από τις επερχόμενες αλλαγές. Περιλαμβάνει τους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων, οι οποίοι, αν έχουν ένα ή δύο παιδιά, θα δουν μια αύξηση στο ποσό που θα εισπράξουν μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018.

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Παραπολιτικά, 29-`12-2017